h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 38 látogató
böngészi oldalunkat.

Csudálatos mese 3.
2011-08-28 00:00:00
Korábbi két csudálatos mesénk arról szólt, miként csinál csudát a legkisebb fiú is, de a legnagyobb is miután megismerkedik egy igazán csudálatos harcművészettel, melynek neve ju jitsu. Erről a csudálatos ju jitsu-ról lesz most szó, kedves gyerekek! A mese megírásához apropót a tegnap elért milliós számláló adja, de kell ehhez apropó?

Ez a csudálatos dolog - kedves gyerekek - több száz éve létezik. Az Istenek ajándéka az embereknek. Ez a nyilvánvaló tény abban is megmutatkozik, hogy a gyakorlása közben nemhogy fogyna az ember életének a fonala - mint egyéb esetben - hanem éppenhogy ennyivel meghosszabbodik. A ju jitsu gyakorlása az Isteneknek tetsző cselekedet.

Minden korban voltak, akik felismerték és értékelték ezt az ajándékot, megőrizték és gyarapították az utókor számára. A legszebb és leghasznosabb örökség, melyet az utódainkra hagyhatunk, az maga a ju jitsu. Nekünk, akik ezzel foglalkozunk, kötelességünk azt a legjobb tudásunk szerint gyakorolni, megőrizni és továbbadni! Vannak, akik különösek fogékonyak és kiválasztottak, ők közvetlen veszik az üzenetet, a technikákat, a szemléletet és ju jitsu iskolákat hoznak létre. És vagyunk sokan, akik tanulunk Tőlük.

A ju jitsu-t egy életen át tanulja az ember. Lehet, hogy kiskorában kezdi, lehet, hogy már éltesebb korban, soha nem késő! Ha a megfelelő helyen teszi ezt, a ju jitsu megfogja, beszippantja, elvarázsolja őt. Lehet, hogy az élete során rövidebb-hosszabb időre kénytelen felfüggeszteni, de vissza fog térni, folytatni fogja. A JU JITSU ugyanis körbefogja, segíti és támogatja őt az életében. A ju jitsu maga az élet. Aki eléggé azonosul, elég hosszú időt tölt a tanulmányozásával, tudatosan és rendszeresen teszi ezt, megéli a saját ju jitsu-ját, az az élete minden területén érzi ezt a támogatást, segítséget.

A ju jitsu-t egy életen át tanulja az ember. Egy életen át segíti őt. Mindez ugyanakkor óriási felelősséget ró rá. Nem lehet félvállról venni, csak tessék-lássék csinálni. Az életünk túl rövid ahhoz, hogy rossz ju jitsu-t tanuljunk! Saját magunkkal szemben, társainkkal és utódainkkal szemben is kötelességünk a legjobb tudásunk szerint és a legjobb helyen gyakorolni a ju jitsu-t! Magunk sem tudjuk jobban megfogalmazni, mint Kazinczy Ferenc tette:
"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
Szánts és vess; s hagyjad másnak az áldozatot."

A ju jitsu-t egy életen át tanulja az ember. Kétféle ju jitsu létezik: jó és rossz. Te melyiket tanulnád egy életen át? Nyilván a jót. Egészen pontosan a jót és jól. Mindkettő ugyanolyan fontos és mindkettő rajtad múlik. Az iskola kiválasztásán (jót) és azon, hogyan edzel (jól). A Magyar Ju Jitsu Szövetség közel harminc éve arról szól, hogy Neked a JÓT tudjuk adni! Ezért dolgoztunk, edzettünk annyit. A tatamira hullott megannyi izzadság, vér és könny kiséri, de szentesíti is munkánkat.

Könnyebbik Út nem létezik! Az Út nem rövidíthető le! Számtalanszor halhattad ezt már. Egyszerűen ez azt jelenti, munka (sok, nagyon sok, hihetetlenül sok munka) nélkül nincs eredmény. Sokaknak egy cél lebeg a szemük előtt. Lehet ez a fekete öv, vagy megverni a Józsit! Ők egyszer majd egy bizonyos állapotba (cél) szeretnének kerülni, és ezért vállalják az oda vezető folyamatot (út), mégha szenvedéssel teli is. Azonban az ÚT során rájönnek ők is, hogy a cél az ÚT maga! Megváltoznak, dehát ez a ju jitsu tanulmányaink lényege! Az, hogy megváltozzunk, jobbá váljunk, megleljük a harmóniát! A harmóniát magunkban és a harmóniát a környezetünkkel.

Ha a dojo-ban nem az utat járják, nincs meg ott a harmónia, nem látod az előrébb járókban a fejlődést, akkor az a hely nem dojo, nem Neked való! Az valami más, üzleti vállalkozás, hatalmi játszma, vagy valami más még rosszabb (netán egyes valóság-show-k kamerába csipogó, majd vizsga gyanánt magát ismét sárba lealázó hőseinek önceleb-gyártó szánalmas próbálkozása). A dojo szó szerinti fordításban azt jelenti: a hely, ahol az utat járják.

A ju jitsu-t egy életen át tanulja az ember. Önmagaddal szembeni igényességed abban mutatkozik meg, hogy ezt a megfelelő helyen teszed. A jó helyen és jól megtanult ju jitsu ugyanis tartást ad. Tartást, mely manapság ritka, mint a fehér holló. Mesterünk és a Szövetségünk alapítója, soke Kelemen István így fogalmazta meg:
"Miért érdemes ju jitsu-zni? Azért,
hogy olyanok legyünk, mint a fák:
képesek legyünk állva meghalni!"

Az edzésen meg kell halni és azt állva kell megtenni! Nem ígérhetünk mi sem mást, csak vért, verejtéket és könnyeket! Könnyebbik Út nem létezik! Az Út nem rövidíthető le! Cserébe megkapjuk az életen át tartó támogatást és tartást! (Nem mintha ez egy "adok valamit - cserébe várok valamit" üzlet lenne!) Ez az Istenek ajándéka, amelyért azonban tenni kell, érdemesnek kell lenni rá!

A ju jitsu tartást ad. Ha jót s jól tanulunk. Tartást a fizikai értelemben, egyenes gerincet, kitartást. A mindig felállás képességét, a megalkuvást nem ismerő tovább küzdést. Megtanuljuk, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa, ha változtatni akarunk az életünkön, akkor nekünk magunknak kell változtatni, nekünk magunknak kell változni. A tatamin megtanulod, hogy minden rajtad múlik. A tatamin csak magadra számíthatsz!

A ju jitsu tartást ad. Ha jót s jól tanulunk. Tartás az erkölcsi értelemben, következetességet. Azt, hogy napi valóságos és virtuális érdekek miatt nem változtatgatjuk a véleményünket. Nem mondjuk az ellenkezőjét, mint amit pár nappal korábban mondtuk. Nem csinálunk magunkból bohócot néhány cikk, taps, like, a politika vagy akár a pénz kedvéért. A ju jitsu példa a hosszú éveken át ugyanazon az úton ugyanabba az irányba haladva végzett kemény munkára. Ennek van ugyanis csak eredménye. A napok, hónapok alatt a semmiből magasra felemelkedők napok, hónapok alatt eltűnnek a magasból a semmibe.

A ju jitsu japán eredetű harcművészet. Neve is japán, azt jelenti lágy művészet. A lágyságot a kitérő, nem direkt, 'fifikás' értelemben kell érteni. A direkt támadásra nem direkt visszatámadással, a konfrontatív erőre nem konfrontatív erővel válaszol. Megoldást, esélyt ad a hátrányos helyzetben lévőnek, a kisebbnek. ESÉLYT ad arra, hogy minél kisebb veszteséggel kikerüljünk a fizikai, lelki konfliktusból. Esélyt a további életre. Esélyt arra, hogy jobbá váljunk és a világ is jobbá váljon. Persze ezért keményen kell dolgoznunk, edzenünk. Jót s jól. Lehet, hogy a kisebb az erősebb. Ha nem fizikai, akkor lelki értelemben.

Manapság divatos mindenféle módszereket kitalálni, amellyel testünket, lelkünket kényeztetjük, javítjuk, próbáljuk a hiányzó harmóniát pótolni. Wellness, újabbnál újabb masszázsfajták, spa, izzadási formák, izomerősítő rendszerek stb. Ezeket nem kell újra felfedezni, ezek mind-mind megvannak a ju jitsu-ban! Kell jobb talpmasszázs, mint minden nap a tatamin járni? De a testmasszázsnak is ott vannak a gurulások, esések, de a küzdelem különböző formái, a földharc (nem feltétlenül az ütésekre gondolva, bár az sem rossz.)

A jó edzésen mindig kitisztul a bőrünk, köszönhetően az intenzív izzadásnak, sőt a gi (edzőruha) le is szedi a bőrről a fölösleget, ezzel is fokozva a megújulást (felhívjuk erre a szempontra is a figyelmet az új módszereket kifejlesztő üzletembereknek, ez a rész még nincs teljesem kiaknázva!).

Mostanában sorra kerülnek elő az "újfajta" izomfejlesztő módszerek, melyek lényege, hogy a body building szilvamag alakra fejlesztett (vastag középső rész az izomban, ahhoz képest gyönge inak és izomtapadás) izomzata helyett csőszerű izomzatot fejlesztenek, melyek valós erőt és egyenletesen erős izomrendszert garantálnak. Talán nem árulunk el titkot, ha eláruljuk, a ju jitsu-ban ez mindig is így volt. Sőt természetszerűleg "élő súllyal" (a partnerrel) dolgozunk "holt súlyok" (súlyzók) helyett, mely nagyságrendekkel hatékonyabb, nem mesterkélt, hanem életszerű. (Újabb tipp az "új módszerek" kifejlesztőinek.)

Test mellett támogatásra szorul a psziché is. Soha nem volt annyi "feszültségoldás", "agresszió kezelés", egyéni és csoportterápia, mint manapság. Egy biztos: nincs annál jobb feszültségoldás és agressziókezelés, mint amikor az ember újra és újra tisztességesen teljes erejéből végigcsinálja az edzést és közben "meghal" néhányszor. Kiad magából mindent, lecsupaszítja testét és lelkét.

A mai kor speciális problémája az elidegenedés, a virtuális és nem valós kapcsolatok, az igazi közösség hiánya. Mindig is célunk volt a közösség ápolása, az új tagjaink nem csak a klubnak, de egy közösségnek, egy nagy családnak is a tagjai lesznek. Az utóbbi években a Ryu megalakulásával ez tovább erősödött. A közösségi kapcsolatok fokozatosan kiterjednek az edzéseken túlra, közös kirándulások, étkezések és más közösen megélt élmények. Természetesen problémák esetén is, amennyiben az a célravezető, közösen próbálunk megoldást találni. A Ryu, a család összetart.

Természetesen nem állítjuk, hogy ezeket a szerepeket csak a ju jitsu képes betölteni. Nekünk a ju jitsu adja meg a motivációt, a tartást, az esélyt, a közösséget. Másoknak más harcművészet adja ugyanezt. Sőt biztosak vagyunk abban, hogy más harcművészetek művelői - különösen akik több évtizede folyamatosan űzik azt - ugyanilyen hittel és meggyőződéssel érvelnek, éreznek a saját harcművészetük mellett. Ha nem így lenne, nem tudnák azt az utat egy életen át járni.

A ju jitsu ajándék az emberiség számára. Kötelességünk, hogy megőrizzük, fejlesszük és átadjuk utódainknak. Természetesen ezt csak jól érdemes csinálni. Szigorúan el kell választanunk a jót a rossztól. Kötelességünk megmutatni milyen a jó ju jitsu, hogyan kell jól művelni, tanulni és tanítani. A jót kell átadni az utánunk következő generációknak. Talán nem túlzás azt állítani, a jövőben ez a legfontosabb feladatunk.

A ju jitsu ajándék az emberiség számára. Az Istenek ajándéka mindannyiunknak. Az embereknek. Ezt az ajándékot kisajátítani nem lehet. Ajándék azoknak is, akik ma nem velünk, nem úgy űzik, ahogy mi azt magunk elé kitűzzük. Őket rá kell vezetnünk a helyes útra. A lágy módszerrel, nem pedig direkt konfrontatív módon. Hogy ők is a jót adhassák át az utódaiknak. Talán nem túlzás állítani, hogy a jövőben ez a második legfontosabb feladatunk.

A két feladat, célkitűzés természetszerűleg ellentmond egymásnak. Nehéz mindkettőt megoldani. A megoldáshoz, a feloldáshoz, a sikeres végrehajtáshoz kérnünk kell egy újabb ajándékot az Istenektől. A BÖLCSESSÉGET. Erre van ugyanis a leginkább szükségünk ma mindannyiunknak. Ez volna az Istenek legnagyobb ajándéka az embereknek. A ZEMBEREKNEK.

 
Kapcsolódó anyagok:
Csudálatos mese 2. 2011-01-30
Csudálatos mese 2010-08-23

Hozzászólások (2)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.

2011-08-29 09:35:25      berkes
Azokat utólag írták le, miután már összegyűlt mind. Én nem bírok
várni, amint egy újabb jön, azt leírom. Az élet írja, én csak leírom.
De szerintem is lesz még, nem egy és nem kettő ...
2011-08-29 09:00:03      fuvesi
Magyar népmesékből 77-et fűztek egy csokorba, jöhetnek a további
részek... :)

2011 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029755510297555102975551029755510297555102975551029755510297555


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés