h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 25 látogató
böngészi oldalunkat.

Bélteczki Csaba 1. danos vizsgája
2010-08-05 08:00:00
A Jubileumi Táborban bemutatott kilenc vizsga közül egyet kell majd megismételni, Bélteczki Csaba 1. danos vizsgáját. Egy danvizsga sikeréhez sok-sok összetevőnek kell egységes egésszé összeállni, ha az összhang nem jön létre, akkor a vizsga sem lehet teljes. A léc magasra van téve, a teljesítéshez még az utolsó pillanatokban is a maximumot kell nyújtani

Senpai Béteczki Csaba vizsgájára a Jubileumi Táborban 2010 július 28-án szerdán került sor a balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola sportcsarnokában. Az uke Bogár Attila volt. A vizsgabizottság tagjai voltak: soke Kelemen István, soke Kozo Kuniba, soke Auvo Niiniketo, kancho Rony Kluger, shihan Kovács Attila, shihan Risto Vantar, shihan Günter Painter, shihan Angelo Balconi, shihan Ronen Eliyahu, shihan Eyal Cohen, shihan Berkes László, sensei Ónodi István.

A danvizsgán a ju jitsu waza sikeréhez a felkészülés során a technikák összeállítása, a folyamatos gyakorlás, a visszacsatolás, hibajavítás szükséges. A vizsgához kell még a formagyakorlatok összeállítása és gyakorlása, az erőnlét, a törés, a küzdelem gyakorlása. A vizsgázó mellett ugyanolyan fontos az uke. A körülményeknek ideálisnak kell lenniük.

Egy dojo vezető, egy oktató a saját edzésén nem tud a vizsgájára készülni. Ehhez máskor (máshol?) kell megteremteni a feltételeket. Egy viszonylag fiatal, feltörekvő dojo-ban az sem biztos, hogy talál az ember olyan ukét, aki megfelelő felkészültségű és vállalni tudja a hosszú távú és igen megerőltető önzetlen munkát. Ezenkívül a folyamatos szakmai felügyelet, a felkészítő mester sem feltétlenül helyben van. Mindezek a feltételek a legritkább esetben optimálisak, tudomásul kell venni, hogy a danvizsgára felkészülés (ha csak az utolsó időszakot vesszük, akkor is) igen megerőltető, időben, energiában és anyagiakban nagy áldozatot követel.

Olyan körülmények összhangba kerülése szükséges, mely körülmények nem csak és nem feltétlenül a vizsgázótól függenek. Az optimális vizsgafelkészülés akkor is csorbát szenvedhet, ha a vizsgázó egyébként a maga részéről mindent megtesz. Az, hogy kilenc esetből nyolcban ez teljesült, az a vizsgázók és segítőik minden nehézséget, akadályt legyőző harci szellemét, önzetlen és mindent vállaló hozzáállását mutatja. Ne feledjük, hogy a ju jitsu-t mindenki önként és amatőr módon, az egyébként pénzkereső foglalkozása mellett gyakorolja.

(Rögtön meg kell jegyeznem, hogy eredetileg nem kilenc vizsgázóval terveztünk, volt időszak, amikor 14 felkészülő vizsgázóról tudtunk. Ebből öt esetben már hamarabb kiderült, hogy itt és most a vizsgázó nem fog, nem tud felállni a vizsgabizottság elé. Ezen az előbb leírtak fényében nem csodálkozhatunk egyáltalán. Volt aki a munkája miatt nem tudta vállalni az egyébként már hosszú ideje tartó felkészülése folytatását, volt akit az utolsó pillanatban egy komoly sérülés fosztott meg a lehetőségtől. Az ő esetük hasonló, mint Csabáé, a következő adódó lehetőségnél (újra) oda kell állni és (újra) meg kell mutatni. Mind Csaba, mind a többiek esetében nem kérdéses, hogy a következő alkalommal odaállnak és megcsinálják.)

A vizsgarendszerünkben a vizsgát a vizsgázó a saját ukéin mutatja be, azokon, akikkel együtt készültek fel. A vizsga sikerében mindannyian érdekeltek, céljuk a bemutatás során az összhang bemutatása, a harmónia felépítése. Hallani máshonnan olyan vizsgákról, ahol a vizsgázó ott a vizsgán kapja meg az uké(i)t, velük korábban nem tud felkészülni. Ez a helyzet a nézőpontunk szerint a vizsgán nem elfogadható. Volt már egyébként ilyen, amikor két évvel ezelőtt az utolsó pillanatban már a vizsgára felállva ukét kellett cserélni. Az egy rendkívüli alkalom volt és ott az uke nagyon felkészült volt, hiszen másnak ugyanolyan fokozatra aznap ukézott.

A vizsga megállításának és az ismételtetésnek az alapvető oka az volt, hogy ez az összhang, ez a harmónia a vizsga során nem épült fel. Sokszor az volt az érzésünk, hogy a technikák 'élesben' mennek, az uke nem feltétlenül tudja, hogy mi is fog most következni. Sőt néha a sérülése elkerüléséért harcolt. Jól mutatta ezt, mikor a pisztolyfenyegetés ujjtöréses hárításánál (mikor a vizsgázó visszafordítja a pisztolyt, a támadó ujja pedig a sátorvas és a pisztoly közé szorul - élesben törik az ujj) azért ugrott, mert az ujja tényleg be volt fogva, csak a szerencse és a reflexe mentette meg. És ez a helyzet egyre sűrűbben fordult elő, a vizsgát meg kellett állítani.

Meggyőződésünk, hogy ez a döntés segíti és nem pedig gátolja senpai Bélteczki Csaba ju jitsu pályafutását, szakmai felkészülését, személyisége fejlődését! Kívánunk neki sok erőt és kedvező körülményeket a felkészüléshez! Kivárási idő nélkül a neki megfelelő és egyeztetett helyen és időben vizsgázhat, ehhez a szövetség minden segítséget megad a számára!

 
Kapcsolódó anyagok:
73 kép Bélteczki Csaba 1. danos vizsgájáról
Jók voltak, de jövőre még jobbak lesznek 2006-07-26

Hozzászólások (1)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.

2010-08-18 20:11:09      Accsibácsi
Kedves Laci!
Én ezt a sok felesleges magyarázkodást nem tettem volna fel.
Sikertelen volt a vizsga, ismételnie kell, pont...., ennyi tartozik 
a nagyközönségre. Az instrukciókat a Csaba megkapta négyszemközt ami 
őrá tartozik, a többihez senkinek semmi köze, csak összezavarod 
őket, mind az alacsony fokozatú olvasókat, mind a vizsgázót, mind az 
ukét.... szerintem.

2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2022 Május
HKSzCs PSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

     

Látogatók száma:
7515186751518675151867515186751518675151867515186


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés