h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 35 látogató
böngészi oldalunkat.

Hanshi Adámy István a Szegletkő dojo-ban
2006-08-03 15:00:00
Túri Pál senpai, a dojo vezetője gondolt egy merészet és meghívta Adámy István 8. danos kyokushin hanshit a Szegletkő Gyermekotthonba. Legnagyobb örömünkre hanshi el is fogadta a meghívást és augusztus 3.-án tartott egy edzést nekünk. Az edzés ráébresztett bennünket arra, hogy szinte mindent újra kell tanulnunk a bázis alapokkal kapcsolatban.
Hihetetlen élmény volt így hallani az ütések, rúgások, blokkok lényegéről beszélni a sensei-t. Kiderült természetesen, hogy minden más és sokkal egyszerűbb, logikusabb, megmagyarázhatóbb, mint ahogyan gondoljuk, csináljuk. (Utoljára ilyen elementáris élmény kancho Rony Kluger edzésén ért 2005 nyarán a nemzetközi táborban, bár akkor olyan dolog is volt, amit jól csinálunk.)

Itt van rögtön a csípő, mint mindennek az alapja. Mi az ütések végére visszahúztuk a csípőt a kiinduló helyzetbe. (Alapállás alsó kéztartás, ütő kéz kezdetben a csípő mellé felhúzva, az ütés kezdetekor a csípő hátra húzódik, majd a kézzel együtt megindul előre, aztán az ütés közepe tájékán elindul vissza a kiinduló helyzetbe - így csináltuk eddig.) Hanshi ezzel szemben végig az ütés folyamán tolta előre az ütő oldali csípőjét, semmi visszahúzás. Ennek eredménye az lett, hogy a másik oldal teljesen hátra húzva, így amikor azzal a kézzel kezdjük az ütést, a csípő sokkal hátrábbról indul, jobban előre jön és végig együtt mozog a kézzel. Egyszerűbb, logikusabb.

Aztán a légzés. Nálunk a kimé során a légzést nem zárjuk le teljesen, van egy kis rés a nyelv és a szájpadlás között, azért valahogy így hangzik az ütések, rúgások, blokkok közben: hassssz, vagy hossssz. Ezzel szemben a hanshi ráébresztett minket, hogy nem lehet kemény, megkeményített a tömlő, ha ereszt. Ha szökik akár egy kicsi lukon is a levegő, nincs összpontosítás, a léggömb oldala benyomható. Ő mindig lezárja teljesen a levegő útját, száját is becsukja, nála valahogy így hanzik: hepp.

Tetszett még a laza végrehajtás és az összpontosított befejezés szemléletes magyarázata: ha a nyakadba zuhan egy vödör víz, különösebb bajod nem lesz, legfeljebb vizes leszel. Viszont ha az utolsó pillanatban a vödörnyi víz megfagy és így egyben, egy tömbben zuhan a fejedre, akkor annak meg lesz a hatása. Ha nincs az utolsó pillanatban az összpontosítás, a technika szétforgácsolódik, elfolyik a támadás. A végrehajtás során olyan lágyak vagyunk, mint a víz, de a becsapódás, a hatás előtti utolsó pillanatban megfagy, így az egész test által átadott teljes energia egy pontban tud hatni, robbanni.

A köríves technikák is szinte teljesen másképp működnek, más megfontolással kell végrehajtani. Szinte mindegyiket széles nagy mozdulattal csináltuk az edzésen a hatékony végrehajtás, legnagyobb hatás érdekében. Itt a példa a rövid és a hosszú baseball ütő példája volt, kicsi ütővel, vagy ha az ütő közepével ütjük meg a labdát, sokkal kisebb távolságra repül, mint ha széles ütéssel a hosszabb ütő végével találjuk el. Itt is lényeges a lágyság, a forduló testet a végtagok úgy teljesen ellazulva lágyan követik, mint egy rongybaba karja. Másik példa a kavics elhajítása volt, akkor tudjuk nagy sebességgel eldobni (pl. lapos kaviccsal kacsázás a vízen), ha testünk nagy ívben erőteljesen fordul, a karunk pedig lazán csapódik.

Szóval van min gondolkodni még egy jó ideig...
 
Kapcsolódó anyagok:
Képgaléria Adámy hanshi edzéséről

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2006 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1030525110305251103052511030525110305251103052511030525110305251


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés