h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 99 látogató
böngészi oldalunkat.

Global Grappling szabályok
2010-04-06 00:00:00
A versenyeinken alkalmazott szabályok a megszokott Grappling szabályokon alapulnak, adaptálva a mi versenyünkre. Ahol különböznek, a FILA szabályaitól, az ki van emelve. Ugyancsak rámutatunk a Földharc versenyeinken alkalmazott szabályoktól való eltérésre is. Nálunk újdonság, hogy pontozásos a rendszer és a mérkőzés közben kijelzőn látszik az állás.

Global Grappling Gi, NoGi és Combat Grappling szabályok

Pást: Természetesen nálunk az egyébként is a versenyen alkalmazott tatamin rendezzük a Grappling küzdelmet. A pást 6 x 6 m és 10 x 10 m közötti négyzet alakú versenyterület, az 1 méter széles eltérő színű külső terület is hozzá tartozik, a pást széle az eltérő színű terület külső széle. (Ez teljesen megegyezik a Földharc Versenyen is alkalmazottal és más, mint a FILA-nál, ahol kör alakú birkózó szőnyegen zajlik a mérkőzés).

Versenyek fajtái: gyakorló verseny és normál verseny. A normál versenyre vonatkoznak a sporttörvény előírásai és a verseny hagyományaink. Van orvos, pást, érem, oklevél, jegyzőkönyv, sorsolás, mérlegelés, kategóriák stb. A gyakorló verseny edzés körülmények között kerül megrendezésre, a cél a minél több gyakorlás, a versenyzőket csoportokra bontjuk, a csoporton belül körmérkőzés, mindenki küzd mindenkivel.

Ruházat, jelzés: A versenyeinken eddig is használt módszer marad a Grappling Gi számban és ugyanaz a ruházat is; azaz a hagyományos ju jitsu edzőruhát kell használni, a saját fokozatnak megfelelő övvel. A kabát alatt passzos póló viselhető. A versenyzőket jelző színek a piros és a fehér. A piros versenyző övébe piros szalagot fűzünk, a fehér versenyző az akinek nincs piros szalagja. Ugyanez van a Combat Grappling-ben is. Grappling NoGi számban passzos pólót és rövidnadrágot kell viselni, a jelzés a bokán a piros szalag vagy bokapánt. Semmilyen lábbeli nem használható. Fogvédő, lágyékvédő, fémbetét nélküli ízületvédő, fülvédő használható. (A Gi szabály megegyezik a Földharc Versenyen alkalmazott gyakorlattal. A FILA-Grappling eltérések: a./ Birkózócipő használható Gi-ben és NoGi-ben is, b./ A színek: piros és kék, Gi-ben ilyen színű övet kell felvenni, NoGi-ben ilyen színű bokapánt, a bírón ilyen színű a két csuklópánt. c./ NoGi-ben engedélyezett a hosszú passzos nadrág.)

Bírók, segítő személyzet: A küzdelmet a vezetőbíró vezeti, akinek az egyik csuklójára piros szalag van kötve. Ha ezzel mutatja a pontokat, akkor azt a piros versenyző érte el, ha a másikkal, akkor a fehér. A pást asztalnál van az ellenőr bíró, aki ellenőrzi a vezetőbíró és a kijelző kezelő munkáját egyaránt. Rajtuk kívül van még a jegyzőkönyvvezető és a pástrendező, tehát egyszerre öten vannak szolgálatban egy páston. (A másik két versenyen is van vezetőbíró, időmérő, jegyzőkönyvvezető, pást-rendező, de nincs ellenőr bíró.)

Korosztályok, súlycsoportok: A Global Grappling Gi, NoGi és Combat Grappling versenyszámban alkalmazott korosztályok és súlycsoportok megegyeznek a többi versenyszámban használtakkal. (Ez különbözik a Földharc Versenyen alkalmazott korosztályoktól és részben különbözik az ott használt súlycsoportoktól és teljesen más, mint a FILA-nál.) A korosztályok megállapításánál a születési év számít (ugyanúgy, mint a másik két versenyen), a verseny éve és a születési év között különbség alapján lehet kiszámolni azt, hogy ki melyik korosztályba tartozik. Ez azt jelenti, hogy naptári évben senki sem vált korosztályt, az év elején ugyanabban van, mint az év végén. A nők a férfiaktól külön küzdenek (ez ugyanígy van a másik két rendszerben is), náluk a kategóriák mindig a helyszínen vannak kialakítva. (Ez ugyanaz, mint a Földharc Versenyen, és más, mint a FILA-nal, hol a nőknek is saját korosztályaik és súlycsoportjaik vannak.) Nők indulhatnak férfiak között, lehet magasabb súly- és életkori csoportban (Senior kivételével) indulni. Senior indulhat alacsonyabb Senior és Felnőtt korosztályban.
A korosztályok és súlycsoportok az évkülönbség függvényében:
Gyermek korosztály: . 7, 8, 9 év. . . . . . . . .- 25 kg, 30 kg, 35 kg, 40 kg, 40+kg.
Ifjúsági korosztály: . . 10, 11, 12 év . . . . . .- 35 kg, 41 kg, 47 kg, 53 kg, 53+kg.
Junior korosztály: . . . 13, 14, 15 év . . . . . .- 45 kg, 52 kg, 59 kg, 66 kg, 66+kg.
Kadett korosztály:. . . 16, 17, 18 év . . . . . .- 55 kg, 63 kg, 71 kg, 79 kg, 79+kg.
Felnőtt korosztály:. . . 19 - 35 év . . . . . . . .- 65 kg, 75 kg, 85 kg, 95 kg, 105 kg, 105+kg.
Senior 40 korosztály:. 36 - 45 év . . . . . . . .- 65 kg, 75 kg, 85 kg, 95 kg, 105 kg, 105+kg.
Senior 50 korosztály:. 46 - 55 év . . . . . . . .- 65 kg, 75 kg, 85 kg, 95 kg, 105 kg, 105+kg.
Senior 60 korosztály:. 56 - 65 év . . . . . . . .- 65 kg, 75 kg, 85 kg, 95 kg, 105 kg, 105+kg.

Menetek száma: A Global Grappling-ben alap esetben egy menet van, ha itt nincs döntés (egyenlő a pont, nincs kopogás stb.), akkor van csak hosszabbítás menet, amelynek az ideje a fele az első menetnek. (Földharc Versenyen is van 2 perces, a FILA-nál is van 1 perces hosszabbítás.)

A menetidő nőknél és férfiaknál egyaránt:
Gyermek korosztály: 2 perc . . (+ 1 perc)
Ifjúsági korosztály: . .3 perc . . (+ 1,5 perc)
Junior korosztály: . . .4 perc . . (+ 2 perc)
Kadett korosztály: . . 5 perc . . (+ 2,5 perc)
Felnőtt korosztály: . . 6 perc . . (+ 3 perc)
Senior korosztályok: .4 perc . . (+ 2 perc)
*Open* kategória: . . 8 perc . . (+ 4 perc)

Indulási pozíció: a Global Grappling küzdelem állásból indul és indul újra. (Ez különbözik a Földharc Versenytől, ahol térdelésben indul és a pástról kikerülésnél ugyanabban a pozícióban folytatódik, de belül. A FILA-nál a kezdő pozíció ugyanez, de az újrakezdő pozíció változatos, szituációtól függően).

Győzelem: A Global Grappling-ben a mérkőzés megnyerhető feladással (az ellenfél lekopogja), pontozással és az ellenfél leléptetésével. Győzelem az is, ha kopogás hiányában - amely akadályozva van lefogás vagy eszméletvesztés miatt - a vezetőbíró megállítja a mérkőzést a sérülés elkerülése végett. (Ez ugyanígy van Földharc Versenyen és a FILA-nál is.) A hosszabbítás menet elején meg kell mondani a kedvezményezettet, azt, aki több magasabb pontszámú technikát ért el, illetve akit a vezetőbíró megnevez. Ha a hosszabbításban nincs döntés, akkor a kedvezményezett győz. (Mint a FILA-nál, Földharc Versenyen nincs kedvezményezett.)

Ütés és rúgás csak a Combat Grappling-ben engedélyezett (csakúgy, mint a Földharcnál és FILA-nál). Fojtás, kar- és lábfeszítés, vesefogó korosztályonként fokozatosan bevezetve: gyermek korosztályban egyik sem engedélyezett, ifjúsági korosztályban csak a karfeszítés, junior korosztályban a karfeszítés és a fojtás engedélyezett, a lábfeszítés és a vesefogó nem. A nyakra tett háromszög fojtásnak minősül és annak megfelelően van tiltva. Kadett korosztálytól mindegyik engedélyezett (a fokozatosság a Földharcban és FILA-nál is megvan, de mások a korosztályok).

További technika korlátozások Global Grappling-ben:
- Tiltott az ellenfél földről felemelése után a földhöz ütése.
- Tiltott a torok, a gerinc, a lágyék támadása ütéssel, rúgással, a torok, lágyék nyomása, markolása.
- Tiltott a csípás, harapás, karmolás, hajhúzás, fejelés.
- Tiltott a kéz- és lábujjak feszítése, csavarása.
- Tiltott a gerincfeszítés (fej mellre lenyomása, dupla Nelson, Guillotin, konzervnyitó, gerinc hátra feszítése
. . stb.) A Guillotin-ra hasonlító fojtás engedélyezett, ha nem gerincfeszítés!
- A fojtásokat, feszítéseket nem szabad hirtelen mozdulattal rántani, időt kell adni a lekopogásra.
- Az ellenfél arcába (szemébe, orrába, szájába stb.) nyúlni tilos.
- Ugyancsak tilos az ellenfél száját, orrát befogni.
- Tilos a csavart és a forgásos kar- és lábfeszítés.
(Ezek a korlátozások zömmel megegyeznek a Földharc Versenyen és a FILA-Grappling versenyen alkalmazottakkal, mi az egészséget, a sérülés elkerülését tartjuk a legfontosabbnak, még esetleg a szigorúbb technika korlátozással is).

A pontozásról a következő posztban lesz szó.

 
Kapcsolódó anyagok:
XI. Hírös Kupa - beharangozó
Grappling pontozási szabályok

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029359910293599102935991029359910293599102935991029359910293599


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés