h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 65 látogató
böngészi oldalunkat.

Grappling VB Tamási 1. (NoGi) nap
2011-11-04 23:00:00
2011 november 3 és 6 között voltunk Tamásiban. Csütörtökön volt az előkészítés és 4.-én pénteken volt az első versenynap NoGi számmal. A magyar csapatot hetven (NoGi-ben) ötven, a Tatami Centrumot 9 (NoGi-ben 6) versenyző képviselte. Mi egy arany, egy ezüst és három bronzérmet szereztünk! Ez volt a 115. verseny, melyen indultunk!

A Világbajnokság több okból került Tamásiba. Tavaly Magyarország nagyon jól szerepelt a Dakovo-i VB-n, dobogóra került, ez nyilván hozzájárult, hogy a FILA hazánknak adta az idei rendezés jogát. Az ottani jó eredmény egyik kovácsa Szőts Gábor, aki Veterán A 75 kg-ban mind a NoGi, mind a Gi versenyszámot megnyerte. Tamásiban és Szekszárdon bjj-grappling klubot vezet. A Vályi Péter Szakképző iskola kiváló adottságokkal rendelkezik (nagy sportcsarnok, kollégium, stb.) ideális erre a versenyre. Gabi pedig bevállalta, utána már csak hihetetlen sok munkára volt szükség és létrejött a Világbajnokság Magyarországon, Tamásiban!

A verseny a Kadet (16-17 évesek), a Junior (18-19 évesek) és a Veterán (35 év felettiek) korosztályok számára Világbajnokság. Ezzel egyidőben a Diák (12-13 évesek) és a Serdülő (14-15 évesek) korosztály számára nemzetközi versenyt, a Felnőtteknek (20-35 évesek) részére pedig Grand Prix-t rendeztünk. A Grand Prix-t annyival több a nemzetközi versenynél, hogy ennek eredménye beszámít az éves rangsor megállapításába (a felnőtt VB és EB mellett). Az idei évben két Grand Prix volt, a svájci és a magyar.

Ez (mármint, hogy csak a Kadet, Junior és Veterán korosztálynak Világbajnokság) így volt tavaly is, amit csak utólag idén egy-két héttel ezelőtt tudtunk meg. Így jóhiszeműen, de hibásan állítottuk akkor a Diákokról és a Serdülőkről, hogy ők is Világbajnokságon indultak. Ugyanannyi volt a nevezési díjuk, nekik is eljátszották a himnuszt stb.

A rendezéshez mi is hozzájárultunk, a háromból két pásthoz mi adtuk a tatamit, a válogatott összeállítása, nevezése és a magyar csapat vezetése is ránk, pontosabban Berkes Lászlóra várt. Ez tavaly is így volt, akkor jól sikerült, és mint kiderült, most idén is. A csütörtöki napon szállítottuk a tatamit fel- és lepakoltuk, ki kellett találni, hogyan fér bele a kicsit kisebb birkózó ponyvába. Fekete Sanyi vezetésével ez komoly délutáni program volt, közben pedig folyt a magyar csapat mindenféle ügyes-bajos dolgainak intézése. A nap végére a terem elkészült és sikerült mindenkit besorolni, nevezni, lemérni, regisztrálni és átesett az orvosi vizsgálaton is. Minden készen állt, hogy pénteken elkezdődhessen a VB.

Míg a tavalyi évben a Magyar Ju Jitsu Szövetséget egyedül a Tatami Centrum képviselte, idén már rajtunk kívül a Monorierdő dojo és az Orosházi Küzdősport Centrum is ott volt (később kiderült, kiválóan szerepeltek!). Egyszerre drukkoltunk a klubnak, a Szövetségnek, a Ju Jitsu-nak és országunknak, minden magyar versenyzőnek. Mi így léptünk pástra a NoGi versenyszámban: Pataki Botond Diák 40 kg, Szűcs András Diák 50 kg, Göbölyös Márk Diák 60 kg, Turányi Bence Serdülő 65 kg, Szűcs Kristóf Kadet 85 kg és Junior Abszolút (ez másnap, szombat délelőtt volt), Lakatos Sándor Junior 65 kg.

Pataki Botond a Monorierdő dojo kiválóságával, Dankó Dominikkal kezdett. Heten voltak a Diák 40 kg. kategóriában, nem igazán értettük, miért kell a két magyarnak egymás ellen kezdeni. A FILA-nál nem ismerik az irányított sorsolást. (Ez is az egyik olyan pont, ahol változtatni szeretnénk, több ilyen is van, pl. hogy visszafelé járjon az óra!). A következő körben Botondnak horvát ellenfele volt, aki alacsonyabb lévén pont bejött a hóna alá és ráfogott egy Guillotin-t, ami sajnos ebben a korosztályban tiltott, így leléptették. (Ezt mi sem tudtuk, különben felhívtuk volna rá a figyelmét előre. Ezentúl megtesszük.) Ellenfele így bejutott a döntőbe, ami azt jelenti, hogy Botond bronzérmes lett! (A FILA hat főtől kétcsoportos rendszert alkalmaz, mindkét csoportban van bronzérmes, a csoportgyőztes a döntőbe jut, az általa legyőzöttek pedig játszhatnak a bronzéremért. Botond csoportjában csak hárman voltak, így neki nem kellett a bronzért meccselnie.)

Szűcs András Diák 50 kg-ban lépett a pástra. Itt négyen voltak, körmérkőzés volt, ami azt jelentette, hogy Andrásnak mindhárom ellenfelét le kellett győznie az aranyéremhez. Méltán gondolhattunk erre, hiszen Andris még nem talált legyőzőre, tavaly is meggyőzően nyerte mind a NoGi, mind a Gi kategóriát. Első ellenfele egy horvát kiválóság volt, akit 10 másodpercem belül kopogtatott miután ráakaszkodott és belehúzta a karfeszítésbe. A második mérkőzésen ez megismétlődött az ukrán fiú ellen, csak az látványosabb volt egy repülő karfeszítéssel. A harmadik ellenfele szintén ukrán volt, aki tovább bírta, többször ment rá hátulról Andris, fojtotta és váltott karfeszítésbe és ő is kopogott. Szűcs Andris aranyérmes lett!

Göbölyös Márk Diák 60 kg-ban került sorra, itt három versenyző, körmérkőzés volt, Márknak kettőt kellett meccselnie. Első ellenfele horvát volt. Habár az ellenfél végig irányított, Márk mindent ügyesen hárított, pontokat is szerzett. A mérkőzés végigment, pontozással kapott ki. Másik ellenfele szintén horvát volt, nagyobb és erősebb, ő már jobban rá tudta erőltetni az akaratát. Egy karfeszítés végén (bár Márk nem kopogott, de jogosan és a szabályoknak megfelelően) a bíró megállította a mérkőzést és ellenfelét győztesnek hirdette. Göbölyös Márk bronzérmes lett!

Turányi Bence Serdülő 65 kg-ban indult, csütörtök este úgy tudtuk ketten vannak, de péntek reggelre öten lettek. Egy adminisztrációs hiba is becsúszott, két versenyzőt nem ide kellett volna sorolni, így végül is hárman voltak, csakúgy, mint előzőleg Márkék. Bence két olyan mérkőzéssel kezdett, ahol az ellenfél nem állt ki. Első igazi ellenfele egy amerikai fiú volt, akivel kiegyenlített mérkőzést vívtak, Bence pontokat is szerzett, de kikapott. A második ellenfél Dér Pisti volt Orgoványból, aki végig irányítva végül karfeszítéssel kopogtatta. Turányi Bence bronzérmes lett!

Szűcs Kristóf Kadet 85 kg-ban lépett pástra. Eleve úgy terveztük, hogy ő indul Junior Abszolútban is. Ugyanez volt tavaly is, akkor is, most is négy kategóriában indul NoGi-ben is és Gi-ben is a súlyában is és Abszolútban is. Azt is tudtuk, hogy legnagyobb ellenfele Isichko Yaroslav lesz, tavaly legalábbis így volt. Yaroslav azonban egy évvel idősebb, idén már Junior, így csak az Abszolútban találkoztak, de ott kétszer is. Tavaly Kristóf NoGi-ben két bronzot, Gi-ben két ezüstöt szerzett, idén célunk az előbbre lépés volt. NoGi 85 kg-ban öten voltak, ez még körmérkőzés, Kristófnak négy meccse volt. Ellenfeleit sorban és meggyőző fölénnyel verte az egy lengyel kivételével, akitől kikapott. (Nagy szerencsénk volt tavaly, hogy nem indultak a lengyelek, ők a legerősebbek Európában). Szűcs Kristóf "IronMan" ezüstérmes lett! Itt sikerült tehát az előre lépés. A NoGi Junior Abszolút másnap reggel volt. Sokan voltak, Kristóf egy ágra került Yaroslav-val, aki megállította a menetelésben és a döntőben meg is nyerte a kategóriát. Bronzra volt esélye Kristófnak, hozta is a meccset, így Szűcs Kristóf NoGi Junior Abszolútban 3. helyezett lett!

Lakatos "ebihal" Sándor a Junior 65 kg-ban indult, ahol az egyik legnagyobb mezőny volt, kilencen voltak. Szerencsére ő a négyfős csoportba került, így nem kellett bemérkőznie. Első ellenfele ukrán volt, Sanyika végig irányított, pontozással is vezetett, végül sikerrel feltette a háromszöget és ebben a helyzetben kihúzta ellenfele karját. Ezzel a csoportjában a legjobb kettő közé került. Következő ellenfele egy mokány, erős orosz fiú volt, akivel végig nem bírtak egymással, az első öt perc 1-1-el ért véget. A hosszabbításban sajnos amikor összeugrottak, Sanyika beverte a fejébe az állát, le is tört az egyik foga és a pillanatnyi bizonytalanságot az ellenfél kihasználta és győzött. Ő jutott döntőbe, Sanyika pedig mehetett a bronzért.Itt viszont lengyel fiúval, országának egyik legjobbjával került össze, így sajnos kikapott. Lakatos Sándor 5. helyezett lett!

A Szövetségünk versenyzői kiválóan szerepeltek. A Monorierdő dojo-ból Dobos Kitti súlyában nem volt ellenfele, 1. lett, de magasabb csoportban mérkőzött, ahol 3. helyet szerzett. Dankó Dominiket sajnos Pataki Botond fosztotta meg az éremszerzés lehetőségétől, Badacsonyi Viktória 2. lett, Seprenyi Bettina pedig Kittihez hasonlóan 1., illetve 3. helyezést szerzett. Az Orosházi dojo-ból Rácz Dávid a Junior 110 kg-ban 1. helyezett, a Junior 90 kg-ban 4. helyezett lett. Fehér Roland a Serdülő 65+ kg-ban 2. helyezett lett! Gratulálunk a kiváló eredményhez!

Velünk együtt utaztak, laktak és élték át a VB-t ceglédi barátaink, Halmi Viktor és tanítványa Berta Levente. Halmi Viktor a felnőtteknek szóló Grand Prix-ben a 80 kg-ban indult és minden ellenfelét legyőzve meggyőzően lett 1. helyezett! Levente a Kadet 70 kg-ban amerikai ellenfelétől sajnos kikapott, így nem jutott a dobogóra. Szép nap volt, gratulálunk a versenyzőknek, bizakodva vártuk a másnapot, a Gi-s napot, amely természetszerűleg kedvesebb és sikeresebb szokott lenni a számunkra!

 
Kapcsolódó anyagok:
Képek az 1. napról
Grappling VB Tamási 2. (Gi) nap 2011-11-05
Grappling VB Tamási 3. (Pankráció, Combat Grappling) nap 2011-11-06
Szűcs Kristóf Grappling Gi Világbajnok! 2011-11-06
Magyarország megyerte a Grappling NoGi és Gi kategóriát is! 2011-11-06

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2011 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029323110293231102932311029323110293231102932311029323110293231


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés