h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 28 látogató
böngészi oldalunkat.

XI. Hírös Kupa - beharangozó
2010-04-04 00:00:00
Tavaszi versenyünk megrendezése előtt már több módosítást is terveztünk, de néhányat az élet is hozott: a választások miatt nem tudjuk a hetényi iskolában rendezni, így Kecskeméten lesz az Angolkisasszonyoknál, a neve is megváltozik Hetény Kupáról Hírös Kupára. Ezentúl lesz Grappling Gi és NoGi versenyszám. Versenykiírás itt.

A beharangozónk képei a tavalyi tavaszi Hetény Kupán készültek.

Versenyeink eddigi helyszíne megváltozik (eddig a tavaszi verseny Hetényben az iskola csarnokában volt és két tatamin rendeztük, az őszi pedig Kecskeméten az Angolkisasszonyok csarnokában és három tatamin rendeztük), ezentúl a tavaszi meghívásos bevezető versenyünk Kecskeméten lesz az Angolkisasszonyok csarnokában és három tatamin rendezzük, az őszi nagy nyílt versenyünk pedig szintén Kecskeméten a Városi Sportcsarnokban és háromnál több tatamin rendezzük. Az új tatamik beállításának az az oka, hogy ezentúl a versenyeinken Grappling Gi és NoGi versenyszámok is lesznek az eddigiek mellett.

Ezentúl rendszeresen indulunk a Papp Valér által képviselt FILA-Grappling rendszerben, ezért mi is rendezünk felkészítő versenyeket, de nem külön, hanem az általunk már eddig is rendezett versenyeken mint új versenyszám. A szabályrendszerünk 90%-ban megegyezik a FILA szabályokkal, de míg az - érthető módon - a birkózás eredetet hangsúlyozza, addig mi - természetesen - a ju jitsu-s eredetet, ezért egy kicsit máshol vannak a hangsúlyok. Ugyanakkor tökéletes felkészülési lehetőség lesz a FILA féle országos és nemzetközi versenyekre.

A különbségek egyike, hogy mi megmaradunk az eddig is használt piros szalag az övben jelzésnél - kiegészítve a NoGi-ben a piros bokapánttal -, és akin van szalag, azt jelzi a piros szín, akin nincs, azt pedig a fehér szín. (A FILA rendszerben piros és kék szín van és levetetik a saját övet, fel kell venni a piros, illetve kék övet). Nálunk tatamin zajlik a verseny, ott birkózó szőnyegen. A lényeg a pontozás és az alkalmazható technikák köre szinte teljesen hasonló, talán mi most még egy kicsit óvatosabbak vagyunk, nem engedélyezzük a gerincfeszítést és a lábcsavarást.

Az eltérések alapvető oka a FILA birkózós hagyománya és a mi Ju Jitsu-s hagyományunk közötti különbségből fakad. Ott egy kicsit jobban hangsúlyozzák a NoGi számot, ebben van pl. csak csapatverseny - míg mi kicsit jobban a Gi számot, nálunk ebben lesz csak (majd ősszel) pénzdíjas Abszolút kategória. A FILA szabályok engedik a birkózócipő használatát, nálunk tilos bármilyen lábbelit viselni! Nálunk lehet pontot szerezni a leszorításért (kontroll pozíció tartása), míg a FILA-nál nem. A mi szabályainkról részletesen írok majd a következő posztban.

Megmarad a három menetes küzdelmünk is,a Randori. A Grappling átal használt korosztályok és súlycsoportok megegyeznek Randori-ban már bevezetettekkel. (Ez is egy kis különbség, nem pontosan ugyanazok a korosztályok, súlycsoportok, mint a FILA-nál). A későbbiekben tervezzük a Randori szabályok Grappling-hez való igazítását és a modernizálását, de a tavaszi versenyen a Randori szabályok még megegyeznek a korábbiakkal.

Az eddigi négy versenyszámunk megmarad, kettő technikai: Jurandori és Quattro, kettő pedig küzdelmi: Randori és Double Couple. A technikai versenyszámok csoportbeosztása függ a versenyzők övfokozatától, a felnőtt fokozattal rendelkezőket négy, a gyermek fokozattal rendelkezőket három csoportba soroljuk. Ezek:
Gyermek övfokozati csoportok:
1. MINI: (kicsik) lila öv alatti fokozattal rendelkezik és legfeljebb kilenc éves,
2. MAXI: (nagyok) 12 év feletti életkorú vagy szürke öves,
3. MIDI: (középső) a többiek, akik gyermek fokozattal rendelkeznek.
Felnőtt övfokozati csoportok:
4. KEZDŐ: Fehér és sárga övesek
5. HALADÓ: Zöld és kék övesek
6. MESTERJELÖLT: Barna övesek
7. MESTER: Dan fokozattal rendelkezők

A Jurandori versenyszámban fokozati csoportonként és nemenként képezünk csoportokat (14 db.), Quattro versenyszámban pedig övfokozati csoportonként (7 db). Eddig lehetőség volt korlátlanul indulni magasabb fokozati csoportban. Egy sárga öves indulhatott a Haladók között, de semmi sem tiltotta, hogy indulhasson Mesterjelölt és Mester kategóriában is. Ez odáig vezetett, hogy a legutóbbi versenyünkön a Jurandori Mester kategóriában egy sárga öves, egy zöld öves, egy kék öves és egy barna öves versenyző indult. Dan fokozattal rendelkező egy sem. Ezt a dankollégiumunk több tagja is szóvá tette.

Ezért a következő korlátozásokat tesszük a technikai számokra vonatkozóan:
a./ Csak az övfokozatnak megfelelő vagy eggyel magasabb övfokozati csoportban lehet indulni. Ez azt jelenti, hogy sárga öves a Kezdő és a Haladó kategóriában indulhat csak.
b./ Egy csoport csak akkor kerül megrendezésre, ha a csoportba tartozó induló is van. Ez azt jelenti, hogy a Mester kategóriát csak akkor rendezünk, ha van ott danfokozatú induló.

Meggyőződésünk, hogy a versenyszámok bővítése, valamint a bevezetett módosítások növelik a verseny szakmaiságát és népszerűségét egyaránt.

 
Kapcsolódó anyagok:
X. Hetény Kupa Országos Ju Jitsu Verseny 2009-04-25
IX. Hetény Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2008-04-19
VIII. Hetény Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2007-04-28
VII. Hetény Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2006-04-29
VI. Hetény Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2005-04-23

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2022 Május
HKSzCs PSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

     

Látogatók száma:
7515046751504675150467515046751504675150467515046


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés