h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 33 látogató
böngészi oldalunkat.

Kiemelkedő személyiségek a Grappling VB-n
2010-08-23 10:00:00
Egy ilyen VB teli van kiemelkedő személyiségekkel és mi találkozhatunk velük. Mint pl. Anne Pellaud, akitől FILA-Grappling a verseny, vagy Vukovic Zeljko a helyiek mestere, a Világbajnokság házigazdája. A két magyar legenda, Növényi Norbert és E. Kovács János vagy a nagy bajnokok Racic Antun és Tadjanov Ivica

Részt vett a Világbajnokságon és küzdött Növényi Norbert birkózó olimpiai bajnok, Kick-Box és MMA Világbajnok. Kiemelkedő legendája ő a magyar küzdősportnak, aki egyedülálló módon több stílusban is a legmagasabb csúcsra jutott! Egy élmény volt látni őt küzdeni, együtt lenni vele, megnyerő személyiségét megtapasztalni, vagy pl. Fekete Sanyinak együtt bemelegíteni vele.

Nem először van velünk versenyen a magyar cselgáncssport élő legendája, a Kecskeméti Judo Club kiválósága E. Kovács János. Felnőtt versenyzőként is hozta az országos és nemzetközi trófeákat, de harcossága, küzdőszelleme mit sem kopott, idén tavasszal Masters Judo Világbajnok lett, itt Dakovo-ban a Veterán Világbajnokságon pedig három aranyérmet, három Világbajnoki címet gyűjtött be!

Mellettük itt volt az a már szintén veterán nemzedék, akik szintén az általuk kitaposott utat járják több évtizede, akik - mondjuk úgy - útban vannak a legendává válás útján. Nagy bajnokok és nagy edzők ők, mindannyian több érmet is begyűjtöttek - legtöbbjük aranyat - ezen a Veterán VB-n. Szőts Gábor a GracieBarra Szekszárd vezetője és Molnár Gábor a Graciebarra Hadak Útja vezetője, mindketten az aikido és a bjj kiváló képviselői, de oktatók, mesterek is egyben kiváló tanítványokkal. Ugyanez mondható el klubunk tagjáról Fekete Sándorról, aki amellett, hogy nem talált legyőzőre ő maga, további hat Világbajnok tanítványt adott a válogatottnak. Bányai Levente két éremmel gazdagította a palettát és grappling dinasztiát nevel, kislánya Bányai Evelin a felnőtt korosztály kiválósága.

Nem csoda, hogy a nyomukban ott van a fiatal nemzedék, van kitől tanulni, van kinek a nyomába lépni. Hazánkban több és igen magas színvonalú iskolában oktatják, nevelik a jelen és a jövő grappling versenyzőit. Ennek a fiatal sportágnak igen nagy hagyománya van hazánkban, főleg a ju jitsu és kempo klubokban - mint máshol már megírtam - alapvetően a gi-s sportágak adják az alapját, habár a FILA szeretné ezt másképp beállítani. Hamarosan ezek a fiatal versenyzők is a nagy személyiségek sorába léphetnek.

Anne Pellaud a FILA-Grappling képviselője törékeny hölgy, de komoly harcosok sora figyeli, lesi szavát. A VB legfőbb ellenőre és adminisztrátora, a háttérben dolgozó irányítója ő. A négy napot folyamatosan végigdolgozta, mindent megtett a zökkenőmentes lebonyolításért, fogadta és elfogadta, a csapatvezetők javaslatait, reklamációit, mindenkihez volt jó szava, türelme.

A verseny motorja, főszervezője Vukovic Zeljko, aki emellett megszámlálhatatlanul sok versenyzőt hozott (és mind mögött ott drukkolt, irányított), valamint ő maga is versenyzett. A négy nap alatt, amíg együtt voltunk vele, végig szervezett, irányított. Komoly sportszerűségről tett tanúbizonyságot, hogy láthatóan a szervezés elvette tőle a bemelegítési, felkészülési időt, meccseit mégis lejátszotta. Öröm és megtiszteltetés volt a számunkra megismerni őt.

Öröm volt látni, hogy a szervező Horvátországban milyen sok nagy létszámú és kiváló versenyzőket nevelő klub van. Egy ilyen másik ilyen klub vezetője Bernard Ban, aki maga is versenyzett a Veteránok között. Mérkőzött Növényi Norberttel és E. Kovács Jánossal is. Hozzájuk mérhető kiváló képviselője ő a küzdősportnak, aki ráadásul szintén nagy számú és kiváló tanítvánnyal is rendelkezik. A Világbajnokság nagy tapasztalata, hogy milyen sok hozzá hasonló nagy versenyző és klubvezető van.

Közéjük tartozik Narimanov Tair kyoshi 7. danos orosz ju jitsu mester is, Oroszország csapatvezetője. Bár sok helyen jártam és sok mesterrel találkoztam, de még nem volt ilyen magas fokozattal bíró nagy presztízzsel rendelkező mester, aki leállt volna küzdeni és megmérettetni magát. Ezt nagyon szimpatikusnak találtam. Ő is megtestesíti az elmélet és a gyakorlat, a harc és a művészet egységét. Sok és nagyon kemény versenyzőt, harcost hozott a Világbajnokságra.

Különleges ember az ukrán csapatvezető Isichko Valerij is. Csöndes, de nagyon nagy tekintélyű. A horvátok után ők jöttek a legtöbben a Világbajnokságra, megérdemelten lettek másodikak. Fia Yaroslav és Szűcs Kristóf külön magánpárbajt vívnak egymással. Ő is egy grappling-dinasztia feje, családjából még többen versenyeznek, kislánya Valeire is itt volt és aranyérmeket nyert ő is. Megnyerő, hogy mennyire tisztelettudó udvarias emberek, Yaroslav például akárhányszor felment és lejött a tatamiról, minden alkalommal összezárta a lábát és meghajolt.

A kiváló olasz judo mester Federico Dell'Anno szintén kivételes egyéniség. Elindult a nála fiatalabbak között éppen Fekete Sanyi csoportjában, de mindkét versenyszámban érmet szerzett! A judo nagy mestere és propagálója, megnyerő integráló személyiség, azonnal megbarátkoztunk vele. Meg tudja magyarázni és be is tudja bizonyítani a judo hatékonyságát.

Az Európán kívüli világot egyedül a Stuart család képviselte. Mr. Stuart Leamond és fia Hunter egyaránt megnyerő, pozitív személyiségek. Hunter a Novice korosztályban küzdött, ellenfél nélkül és küzdelemben is szerzett aranyérmet mindkét versenyszámban. Benevezték a Schoolboys korosztályba is, de ott már nem boldogult. Apja, Leamond komoly ellenfele volt bárkinek, barna öves brazil ju jitsu-s és ez meg is látszott. Pechje volt, hogy Molnár Gábor mindkét versenyszámban a csoportjában volt és legyőzte, de az Abszolútban megnyerte az aranyérmet.

A Junior Világbajnokság kétségtelenül legnagyobb egyénisége a horvát Racic Antun és utána rögtön Tadjanov Ivica, aki szintén hazai. Racic Antun 70 kg-ban versenyez, de csoportjának átlag magasságánál alacsonyabb. Az egész VB-n nem talált legyőzőre. Hihetetlenül erős és technikás. Ha ő nem lett volna, akkor Tadijanov Ivica - akit magunk között csak "Terminátor"-ként emlegettünk - mindent vitt volna. Ők ketten nagy kihívást jelentenek a világnak, hamarosan a felnőttek között fognak versenyezni, ahol előre borítékoljuk, nagyon fel fogják kavarni a mostani erősorrendet.

A feltörekvő nemzedék kiváló képviselője Olaszországból Mori Ubaldini Valerio. Rendkívül megnyerő fiatalember, mindenkit meggyőző fölénnyel utasított maga mögé. Szülei menedzselték, mindhármukkal azonnal megbarátkoztunk. Nagyon nagy jövőt jósolunk a fiatalembernek, egy súlycsoporttal van feljebb Sanyikánál, de ugyanaz a korosztály. Lehet, hogy valamikor a jövőben meccselni is fognak.

Természetesen minden csoportnak meg van a saját nagy egyénisége, pontosan ez a legnagyobb előnye a Világbajnokságnak, megismerhetjük a legjobbakat. Reméljük egyre több fiatal versenyzőnk kerül közéjük, kerül a korábbi nagy elődök nyomába, lesz ő is példa az őt követőknek.

 
Kapcsolódó anyagok:
Grappling VB Dakovo 1. nap 2010-08-20
Grappling VB Dakovo 2. nap 2010-08-21
Grappling VB Dakovo 3. nap 2010-08-22
Fekete Sándor kétszeres Világbajnok! 2010-08-20
II. Földharc Verseny végeredménye 2008-10-04

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2010 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1030483510304835103048351030483510304835103048351030483510304835


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés