h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 25 látogató
böngészi oldalunkat.

Az [origo] mai cikke a női önvédelemről
2008-02-27 18:00:00
Az [origo] ma közölte Wirth Zsuzsanna újságírónő cikkét a női önvédelemről, melynek illusztáló képei a Szui Ryu dojo-ban készültek, és a cikk elkészítésében szövetségünk első női mestere sensei Suhajda Éva is közreműködött. A cikk, melyet változtatás nélkül közlünk, eredetiben itt található. Köszönet Petrának és Péternek az ajánlásért.

Rossz környéken lakik és fél a sötét utcán, bántják otthon, megfenyegették vagy megtámadták - a legtöbb nő tudna mesélni hasonlókról, azonban kevés ötletük van, hogyan védhetnék meg magukat, ha a rendőr nem segít. Egy negyvenkilós lánynak is van azonban esélye, hogy az erőszakoskodókat ártalmatlanná tegye, vagy időt nyerjen, amíg elfuthat. Az önvédelem mesterei szerint nem a fegyver vagy a gázspré a megoldás. Az utóbbi időben több nők elleni utcai támadásról érkezett hír - hasonló helyzetekre az [origo] egyszerű, de hatásos fogásokat gyűjtött össze.

A lányok kisgyerekkorukban nem szoknak hozzá az erőszakhoz, egyszerűen - a fiúkkal ellentétben - nem nevelik őket a testük használatára, és alig találkoznak agresszióval. Támadásra ezért a legtöbb esetben lefagyással reagálnak - magyarázta Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) munkatársa. Szerinte ráadásul a divatnak megfelelően sokan olyan cipőben, ruhában járnak, amely teljesen meggátolja a hatékony önvédelmet.

De a nő akkor sem esélytelen, ha megtámadják - állítja határozottan Illés Blanka válóperes ügyvéd, aki két éve tanul önvédelmet. Akkor kezdte el, amikor másodszor is megfenyegették. "Az első alkalommal pár hónapig az egész család félt. Másodszor megjelent nálam két óriási férfi, akik finoman azt ajánlották, hogy ne képviseljem az ügyfelemet" - mondta két ügyéről, amikor válásra készülő nőket bántalmazott férjük. "Aki a feleségét megtámadja, nem tiszteli a nőket" - jelentette ki az ügyvédnő, aki ezért úgy döntött, hogy komolyan veszi a fenyegetéseket, és krav-maga edzéseken megtanulta megvédeni magát. Szerinte ugyanis ilyen helyzetekben a rendőrség nem tud segíteni.

Megkeresésünkre a rendőrség nem tudott kifejezetten nők elleni erőszakkal kapcsolatos információkkal szolgálni, mert kiderült: az ORFK, a BRFK szervezetén belül és a Rendőriszti Főiskolán sincs olyan részleg, munkatárs vagy tanár, aki a kifejezetten nők elleni támadásokkal, nemi erőszakkal foglalkozna. A családon belüli erőszak alapvetően más helyzet, de ott sem tehet sokat a rendőrség. "Nem az ő hibájuk, egyszerűen rossz a rendszer" - mondta Illés Blanka. Az ügyvédnő szerint órákig tart, amíg a rendőrség a helyszínre ér, a távol tartást elintézni két hónapba telik, a rendőrök még a feljelentést sem ajánlják addig, amíg súlyos testi sértés nem történik. Az otthon bántalmazott nő tehát többnyire ugyanúgy csak magára számíthat, mint a sötétben hazafelé tartó lány.

Kifejezetten önvédelmi tanfolyam nagyon kevés van, nőknek egy feminista oldalon leginkább a krav-magát ajánlják. A karate, aikido és más keleti harcművészetek nem elsősorban az önvédelemről szólnak, egy harcművésznél ez inkább "csak pozitív mellékhatás". Az ilyen edzéseken legtöbbször azt hangsúlyozzák, egy mozdulatot - ütést, rúgást - tízezerszer kell ahhoz elgyakorolni, hogy automatikussá váljon. Akinek nincs ideje, választhat néhány gyorstalpaló jellegű tanfolyamból. Kifejezetten nőknek szóló négyórás krav-maga szemináriumot például évente többször is indítanak.

"Az edzésen sokszor ordít velünk az edző, hogy megtanuljuk fogadni a vészhelyzeteket" - mondta Illés Blanka. Önvédelmi technikának ő a krav-magát, egy eredetileg az izraeli hadseregben kifejlesztett harcmodort választotta. Ennek lényege, hogy testi erő nélkül is lehetséges fájdalmat okozni a támadónak - épp annyira, hogy az áldozat időt nyerjen az elmenekülésre. Az edzéseken a lányok férfiakkal gyakorolnak, vagyis "nem esti mese jelleggel" - fogalmazott Szabó Balázs krav-maga edző.

Még a legapróbb nőnek is van rá esélye, hogy megússza a meleg helyzeteket - mondják a szakértők. Az [origo] összegyűjtött néhány fogást és alapszabályt. Ebben Szabó Balázs krav-maga edző és Suhajda Éva dzsiudzsicuedző segített.

- Ha tudsz, mindig fuss el! Csak akkor védekezz, ha már nincs más esélyed. Erre is csak addig van szükséged, amíg nyersz pár másodpercet a menekülésre.

- Próbálj meg nem pánikba esni! A támadó úgyis nagyobb nálad, és biztosan jobban hozzászokott az erőszakos helyzetekhez. Veled ellentétben emellett tudja, mi fog történni, vagyis mindenképpen hátrányból indulsz. Ezért minél később reagálsz és minél ijedtebb vagy, annál kevesebb az esélyed.

- A veszélyes helyzeteket legkönnyebben úgy lehet kivédeni, ha elkerülöd őket. Sötét helyen lehetőleg párosával járj, ha erre nincs lehetőség, figyelj kell minden irányba, keress menekülési útvonalakat. Kerüld a szemkontaktust, ne hagyd, hogy a támadó túlságosan a közeledbe kerüljön - így nem tud megfogni. Ha az életed múlik rajta, veszélyes helyen menj taxival, ha el akarják venni a táskádat, inkább add oda, mert a tárgyaid pótolhatók.

- Ha nem sikerül elkerülni a támadást, jegyezd meg, hogy még a százhúsz kilós támadóknak is vannak gyenge pontjai.

- Ne félj fájdalmat okozni! A legtöbb lány pacifista, azt gondolja, hogy nem jó, ha bántja a másikat, és még tetszik is neki a dolog. Ilyen esetekre viszont mégis meg kell tanulni. Az edzők szerint a pánikba esés mellett ez a gondolkodás akadályozza leginkább a védekezésben a nőket. Igenis visszaüthetsz, ha bántanak - sulykolják az önvédelemhez értők.

- Mivel gyengébb vagy, olyan helyeket kell keresni a támadón, amelyeket nem véd izom. A leghatásosabb férfiak ellen az ágyékrúgás. Szúrd a kezedet a torkába, jó erősen nyúlj bele a szemébe, még akkor is, ha undorítónak tűnik.

- Gyenge pont a térd, egy erős térden rúgással nyerhetsz némi időt. Az is hatásos lehet, ha magas sarkú cipővel vagy anélkül sípcsonton rúgod.

- Az arc is érzékeny, a hosszú köröm remek fegyver. A hajtépésre, arcsérülésre mindenki ösztönösen úgy reagál, hogy a fejéhez kap, és addig elengedi az áldozatot.

- A bátrabbak kombinációval is próbálkozhatnak: az ágyékon rúgott férfi összegörnyed, ez pedig kiváló alkalom arra, hogy gyorsan fejbe rúgják, akár kézzel is rásegítve.

- Az alkohol és a kábítószer tompítja az érzékeket, a részeg vagy drogos támadó jóval kevésbé érzi a fájdalmat.

- Ha a támadó keresi is az áldozatait, olyan helyre megy és úgy mozog, hogy előnyben legyen. Ilyenkor többnyire hátulról támad, elkapja az áldozat haját vagy nyakát. Mindenáron meg kell próbálni szembefordulni vele. A hátulról támadókat is ágyékon rúghatod, vagy jó erősen megrúghatod a sípcsonjukat.

- Ha földre kerültél, azonnal fel kell állnod, ha a legapróbb lehetőség is van rá - sulykolják tanítványaikba az edzők. Ha eltört a kezed, még akkor is fel kell állnod. A földön nem maradhatsz!

- Minden elkövető más. Más a helyzet, ha valamilyen eszközt használt - borotvát, kést, pisztolyt. Ha a lány ellenáll a támadásnak, és fájdalmat okoz ellenfelének, számba kell venni, hogy - ha nem ijed meg és lehetősége van rá - ezután sokkal agresszívebben támadhat.

- A fegyvertartást az edzők nem ajánlják. A gázsprének - mondják - akkor van értelme, ha használni tudja az áldozat, ha azonban kicsavarják a kezéből, a támadó kezébe adott fegyvert. Bár önbizalmat adhat, használata nem praktikus: a pisztolyt, gázsprét vagy hegyes végű kulcsot elő kell venni a táskából, és erre általában nincs idő. Először nyerni kell néhány másodpercet, amíg távolabb kerülhetsz a támadótól, legfeljebb utána veszed hasznát az eszközöknek.

- Jól gondold meg, mikor ütsz vissza! Nem olyan egyszerű leteríteni valakit, és ha nem sikerül ártalmatlanná tenni a támadót és ezzel időt nyerni, nagy bajba kerülhetsz.

 
Kapcsolódó anyagok:
Képek Suhajda sensei danvizsgájáról 2006-07-25
Videók Suhajda sensei danvizsgájáról 2006-07-25
Budomagazin.hu interjú shihan Kovács Attilával 2005-01-13
A három Évi 2007-07-25
sensei Suhajda Éva az első női danos 2006-07-25
I. Orgovány Kupa 2005-05-28

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2008 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029712410297124102971241029712410297124102971241029712410297124


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés