h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 24 látogató
böngészi oldalunkat.

Jubileumi Emlékkönyv
2010-08-07 00:00:00
Szövetségünk a megalakulásának 25. évfordulója alkalmából Jubileumi Emlékkönyvet jelentetett meg. 100 oldalon foglaljuk össze a hazai ju jitsu kialakulását, a szövetség megalakulásához vezető utat, az elmúlt 25 év történetét. Külön fejezet foglalkozik a most bejelentett és Japánban önálló iskolaként bejegyzett Kelemen Ryu-val. Letölthető itt..

Az Emlékkönyv szövetségünk alapítójának és a Dankollégium elnökének, soke Kelemen István köszöntőjével kezdődik. Ízelítőül egy bekezdés:

"Megragadva a lehetőséget ezúton gratulálok és köszöntöm az összes mesterfokozatú ju jitsuka‑nkat. Nem feledkezve meg azokról, akik már a "kapuban várakoznak" és átestek már a tűzkeresztségen, letéve a barna és kék övekkel szimbolizált kyu fokozatokat, hiszen mi és ti tudjuk, tudjátok a legjobban, hogy ezek a kyu vizsgáink "máshol" danokat érnek. Örömöt okoztatok instruktoraitoknak zöld és sárga öveseink azzal, hogy van bennetek ambíció és alázat, mert még itt vagytok velünk. Igazán kedvesek ti fehér övesek vagytok, mert ti jelenthetitek a kontinuitást, a reményt a folytonosságra. A mi ryu-nk, iskolánk egy levezethető és átlátható iskola. Pontosan tudni, ki kitől és mit tanult, ki kinek a tanítványa, mestere. Egyenes út, tiszta vonal, olyan, amilyennek a harcos lelkének lennie kell, ha háborúba kényszerül. Pontosan tudod, honnan jöttél, mit tanultál és az mire elég. Van hátországod, más néven értékrended. Ezt kapod a munkádért, a hűségedért, a lojalitásodért. A világ így lesz kerek!"


A könyv első része a ju jitsu magyarországi kialakulásáról és a szövetség megalakulásához vezető útról szól. Külön fejezet szól Sasaki Kichisaburóról, aki Jigoro Kano megbízásából Magyarországra hozta a ju jitsu-t, Szacsky Mihály és Gyebnár Ferenc mesterekről, akiknek iskolái a legnagyobb hatással voltak a szövetség létrejöttére. Szóba kerülnek a külföldi mesterek, a Világszövetség brit és olasz mesterei, Vlado Schmidt és a német iskola. Természetesen alapítónk soke Kelemen István pályafutásának eleje is az első részben van.

A második fejezetben megpróbáltuk összefoglalni a szövetség 25 éves történe- tének fontosabb eseményeit. Beszámolunk a Nyári Táborokról, a danvizsgákról, a külföldi utakról, a külföldi mesterekről, akikkel ma is jó kapcsolatban vagyunk és itt voltak a Jubileumi Táborban is. Külön fejezet szól Technikai Igazgatónkról Kovács Attiláról, a versenyeinkről, az instruktori továbbképzésekről. Különleges esemény volt 1985-ben a moszkvai út: "Kelemen István meghívást kapott, hogy utazzon Moszkvába és a tartson bemutatót, a Szovjetunióban is népszerűsítse a ju jitsu-t. A bemutatóra Viszler Józseffel együtt utazott ki, korábbi tanítványa, Béres László és kollégája már a Moszkvai Rendőrtiszti Akadémián tanultak. Edzéseket tartottak és egy komplett oktató anyagot videóra vettek. Az utazás csúcspontjaként bemutatót tartottak. A bemutató sikert aratott, a delegációt magas szinten fogadták."

A könyv harmadik részében bemutatkozik a mai szövetség. Megismerhetjük a vezetőséget és a hivatalos adatokat és mind a 24 dojo-nk bemutatkozik. A szövetség 50 mesterének képét is bemutatjuk. E rész utolsó fejezeteként az In memoriam fejezetben emlékezünk a már közülünk eltávozott társainkról, segítőinkről: Tribuszer József, Leheti Attila, Hegyi Gábor, dr. Kelemen István, Pécsi Tibor, Verebics Antal és Villási László sporttársunkról.

A könyv negyedik része a Kelemen Ryu-val foglalkozik. A Kelemen Ryu (a teljes nevén Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu) a ju jitsu egy Japánban bejegyzett önálló Ryu-ja, mely soke Kelemen István alapító 1980 óta fejlődő módszertana, iskolája. Bemutatjuk a kialakulásához vezető utat, az emblémát, a külső jegyeit. Minden embléma tartalmazza a YUH szimbólumot, melyet kifejezetten az iskola számára alkottak. "Japánban az új Ryu megalapításakor az a szokás, hogy a bejegyző szervezethez tartozó templomban a főpap napokon át meditál és a meditáció végén egy lendülettel lerajzolja a fejében összeállt kanjit, szimbólumot. Ehhez szüksége van bizonyos információkra arról az iskoláról, amelyet be fognak jegyezni. Ezt az információt Bertoletti mester közölte vele, hiszen ő több mint 30 éve ismer minket. Ennek a meditációnak a végén készült a YUH szimbólum. Ez szimbolizálja a Kelemen Ryu-t, benne van minden emblémájában, egyedi és más által nem használható."

"A YUH szimbólum jelentése : öröm/türelem.
Fontos, hogy képes legyél életed minden pillanatát élvezni, meglátni benne a jót. Amit teszel, azt tedd teljes odafigyeléssel, éld az életed türelemmel, alázattal és találd meg minden pillanatában a szépet, a jót. Hidd, hogy az az út, amit jársz az egyetlen igaz út, ez a hit tesz Téged erőssé és bölccsé!"


A Kelemen Ryu jellegzetessége a fegyveres testületekkel való szoros kapcsolata.
Egy érdekes részlet az erről szóló fejezetből:
" - Kaptál visszaigazolást arról, hogy jó úton jártok?
- Hogyne, például amikor az idősebb Bush itt volt Magyarországon. Előtte Lengyelországban járt,a Delta Force kísérte mindenhová. Jó pár nappal azelőtt, hogy ide érkezett, a biztosításáért felelős emberek közül néhányan eljöttek megnézni, hogy milyen feltételekkel és hogyan zajlik majd itt az elnök biztosítása. Kíváncsiak voltak a Bush közvetlen közelében levő speciálisan felkészített rendőrök kiképzettség szintjére. Kijelöltek néhány embert a biztosítási feladatra, és három Mercedes-szel kimentünk a Hungaroringre egy pár formációt begyakorolni, amiket utána bemutattunk az amerikaiaknak. Any- nyira jól sikerült, hogy végül nem kellett a Delta Force-nak Magyarországra jönnie. Azt hiszem, ez elég elismerés volt. Persze ez nyilvánvalóan nem az én egyéni érdemem, az is közrejátszott benne, hogy akik csinálták, azok szerették ezt csinálni. Sikerült valamit összeraknunk, ami profi volt..."


Az újságcikkeket bemutató fejezet után soke Kelemen István zárszava zárja a könyvet. Ennek is az utolsó bekezdései:

"A gondolat, a szó, és a tett egysége nélkül nincsen morál és erkölcs. A technika, az erő, és a hűség nélkül nincs ju jitsu. A felsoroltak részleges vagy teljes hiánya napjainkban szinte kötelező tulajdonságként jelenik meg a harcművészetekben. Ideáink mellett ez is indukálta a saját ryu életre keltését. A magunk erejéből próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy a ju jitsu ne váljon baletté, néhány ember magamutogató színházává, esetleg modernkori gladiátorképzővé a harmadik évezredben.

Legyen a ju jitsu pillére a nevelésnek, a tanításnak az által a kihívás által, amit a mi ryu-nk elsajátításának nehézsége jelent! Mutassunk példát kitartásból, hűségből, szorgalomból, bátorságból, önzetlenségből a ju jitsu gyakorlása által! Legyen a ju jitsu a híd a múlt és a jövő között!

Kívánok mindenkinek erőt, kitartást, sikereket, örömöket a harcművészetek további gyakorlása során!"


 
Kapcsolódó anyagok:
112 kép a bográcsversenyről
Megjelent a Vizsgaanyag könyv! 2008-09-27
25 éves Jubileumi Tábor - beszámoló 2010-08-06
Kelemen István megkapta a soke címet 2009-07-27
soke Kelemen István megkapta a 9. dan fokozatot 2010-07-30
Jubileumi Nap - beszámoló 2010-07-30

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029764210297642102976421029764210297642102976421029764210297642


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés