h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 36 látogató
böngészi oldalunkat.

Ez történt 2010-ben IV.
2011-01-06 00:00:00
A negyedik részben a grappling-ről és általában a versenyzésről lesz szó. A sikeresen teljesített danvizsgák után 2010-ben a versenyeken elért különleges eredmények adták nekünk a legnagyobb örömöt, ugyanakkor emiatt kaptuk a legtöbb bírálatot, részben jogosan. Az "őrült május" és az "őrült augusztus" igazán különlegessé tette ezt az évet.

Egy, a tevékenységünket komolyan befolyásoló tényezőről még nem esett szó, ez pedig a FILA-Grappling versenyrendszer. A FILA betűszó eredetileg a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség (Fédération Internationale de Lutte Amateur) nevet jelentette, melyet megváltoztattak Fédération Internationale des Luttes Associees névre, amikor elkezdték befogadni/létrehozni a társult irányzatokat. Ilyen a Grappling is. Kidolgozták a szabályrendszerét, amely azonban őrzi a birkózó hagyományokat szabályaiban és külsőségeiben egyaránt. A NoGi (Gi nélküli) változata felületes ránézésre tiszta birkózás. A FILA a Grapplingtől a válságba jutott birkózás megújítását várja, valamelyik olimpiai szám (kötött- vagy szabadfogás) leváltását tervezi pár év múlva az Olimpián és helyére a Grappling-et akarja bevezetni. Ez pusztán versenyrendszer, nem úgy, mint az előző cikkben írt küzdelmi rendszerek.

Inspirált minket tehát egy olyan versenyrendszer megjelenése, mely hivatalos Országos, Európa és Világbajnoksággal rendelkezik, illetve Olimpiai reményekkel bír, amelyet magunkhoz a leginkább közelállónak éreztünk. Ez nem véletlen, hiszen a Grappling-nek komoly ju jitsu-s gyökerei vannak, technikáinak jórésze innen ered. Ugyanakkor a FILA olyan durván próbálja kisajátítani és néhány olyan bosszantó zavaró apróságot hagy a rendszerében, hogy nem tudtuk maradéktalanul átvenni, ki kellett dolgozni a saját rendszerünket. Ez is hozzájárult a Global Grappling versenyszabályzat létrejöttéhez. Ellenpólusként feladatunknak tartjuk a Gi-s rendszer és a külsőségeiben is ju jitsu-s versenyszabályzat hangsúlyozását, preferálását. Szorosan együttműködünk a FILA-Grappling hazai szervezetével, annak vezetőjével, Papp Valérral, jó a kapcsolatunk és próbáljuk "belülről is" változtatni a FILA-Grappling rendszerét.

Idén 20 versenyen vettünk részt, ebből 6 FILA-Grappling Országos Bajnokság, Nemzetközi Verseny, Európa vagy Világbajnokság volt. Öt volt általunk rendezett tiszta grappling verseny volt, vagy olyan, amelyen volt grappling versenyszám. Négy brazil ju jitsu verseny volt, mindet a Gracie Barra Hungary szervezte. Három versenyt Ónodi Pisti szervezett: kettő földharc verseny és egy Ju Jitsu Fight (MMA). Ezenkívül a Juhász Ferenc Emlékverseny Kempo Európa Kupán és a monorierdei Barátság Kupán vettünk részt. Elméletileg kezelhető, az erre felkészült klubok akár minden második héten járnak versenyre, nekünk azonban sok volt. A minket ért bírálatok másik része azt veti a szemünkre, hogy túl sokat foglalkozunk a versenyzéssel. Ezt tehát elismerjük, ebben az évben valóban így volt. (2008-ban hat, 2009-ben tíz versenyen voltunk.) Futott a szekér, hagytuk a folyamatokat, hadd forrják ki magukat és talán átestünk a ló túloldalára. Erre utal néhány negatív tapasztalat is, amelyről még majd írunk. Nincs értelme a mi lett volna, ha... kezdetű kérdéseknek, így azt sem tudjuk megmondani, hogy mi lett volna, ha valakiket korlátozunk, direkt nem engedünk valamelyik versenyen indulni.

Indult tehát januárban az év a Kempo Európa Kupával, ahol versenyzőink kiváló eredményt értek el, nem találtak legyőzőre. Gratulálunk sensei Cseri József, Szűcs Sándor és Szűcs Kristóf "IronMan" kiváló eredményéhez! Február végén következett az egyik legfontosabb versenyünk, a FILA-Grappling Országos Bajnokság. Fontosságát az okozta, hogy itt lehetett lehetőséget szerezni a Világbajnokságokon indulásra. Versenyzőink és a kecskeméti judosok is kiválóan szerepeltek, például a Gi versenyszámban kiadott 26 Országos Bajmoki cím felét, 13-at nyert kecskeméti versenyző (kilencet mi, négyet judo-sok). A NoGi számmal együtt a Tatami Centrum versenyzői 14 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek. Két versenyzőnk jutott ki a Felnőtt Világbajnokságra, 12-en pedig a Junior és Veterán Világbajnokságra (ketten nem éltek a lehetőséggel, így végül ott tízen indultunk). Országos Bajnok lett Steigler Alida, Szűcs András, Göbölyös Márk, Németh Soma, Orosz Máté, Lakatos "ebihal" Sándor, Szűcs Kristóf "Ironman".

Márciusban a III. Barátság Kupán az Orgoványi dojo és a Bányai dojo is kiválóan szerepelt, köszönjük a lehetőséget és gratulálunk a 22 versenyzőnek a kiváló szerepléshez. A hónap végén Lengyelországban, Krakkóban járt a háromfős delegációnk (Fekete Sándor csapatvezető, Balogh Andrea és Kelemen Attila versenyzők) a FILA-Grappling Felnőtt Világbajnokságon. Balogh Andrea Gi 60 kg-ban 8., Kelemen Attila NoGi 65 kg-ban is és Gi 65 kg-ban is 10. helyezett lett. Kecskemétről Illés Zoltán ezüstérmet (Gi 80 kg.), Havas Balázs 5. helyezést (Gi 90 kg.) ért el. Balogh Andreának alkalma volt világklasszis ellenféllel, Tara LaRosa-val küzdeni. Áprilisban a XI. Hírös Kupán vezettük be először az általunk kialakított Grappling szabályrendszert, mind a NoGi, mind a Gi versenyszámban nagy volt az érdeklődés. Az Orgoványi dojo-t 16 fő, a Bányai dojo-t 22 fő képviselte sok-sok érmet és helyezést szerezve.

"Őrült május": Rögtön május 1-én komoly meglepetéssel indult a hónap: a Gracie Barra Hungary által rendezett V. Submission Grappling Open nyílt nemzetközi brazil ju jitsu versenyen Lakatos "ebihal" Sándor 1. helyezett lett 65 kg-ban legyőzve az esélyes brazil Claudio Roberto-t. Fekete Sándor pedig a 95 kg-ban lett 2. helyezett. Ezzel a klubunk a brazil ju jitsu versenyeken is megszerezte első szépen csillogó érmeit. Egy hétre rá a II. FILA-Grappling Csapatbajnokságon a Tatami Centrum csapata 2. helyezett lett a Gracie Barra Hungary csapata mögött. Nem voltak elvárásaink előzőleg, így eufórikus hangulatban figyeltük, ahogy a csapatunk menetel előre. A Lakatos "ebihal" Sándor, Kelemen Attila, Tóth Zoltán, Szűcs Kristóf "Ironman", Fekete Sándor összetételű csapatunk legnagyobb fegyverténye az volt, amikor a döntőbe jutásért legyőztük a SZTE EHÖK birkózó csapatát. Egyenlőre ez a nap vezeti a legőrültebb versenynap képzeletbeli listáját és ebből a pozicióból még az augusztusi Világbajnokság sem bírta kimozdítani. A hónap betetőzése, a hab a tortán a május 22-i V. Földharc Verseny volt, ahol először és eddig egyedül szövetségi klub, a Tatami Centrum nyerte a versenyt.

Júniusban több fontos dolog is történt. Ónodi István megrendezte az I. Ju Jitsu Fight MMA versenyt, amelyen a Tatami Centrum két versenyzője indult és Szűcs Kristóf "Ironman" 1. helyezést ért el. Ez a versenyrendszer egy másik fajta válasz a kor kihívásaira, rendkívül szimpatikusnak találjuk, nagy jövőt jósolunk neki, fokozatosan egyre több versenyzőt fogunk felkészíteni. A másik szerintünk lényeges fejlemény az, hogy megrendeztük az első gyakorló versenyünket. Ezzel egy új típusú versenyt vezettünk be, sokan szeretik, bizonyos szempontból többet nyújt, mint egy igazi verseny. Az biztos, hogy több tapasztalatot lehet szerezni, jobban el lehet fáradni. Örömmel tölt el bennünket, hogy nagy az érdeklődés iránta. A gyakorló versenyen nem csak a versenyzők, de a bírók, a szervezők, kijelző kezelők stb. is gyakorolnak. folyt. köv.

 
Kapcsolódó anyagok:
Ez történt 2010-ben I.
Ez történt 2010-ben II.
Ez történt 2010-ben III.
Ez történt 2010-ben V.

Hozzászólások (2)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.

2011-01-07 06:19:02      berkes
Szia Pali! Mócza sensei-el a Jubileumi Nyári Táborban találkoztunk
utoljára. Remélem az új évben újra jelentkezik, tapasztalataira nagy
szükségünk lenne, különösen, hogy egyre többet foglalkozunk a
küzdelemmel. A farsangra majd meghívom (ahogy Téged is sok
szeretettel, remélem beszámolsz sárospataki eredményeidről), ott
biztos találkozunk, beszélgetünk.
2011-01-06 17:39:43      rivas
Hova lett Mócza Lajos sensei?

2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1030530010305300103053001030530010305300103053001030530010305300


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés