h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 48 látogató
böngészi oldalunkat.

Cseri József: bronzérem a Kempo Világbajnokságon!
2007-05-18 10:00:00
Az IKF (Internatinal Kempo Federation) május 17 és 19 között rendezte meg a III. Kempo Világbajnokság döntőjét Budapesten. A világbajnokságra nemzetközi kvalifikációs versenyeken (V. Juhász Ferenc Emlékverseny, VI. Felcsút Kupa) lehetett bejutni, ez sikerült Semi Contact küzdelemben senior 95 kg-ban Cseri sensei-nek, így kerültünk a VB-re. Ez volt a 61. verseny melyen elindultunk.
Az IKF kétévente (páratlan években) rendezi meg a Világbajnokságot, közte páros években az Európa bajnokságot. Így az I. Kempo Világbajnokság 2003-ban volt Romániában, a II. 2005-ben Svájcban, a III. most Magyarországon. A legutóbbi Európa Bajnokság tavaly volt Szlovákiában, 2004-ben pedig Németországban. Érdekes módon most a németek nem jöttek el, pedig az IKF elnöke, shihan Olaf Bock is német.

Nevezett országok: Ukrajna (16 fő), USA (5 fő), Szlovákia (34 fő), Románia (75 fő), Franciaország (20 fő), Svájc (6 fő), Bulgária (8 fő), Oroszország (19 fő), Magyarország (118 fő), Hollandia (25 fő), Iran (13 fő), Bosznia-Hercegovina (5 fő), Marokkó (6 fő), Belgium (4 fő), Portugália (16 fő), Algéria (11 fő)

A kiírás szerint a Semi Contact versenyszámot 18-án, szombaton rendezték, így mi csak ezen az egy napon vettünk részt. Szerencsénk volt, hiszen ez volt az egyetlen versenyszám, amely kezdettől a végéig lement a szombati napon. Az előző napról áthúzódott önvédelemmel telt a délelőtt, a küzdelmi számok csak délután kezdődhettek. Az ugyancsak a szombati napra kiírt Knock Down versenyszám el sem kezdődött, teljes egészében átkerült vasárnapra.

Az önvédelmi számok csúszása számunkra szerencsés volt, így láthattuk, hogy a kempo világbajnokságon milyen szempontok szerint bírálják el az önvédelmet. Sajnos azt kell mondjam, a kempoban is elmentek a showműsor irányába. A versenyzők rendkívül felkészültek, ügyesek, technikailag is képzettek, azonban ahhoz, hogy magas pontszámot érjenek el nem a reális önvédelem szabályainak megfelelő jeleneteket kell bemutatniuk. A szabályok úgy vannak megalkotva, hogy a rendkívül látványos, filmszerű jelenetek kapják a magas pontszámot. Ebből következően irreális technikákat, nem életszerű reagálásokat kell betenniük az önvédelmi jelenetbe. Az ukék, akiken végrehajtják a technikákat, nem életszerűen ragálnak, hanem próbálnak úgy viselkedni, hogy a tori a technikát rajtuk minél látványosabban végrehajthassa, sőt lehetőleg mindketten a technika végén olyan helyzetbe kerüljenek, amely a következő technika kiindulópontja. A reális önvédelem rövid, hatékony és egyáltalán nem látványos. Egyértelmű a szervezők célja: olyan látványos versenyt akarnak szervezni, amelyet szívesen közvetít a televízió. Magas ponttal jutalmazzák például a következő technikát: a védő nekifutásból szemből felugrik (milyen önvédelem ez?, bár a mondás szerint a legjobb védekezés a támadás) a támadó nyakába (aki ezt hagyja, sőt megtartja a saját egyensúlyát és a védőt is) megüti többször a fején, majd kihomorítva, nyújtott testtel hátraszaltózik (közben a tartó ember is homorít, nehogy a végrehajtó feje lecsapódjon a tatamira), végighasal a talajon, közben a a lábával a támadó nyakát szorítva előrerántja őt, aki átrepül felette és rendkívül látványosan esik (nem lehet nem észrevenni, hogy ehhez erőteljesen bele kell ugrania). Videó hamarosan a kapcsolódó galériában.
De említhetném a késhasználatot is. Ha késes támadás ellen védekezem a támadó kezét rendkívüli kontroll alatt kell tartani, hogy, ha akarna se tudjon megvágni, megszúrni egyetlen helyzetben sem, akkor sem ha visszarántja a kezét. A mozdulataim ennek megakadályozására irányulnak. Olyan el sem képzelhető, hogy én vezessem magamba a kést és a szúrás, vagy a vágás csak úgy kerülhető el, hogy a támadó úgy tartja, úgy fordítja a kezét, a kést, hogy nehogy sérülés legyen. A látvány kedvéért aztán jön az éles kard elleni védekezés stb. Az ember folyamatosan úgy érzi, hogy olyan jelenetek győznek, kapnak magas pontszámot, amelyek valójában nulla pontot érdemelnének.
Próbálták a reális önvédelmet bemutatni a magyarok (Benkő Gyuriékat diszkvalifikálták, mert nem egyezett az előírtal az eszközös és nem eszközös támadások száma) és az amerikaiak (idősebb urak magas fokozattal, nagyon szép pontos, tradicionális önvédelmet mutattak be kötött mozgással, gyorsan hatékonyan, röviden, elején-végén köszönés), akiket lepontoztak. Rendkívül jól ötvözték a realitást a látvánnyal a bolgárok, ők úgy tudtak nyerni, hogy a szakmaiság is megmaradt, ők is nagyon tetszettek.

A másik versenyszám szombaton a Semi Contact volt. Itt is szembetűnő volt, hogy ugyancsak a rendkívül szubjektív bírói döntésre és a látványra épül. Gyors villámszerű támadásokat pontoztak, függetlenül attól hogy jól helyezett, irányított fókuszált volt-e az ütés, rúgás. Megpattintotta a testét valahol, adták rá a pontot. Amikor a vezetőbíró úgy látta, hogy történt valami, megállította a küzdelmet és a három bíró jelzett: ha ketten úgy mutatták, hogy az egyik versenyzőnek érvényes technikája volt, pontot kapott. Érdekes volt látni shihan Kiss Attila küzdelmét (5. dan kyokushin, Adámy hanshi tanítványa), aki csak jókat mosolygott ezeken a pattintásokon, mikor lepontozták. Dehát ilyen a szabályrendszer. Nem a mai volt a legjobb napja sensei Hernádi Zoltánnak (3. dan kempo, rendkívül energikus, gyors, erős a küzdelemben, pontos a technikai számokban) sem, akit mind az önvédelemben, mind a küzdelemben nagyon lepontoztak - szerintem jogtalanul.

Ebben a versenyszámban következett Cseri Józsi is, előzőleg próbáltunk megfelelő stratégiát kitalálni a számára látva a korábbi meccseket (ugyanis ő Light Contact-ban szerzett kvalifikációt, de az nem volt a világbajnokság döntőjében). A stratégia kidolgozásában segítségünkre volt szövetségünk vezetőségéből időközben megérkezett shihan Kovács Attila és sensei Ónodi István is, akik szintén 'élvezettel' figyelték a küzdelmeket, a Semi Contact szabályrendszert. Józsi a szlovák ellenfelével kezdett, aki láthatólag tapasztaltabb volt nála ebben a szabályrendszerben. Két ütéspontot sikerült neki elérnie, mikor Józsi egy látványos fejrúgással (amely két pontot ért) kiegyenlített. Később egy fejre irányuló támadásból kihajolva megsorozta ütésekkel az ellenfele testét, amelyet azonban a vezetőbíró nem bocsátott döntésre, így pontot sem kaphatott. A legutolsó pillanatban - már a lefújás után ítélték oda - ellenfele kapott egy ütéspontot, így sajnos 3-2-re kikaptunk (mint később kiderült a világbajnoktól). Nem volt teljesen világos ekkor még, hogy hárman vagy négyen vannak a döntőben, de bármelyik eset is áll fenn, akikkel beszéltünk, mindenki azt gondolta, mi is, hogy lesz még meccsünk. Alátámasztotta ezt az is, hogy egyik súlycsoportot sem játszották le végig, a döntőket a végére hagyták. A döntők végül este nyolc után kezdődtek, ahol is nem kerültünk sorra, a győztes szlovák egy magyar kempossal vívta a döntőt. A legvégén, amikor befejezték a mérkőzéseket és egyértelmű volt, hogy nem lesz több, odamentem a főszervezőhöz, hogy végül is hányan voltak és miért nem volt Józsinak másik meccse, kiderült, hogy hárman voltak és közölte velem, hogy háromnál nincs körmérkőzés, - No parliament!. Na ez annyira tetszett nekünk, és annyira kifejezte az egész nap lényegét, hogy azóta is ezt mondogatjuk. Egyenesági kieséses rendszert használtak a háromfős csoportban is és a másik magyar fiú kedvező sorsolással mérkőzés nélkül a döntőbe jutott.

Nagyon tanulságos volt ez a mai nap, ugyanis dolgozunk a ju-jitsu szakszövetség megalakításán, ennek egyik legfőbb jogosítványa válogatott küldése a nemzetközi versenyekre és tudjuk, hogy ju-jitsu-ban a világversenyeken pontosan ugyanez a helyzet. Filmen látjuk, illetve a kilencvenes évek elején volt egy csapatunk az egyik Európa Bajnokságon, és ugyanez volt a tapasztalat. Az emlékek felelevenedtek. Kell ez nekünk?

Számomra több igen fontos tapasztalata volt a mai napnak:
1. Nem szerencsés, hogy egy versenynek nincs egyértelmű irányítója, főszervezője. Ezt a világbajnokságot úgy szervezte a Magyar Kempo Szövetség és vezetője shihan Lovász Gábor 5. dan (minden tiszteletem az övé), hogy tulajdonképpen nem ő szervezte. Az események nagyon sokszor az akarata ellenére, a szándéka ellenére alakultak így. Sőt, ki kell mondjuk, ők, a Magyar Kempo Szövetség ennek a helyzetnek a nagy vesztese, az ő tagjaik, mestereik kerülnek kellemetlen helyzetbe igen gyakran. Megjegyzem, néhány esetben ezt láthatóan nehezen viselték, bár nagyszerűen türtőztették magukat. Mindent próbáltak megtenni a szakmaiság megőrzéséért. Mint Hernádi Zolitól megtudtam, olyan módosítások derültek ki számukra az első napon, hogy meg kellett változtatniuk az önvédelmi számukat. Erdős Jani aztán elmondta, hogy volt egy találkozója pár hónappal korábban a versenybizottságnak, ahol a szabályokat módosították, csak oda elfelejtették meghívni a magyarokat. (akik a világbajnokság házigazdái No comment! vagy inkább No parliament!)
2. A szakmaiság megőrzése nagyon fontos. Nem vagyok show ellen, csak azt nevezzük a nevén és mondjuk Show-nak. Nekünk is van Jitsu Show versenyszámunk, bár mostanában már nem nagyon szervezünk ebben versenyt. Ez közönségszám és nálunk a közönség szavaz. Az önvédelem elbírálási szempontjának ugyanannak kell lennie, mint az övvizsgán. Az övvizsgán, illetve általában az edzői munkában a szakmaiság megőrzése nem egyszerű feladat és sokszor a konfliktusok elkerülése érdekében lemondunk róla. A szakmaiság magas színvonalon tartása ugyanis sikertelen vizsgákat, kudarcokat eredményez, illetve rendkívül erős szakmai irányítást, közös edzői munkát feltételez, sok energiát igényel. Ha egy edző ebben nem vesz részt, a saját, vagy tanítványai technikája pontatlanabb lesz, sikertelen a vizsga, lemorzsolódás, motiváció vesztés stb. Nagyon fontos, hogy ezeket a jelzéseket a helyén kezeljük. Nem szabad elmennünk a könnyebbik út irányába.
3. Százszor is meg kell gondolnunk, hogy ki akarunk-e lépni a nemzetközi ju-jitsu életbe, ahol, mint írtam ugyanez a helyzet. Hogy ilyet nem akarunk, az biztos. De lehetne-e változtatni rajta? Nyilván ezt csak belülről lehet változtatni, vagy kell csnálni egy teljesen más nemzetközi verseny szisztémát. Ha lenne több olyan mentalitású csapat, mint itt a bolgár, az amerikai, a magyar, talán lehetne tenni belülről valamit. A bolgároknak sikerült nyerni magas szintű munkával, tudnak valamit, amit mi még nem. Kíváncsian figyelem, milyen lépéseket tesz a Magyar Kempo Szövetség a világbajnokság után. Akar-e változtatni és ha igen belülről vagy kivülről?
4. Nagyon tetszett a kivetítős megoldás. Egy kivetítőn mutatták, melyik páston ki következik. Ehhez azonban a páston a sorrend megállapítását be kell hozni a központba. A mi versenyeinken a pást adminisztrátorok határozzák meg a sorrendet a kikerült jegyzőkönyvek alapján, esetleg három fős körmérkőzés esetén kategóriákat összefésülnek (nálunk van körmérkőzés, van Parlament), a számítógép utólag a beérkezett jegyzőkönyek alapján értesül az eredményekről. Ha bevisszük a központba az irányítást, akkor ez nagyon leköti az ottani adminisztrátort, nem véletlen, hogy ezzel a módszerrel csak két tatamit lehet irányítani (a harmadik tatamin a fiatalok világkupája folyt). Megpróbáljuk a jövőben ezt a kivetítőst megoldást integrálni a rendszerünkbe.
5. Ha egy versenyszámot kiírnak egy napra, akkor az nem csúszhat át másikra! Mi például nem tudtunk volna máskor jönni, mint ahogyan elterveztük. Szerencsére minket, mint versenyszervezőket nem fenyeget ez a veszély, ugyanis nem tervezzük többnapos verseny megrendezését, a magam részéről ezt nagyon egészségtelennek tartom. Ahogy hallottuk, csütörtökön is 23 órakor mentek el a szervezők, a pénteki napon pedig tapasztaltuk, hogy 23 óráig maradtak. Ez azért túlzás, főleg amiatt, hogy a szombatot eleve nagyon hosszúnak szervezték.
 
Kapcsolódó anyagok:
Fotók a világbajnokságról
Videók a világbajnokságról
VI. Felcsút Kupa Nemzetközi Kempo Verseny 2007-04-22
V. Juhász Ferenc Nemzetközi Kempo Emlékverseny 2007-01-28
7 érem a Palota Kupa Kempo Versenyen 2006-09-23
IV. Juhász Ferenc Emlékversenyen jártunk 2006-01-29
Cseri Józsi feketeöves lett 2004-08-03

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2007 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1031971410319714103197141031971410319714103197141031971410319714


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés