h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 76 látogató
böngészi oldalunkat.

Dinnyés Tünde 1. danos vizsgája
2008-07-30 17:00:00
Sensei Várkonyi Gábor tavalyi vizsgáján két ukéja is volt, mindketten idén vizsgáztak 1. dan fokozatra, így Dinnyés Tünde is. Eredetileg nem Tünde lett volna az utolsó vizsgázó, de drámai dolog történt akkor, amikor már a tatamin állt és elkezdte volna a vizsgáját. A problémás helyzetet sikerült megoldani és így egy új oldaláról is megismerhettük.

Nevezetesen megtudtuk, hogyan működnek Tünde technikái, ha azokat olyan ukén csinálja meg, aki nem tudja, mit fognak rajta csinálni. Ebből a szempontból kitűnően vizsgázott, bár a vizsga nem úgy nézett ki, ahogy azt eredetileg eltervezte. Az történt ugyanis, hogy mikor Tünde felállt a vizsgára, közölte az oldalt bemelegítő uke, hogy meghúzódott a combja, és nem fog tudni segédkezni a vizsgán. A feszültség tapintható volt, az első megoldási stratégia az volt, hogy megpróbálják összerakni az ukét, de ez nem járt sikerrel. A következő lehetőség az ukecsere volt, ekkor azonban későbbre halasztották a vizsgát (eredetileg ez lett volna a második és Lóki sensei vizsgája a harmadik, de cseréltek), hogy a kiválasztott uke és Tünde némileg összecsiszolódjanak a termen és a tatamin kívül. Miközben a 2. danos vizsgát néztük, döntöttek - habár több más uke jelentkező is volt - a mai első vizsga (Kluka Bori) ukéját, Mészáros Ferit választották, és legalább a támadásokat egyeztették.

Ritkán fordul elő - legalábbis eddig én még nem láttam -, hogy valaki egy napon két danvizsgán ukézzon. Mészáros Ferivel ez kétszer is előfordult, tavaly is és idén is. Azonban míg tavaly ez előre tervezett volt, azaz úgy készültek, hogy ő ukézik Tatai Krisztiánnak és Szeifert Csabának is - direkt elsőnek és harmadiknak ettték őket, hogy közte Feri tudjon pihenni -, addig idén az élet rendezte így. Kluka Borival készült, de Tündének is ukézott.

Kíváncsian vártuk a vizsgát, ugyanis képtelenség, hogy a körülbelül 150 technika bemutatása során az, az uke, aki nem direkt erre készül fel, mindig úgy mozogjon, ahogy a tori akarja. (Kivülállóban felmerülhet a kérdés: Hogy is van ez? Csak azokon tudják megcsinálni a technikát, aki asszisztál és tudja mit csinálnak rajta? Nos, ha a technikák 'élesben mennek', akkor a dobás előtti orron csapás és herén rúgás természetesen valódi, valamint a dobás sem úgy zajlik, hogy utána még 100-at meg lehessen az ukén csinálni, hanem abból nem áll fel az, akit az utcán ledobtak. Na de az ukét mégsem amortizálhatjuk le az első dobásnál!) Természetesen nagy tapasztalattal megérezhető, hogy a tori mit akar csinálni és még az utolsó pillanatban is korrigálható a mozgás, de a vizsga légköre és a fáradtság ezt megakadályozhatja.

Ehhez képest kiváló volt az uke is, kevesebb, mint 10 olyan technika volt, ahol rögtönöznie kellett Tündének! Ezeket azonban kiválóan megoldotta. Ott helyben kellett kitalálnia valami befejezést, amellyel a technika meg van mentve, folyamatosan kapcsolódik az előző mozgássorhoz. Le a kalappal, kítűnő volt a helyzetfelismerő képessége. Ez a szituáció afféle átmenet a szokásos danvizsga és a technika valódi alkalmazása között. Természetesen, amikor nem az eltervezett technikát tudta bemutatni, megpróbálta újra (esetleg egy kis sugdolódzás után) és általában itt már úgy történt minden, ahogy az előre meg volt írva. Volt két-három alkalom, amikor a második is másként sikerült, ekkor azonban (nagyon helyesen) továbblépett, nem ragadt le a problémánál. Ez is jó döntés volt, feszült kiélezett helyzetben hajlamos az ember részproblémáknál lemaradni, ezt a hibát sikeresen elkerülte.

Szóval ebből a szempontból ezt a vizsgát minden eddiginél sikeresebbnek mondhatjuk (igaz a többin nem is volt szükség az ilyen irányú képességek megmutatására). Ahogy a többi lánynál is említettük, a többiek is ugyanúgy végigcsinálták a vizsga mindegyik részét (törtek is és küzdöttek is), tehát Tünde is. Nehézséget jelentett a három deszka eltörése, némelyik nagyon szívós volt, ami abból is látszott, hogy amikor rávágott a háromra, az egyik eltört, a másik kettő nem. (Ahogy korábban már írtam, mi éltünk Papp Évinél a könnyítési lehetőséggel, nem értek egyet a nők törésével, különösen nem három deszkát.) Tünde végigküzdötte kiválóan a vizsga utolsó részét és kiváló vizsga után kapta meg shihan Kelemen Istvántól a diplomát és kötötte fel a derekára a fekete övet.

Gratulálunk!

A vizsga után tudtuk meg, hogy a törés során Tünde alkarja elrepedt és a későbbiek során el is mozdult így hat csavarral rögzíteni kellett. Repedt csonttal csinálta végig az erőnlétet és a küzdelmet is!

A danvizsga bizottság tagjai voltak: elnök shihan Kelemen István, tagok soke Vlado Schmidt, sensei Günter Painter, sensei Ronen Eliyahu, shihan Kovács Attila, sensei Ónodi István.

 
Kapcsolódó anyagok:
496 kép Tünde vizsgájáról
Nemzetközi Edzőtábor 2008
Donáth Sándor 1. danos vizsgája 2008-07-29
sensei Várkonyi Gábor 2. danos vizsgája 2007-07-25
Országos vizsga az Angyalföldi dojo-ban 2007-03-24
IX. Kecskemét Kupa Quattro 32 1. helyezés 2003-11-29

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2008 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029333810293338102933381029333810293338102933381029333810293338


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés