h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 56 látogató
böngészi oldalunkat.

Szegletkő dojo az Rtl Klub műsorán
2006-11-16 20:30:00
A mai Fókuszban az Rtl Klub egy négyperces felvételt sugárzott, melyet a Szegletkő gyermekotthonban forgattak tegnap. A műsorban megszólal Túri Pál instruktorunk és szóba kerül a ju-jitsu is. A szerkesztők nem erre helyezték a fő hangsúlyt, hanem inkább a gyermekotthon lakóinak egyéni sorsára. A továbbiakban a műsor szövegét közöljük, a kapcsolódó galériában pedig a filmet.
Fiatalok mondják most el a vágyaikat, akiknek évekkel, hónapokkal ezelőtt még eszük ágában sem volt normálisan élni. Nem tudtak, vagy talán már nem is akartak. Azt, hogy nem tüntek el süllyesztőben, sőt ma már érettségiről, szakmáról álmodoznak, néhány lelkes önkéntesnek köszönhetik.

- Loptam, csaltam, hazudtam!

- Mindig alkoholizálás volt...

- Olyan kész voltam, hogy azt hittem, meghalok. Nagyon sokat szívtam!

Sokat tapasztalt fiatalok, akiknek talán ez az utolsó esélyük az újrakezdésre. Alkohol és drogproblémák, lopás, súlyos testi sértés, viselkedési zavarok és önbíráskodás után most szeretnének megjavulni. Ez a gyermekotthon a végső mentsvár lehet a börtön vagy javító-nevelő előtt, mert más intézetbe már nem fogadják be őket.

Egy Pest környéki tanyán vagyunk, a Szegletkő Gyermekotthonban. Tizenhat fiatal él itt, a legkisebb mindössze 12 éves. Az intézményt egy katolikus pap álmodta meg és hozta tető alá, hogy segítsen azokon a fúkon, akiken más talán már nem tud.

- Ez egy természetközeli hely. Tehát minden olyan impulzust próbálunk kizárni, vagy minimalizálni, ami újra azt a mechanizmust indítaná el bennük, hogy szert használni...

Az is nagyon fontos, hogy a fiúkat szinte minden percben lefoglalják. Egy nap három megbeszélés van, ahol eldől, ki mit csinál. - Takarítás megvolt? - A lakók nagy része magántanuló. - Kiindulunk a millimétertől a kilométerig.

A tanulás és a házimunka mellett a fiúknak komoly felelősségük van, állatokat gondoznak.

A tanyán van egy kis konditerem, ezt is használhatják. János például ma már szívesebben foglalkozik a súlyokkal, mint azzal, hogy honnan szerezzen kábítószert. 12 éves volt, amikor először drogozott. - A haverok hozták a füvet, próbáljuk ki, én már akkor tudtam, hogy mi az meg minden. Kipróbáltam, megtetszett.

Márió azért van itt, mert mindenhol beilleszkedési zavarral küzdött. Értelmes jó tanuló fiú, csak kicsit öntörvényű volt, mielőtt idekerült. - Nem fogadtam el a szabályokat. Tehát voltak szabályok és én mindig utáltam a szabályokat. Most se szeretem őket, de azért ez a hely rávett arra, hogy szabályok nélkül nem lehet élni. Bárhova fogok menni az életben, mindenhol lesznek szabályok, és ha nem fogadom el, akkor mindenhonnan el kell mennem.

Ez a tizenötéves fiú egy kicsit kilóg a sorból. Neki nem voltak sem alkohol- sem drogproblémái és a magatartása is rendben volt. Gábor mégis úgy döntött, önként hagyja el az otthonát, azt mondja, saját édesanyja kínozta. - Azért szöktem meg, mert anyukám a hideg vízbe fektetett, meg zsinórral ütött. És én itt vagyok és ez az én családom már.

Az otthon vezetője szerint, bár még messze van a teljes gyógyulás, a fiúk jó úton haladnak. - Ha picit én cinikus szeretnék lenni, eredményként tekinthető az is, hogy az állataink élnek. Gondoskodnak róluk! Ez sem evidens.

A nevelők egy része korábban szintén szenvedélybeteg volt, mára meggyógyultak. Mihály atya szerint ettől sokkal hitelesebbek a gyerekek szemében.

Túri Pál nem csupán nevelő, hanem a mozgásért is felel. Azt mondja annak idején neki a harcművészet tanította meg, hogy kell helyesen élni. Most hetente háromszor ju-jitsu edzést tart a benntlakóknak, akik így levezethetik az agressziójukat. - Nem kötelező az edzés, maga a ju-jitsu edzés, tehát a harcművészet nem kötelező, de az erőnlétet mindenkinek végig kell csinálnia. Ami a legfontosabb, a szellemiségüket növeli.

Az eltévelyedett fiatalok azt mondják, a falak között nem szövődnek nagy barátságok, de jól megvannak együtt. És lassan kezdenek rájönni, hogy nekik is lehetnek vágyaik.

- Van egypár álmom, szakács leszek, meg kovács.

- Szeretnék egy érettségit, szeretnék egy középfokú angol vizsgát. Szeretnék anyukámnak megfelelni.

- Engem azért mindig apámnak, mindig azt akartam, hogy büszke legyen rám...
 
Kapcsolódó anyagok:
A műsor videókon (5 film)
7 érem a Palota Kupa Kempo Versenyen 2006-09-23
Füvesi sensei és tanítványai a Szegletkő dojo-ban 2006-08-25
Hanshi Adámy István a Szegletkő dojo-ban 2006-08-03
Edzőtábor a Szegletkő Gyermekotthonban 2006-07-22
Edzés a Szegletkő Gyermekotthonban 2006-03-17

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2006 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1031960910319609103196091031960910319609103196091031960910319609


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés