h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 45 látogató
böngészi oldalunkat.

Fövenyesen jártunk
2009-07-25 00:00:00
A Monorierdei dojo vezetője Füzesi Péterné Deni a szokásos évi edzőtáborába meghívta klubunk vezetőjét, szövetségünk elnökét Berkes Lászlót oktatni. A táborba július 22-én ketten mentek, mert Füvesi Sándor elnökhelyettes is elkísérte. A Fövenyesi OH Camping-ben három edzést is volt aznap, egy a szabadban, kettő pedig benn a teremben.

A forgalom miatt kissé késve érkeztünk, így az első edzés a szabadban 10.30-12.00 között volt. Deni kérésére félbotos edzés volt, némi alaptechnika és bottal bot elleni védekezés. Közben Füvesi Sándortól szóbeli kiegészítést is kapott. Az edzéseknek 'tétje' is volt; ha tetszik a gyerekeknek, akkor esetleg a klub a későbbiekben belép a szövetségünkbe - ezt ugyanis a gyerekek fogják eldönteni. Érdekesnek találtuk ezt a felállást az egyébként hierarchikus felépítésű klubban, jól megférnek egymás mellett a szigorú szabályok és más területen az önkormányzás. Hogy ez a kérdés egyáltalán felmerült, annak az az oka, hogy már nem tagjai az eddigi szövetségüknek és valószínűleg másikba fognak belépni.

Az ebéd előtt találkoztunk azzal a fuvarossal, aki a mi edzőtárunkba fogja szállítani a tatamit. /Azóta tudjuk, hogy a feladatot kiválóan, korrekten és precízen megoldotta - mindenkinek csak ajánlani tudom, Kovács Ferenc veszprémi fuvarozó - most először hétvégén kellett a kamionstop idején szállítani a 3,8 tonna tömegű tatamit./ Ebéd közben is szóba került a klubok közötti együttműködés, utána pedig elkisértük a gyerekeket egy rövid fürdőzésre.

Délután két edzést tartottam, egyet három óra és négy óra között a kicsiknek, egy másfél órásat utána a nagyoknak. A kicsik edzését Manócskásra alakítottam sok játékkal, most is bebizonyosodott, hogy vannak bizonyos népszerű gyakorlatok, melyekre minden kicsi vevő, mindenki szívesen birkózik és az általunk 'rosszalkodó gyerek' technikáknak nevezett gyakorlatok - ezek során műfelháborodásom után meg akarom fenyíteni őket (pofon vagy fülhúzás), amelyet természetesen ők kontráznak és én húzom a rövidebbet egy kiadós fenékberúgás vagy orrbavágás eredményeképpen - is tetszenek minden gyereknek.

A nagyok edzésén pedig az lett egyértelmű, hogy a technikai repertoárunk nem áll távol egymástól. Látszott ez egyébként korábban már a versenyeken is - több éve látogatjuk egymás versenyeit - hiszen az ott bemutatott önvédelmi gyakorlatok teljesen egyenrangúak egymással, a küzdelmi számban is kiegyenlített az eredmény, hol az egyik, hol a másik dojo versenyzője győz. Az átvett technikák - csípődobás, csuklódobás, karkulcsledöntések - szemlélete és végrehajtása is teljesen hasonló. A technikai kompatibilitás következik egyébként abból is, hogy Füzesi Péterné is elvégezte a Testnevelési Egyetem kétéves edzői szaktanfolyamát és ennek a tanfolyamnak a gyakorlati képzése a szövetségünk táboraiban zajlott, így ő tisztában van gyakorlatilag a teljes kyu programunkkal. A tanfolyam végén kiváló gyakorlati vizsgát tett szövetségünk Technikai Igazgatója shihan Kovács Attila előtt.

Az edzések után rövid zuhanyozás és beszélgetés, majd a közös fotózkodás után indultunk haza azzal az érzéssel, hogy talán sikerült elmélyíteni a klubok közötti barátságot. Reméljük a többi résztvevő is olyan jó emlékekkel emlékszik vissza a mai napra, mint mi.

Engedtessék meg, hogy a mai látogatás apropóján néhány gondolatot leírjak a külső klub szövetségünkhöz csatlakozásával kapcsolatban. Tudni kell, hogy ez eddig egyetlen esetben - Zöllei Zoltán esetében - történt meg és ezt is megbántuk. Már régóta nincs közöttünk. Zöllei Zoltán jelenlegi tevékenységével szövetségünk semmilyen közösséget nem vállal, bár ő ezt nem is igényli. Az ő példája azokat erősíti, akik nem akarják, hogy bármely külsős klub is csatlakozzon a szövetségünkhöz. Azonban - ha az elkövetkező években jól dolgozunk - a szövetségünk vonzóvá válhat ilyen kluboknak, így valószínűleg lesznek jelentkezők.

Látni kell, hogy három sarkalatos pontja van a csatlakozásnak:
a./ Nem eredményezheti a technikai színvonal csökkenését, a hígulást. A hazai ju jitsu élet szövetségünkön kívüli helyzetére nincs ráhatásunk, de van rossz tapasztalatunk. Tisztelet a kivételnek, mint például a Monorierdei dojo.
b./ A szövetség Alapszabályát, Szervezeti és Működési Szabályzatát el kell fogadni. Ezeknek van néhány olyan pontja, amely mindenki számára adottság, ezt egyszerűen be kell tartani. Ilyen például a szövetségi tagdíj megfizetése, a továbbképzéseken való részvétel stb.
c./ A továbbiakban a csatlakozó klub tagjai a szövetségünk vizsgaanyaga alapján a vizsgarendet betartva vizsgáznak, meg kell tanulniuk a megfelelő színvonalon a szövetség technikai repertoárját.

Míg az a./ pont akár szubjektív is lehet, de a b./ és a c./ pont teljesen objektív és abból nem szabad és nem is lehet engednünk.


 
Kapcsolódó anyagok:
143 kép a táborból
II. Monorierdő Barátság Kupa 2009-03-07
I. Monorierdő Barátság Kupa 2008-03-01

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2009 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029741010297410102974101029741010297410102974101029741010297410


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés