h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 27 látogató
böngészi oldalunkat.

FILA Grappling Magyar Bajnokság - beszámoló
2011-04-23 23:00:00
Ahogy a beharangozóban írtuk, a tavalyi 14 fős csapatunk 5 főre apadt, ehhez jött négy újonc diákunk, illetve szárnyaink alá vettük és csapattagnak tekintettük szövetségünk tagját, az orosházi színekben versenyző Rácz Dávidot. Reálisan a tavalyi eredménynél jóval kevesebbre számíthattunk. Ez volt a 105. versenyünk.

Ez a második Magyar Bajnokság volt, de az első azóta, hogy a megalakult a Magyar Grappling Szövetség a Magyar Birkózó Szövetség égisze alatt. Ma tehát már minden tekintetben megfelelt a Magyar Bajnokság szigorú követelményeinek. Ezeket a tényeket Tóth Endre, a Magyar Grappling Szövetség elnökhelyettese és a házigazda Csepel SC birkózóinak vezetője hangsúlyozta megnyitójában.

A megnyitó közben egy gyors és hozzávetőleges összesítést végeztünk látva a felsorakozott csapatokat. Kb. harminc klub kb. 120-140 versenyzője sorakozott fel, és a tapasztalat alapján átlagosan kettő nevezése van a versenyzőknek, így 250-300 közötti nevezésre gondolunk. Később, ha lesz információnk, ezt pontosítjuk. Első ránézésre ez létszám megfelelt a tavalyinak, ami különbséget láttunk, az az, hogy talán több a felnőtt és kevesebb a gyerek, mint tavaly. Több olyan klub nem jött, ahol tavaly nagy létszámban és sikeresen versenyeztek gyerekek.

Rácz Dávid mellett figyelemmel kísértük a Kecskeméti Judo Club versenyzőit is. Az E.Kovács János által vezetett csapatban rajta kívül még négyen versenyeztek: Havas Balázs, Illés Zoltán, Romsics Ádám, Szalai Menyhért. Ugyancsak figyeltünk a tavaly még nálunk edző és versenyző, ma már önállósodott Bjj Orgovány versenyzőinek a mérkőzéseire: Tóth Zoltán, Tóth Anett, Börönte Ferenc, Dér István és Tóth Dániel. Ezeknek a kluboknak ma is drukkolunk, sikeres eredményeiknek, tisztes helytállásuknak ugyanúgy örülünk, mint a sajátunknak. Reméljük jövőre más kecskeméti vagy szövetségi klub is indít csapatot.

Mi így indultunk:
1. Szűcs András Diák korosztály 45 kg Gi és NoGi
2. Jéga-Szabó Áron Diák korosztály 40 kg Gi és NoGi
3. Göbölyös Márk Diák korosztály 55 kg Gi és NoGi
4. Ditzendy Arisztid Diák korosztály 45 kg Gi
5. Pataki Botond Diák korosztály 40 kg Gi
6. Szűcs Kristóf "IronMan" Kadet korosztály 85 kg Gi és NoGi
7. Lakatos "ebihal" Sándor Junior korosztály 65 kg Gi és NoGi
8. Iván Károly Junior korosztály 90 kg NoGi
9. Rácz Dávid Junior korosztály 110 kg Gi és NoGi
10. Szűcs Sándor Veterán A korosztály 110 kg Gi

A megnyitó részeként rövid szabályismertetést tartott Papp Valér a Magyar Grappling Szövetség elnöke, majd a NoGi versenyszámban három páston elkezdődtek a küzdelmek. A FILA Grappling Magyar Bajnokság egyben a legfontosabb kvalifikációs verseny a nemzetközi versenyen indulási jog - hazánk képviseletének a lehetőségének - a megszerzésére. Ezért azokban a kategóriákban, ahol csak egyedül indul egy versenyző, ott is kiadják az aranyérmet és jegyzik az eredményt és megkapja az indulási jogot. Mi a magunk részéről ennek örülünk, de a lényeg a küzdelem lehetősége, így utána mindenkinek próbáltunk ellenfelet is keresni átsorolással. Így - tehát mérkőzés nélkül - lett első helyezett a versenyzőink közül a NoGi versenyszámban: Szűcs András Diák 45 kg, Göbölyös Márk Diák 55 kg, Rácz Dávid Junior 110 kg. Mind a hárman kaptak versenyző ellenfelet is másik csoportban.

A korosztályok és súlycsoportok sorrendjében haladva: a Diák 40 kg-ban csak azért volt ellenfele Jéga-Szabó Áronnak, mert Bjj Orgovány csapatából a szintén ellenfél nélkül lévő és jóval könnyebb Tóth Anett kiállt ellene. Mindkét versenyző kiválóan küzdött, pontozással Áron győzött és aranyérmes lett!

Szűcs András egy korosztállyal fentebb a súlyában talált ellenfeleket, mindkettőt sikeresen le is győzte, így Serdülő 45 kg-ban is aranyérmes lett!

Az ellenfelek tekintetében nem volt szerencsés Göbölyös Márk csak egy korosztállyal és ott is egy súlycsoporttal fentebb talált ellenfeleket, de ez már túl nagy különbség volt, mert bár Márk minden tőle telhetőt megtett, győzni nem tudott, így dobogóra sem jutott.

Szűcs Kristóf "IronMan" Kadet 85 kg-ban egyetlen ellenfelet talált a NoGi versenyszámban, akit sikerült legyőznie és aranyérmes lett!

A Juniorok között három versenyzővel voltunk érdekeltek. Lakatos "ebihal" Sándor csoportjában, a 65 kg-ban hárman voltak. Ismertük az ellenfeleket, rendszeresen küzdenek egymással a versenyeken, most is a korábbi eredmény született, Ebihal mindkettőjüket legyőzte és aranyérmes lett!

Iván Károly nálunk ju jitsu-zott, ma már birkózik az Univer SE színeiben, kapcsolatunk viszont megmaradt, a grappling-et sensei Fekete Sándor edzésein tanulja, így amíg a kecskeméti birkózóknak nem indul önálló csapata, addig nálunk versenyez. Junior 90 kg-ban egy ellenfele volt, nagyon szépen helytállt, de kikapott, így ezüstérmes lett.

A szintén junior Rácz Dávid a legmagasabb súlycsoportban, 110 kg-ban nem talált ellenfelet, így Abszolútban indítottuk, ahol hárman voltak. Dávid csak mostanában kóstolt bele a Grappling versenyzésbe, a Gyakorló Versenyünkön indult először és nagyon szépen szerepelt. Ugyanakkor rutinos versenyző, komoly tapasztalatokat szerzett judo-ban is és birkózásban is. Nagy jövőt jósolunk neki, különösen úgy, hogy tudjuk, sensei Füvesi Sándor tanítványa. Dávid is legyőzte mindkét ellenfelét, így ő is aranyérmes lett!

A Gi versenyszám kb. három órakor kezdődött. Ez a mi igazi versenyszámunk, ez passzol jobban a ju jitsu-s hagyományainkhoz. Három versenyzőnk csak ebben a versenyszámban indult, így itt nagyobb is volt a létszámunk. Ugyanakkor összességében a Magyar Bajnokságon kevesebben indulnak a Gi számban, a birkózók ugyanis eddig még nem kaptak kedvet ehhez. Kevés olyan csapat van, mint mi, hogy mindkét versenyszámban viszonylag nagy létszámot indít. A KJC judosai már a Dorogi Versenyen is indultak NoGi-ben, úgy látszik fordítva könnyebb. Új jelenséget láttunk viszont, megjelentek a nagy hagyománnyal bíró sportegyesületek, ahol van birkózó és judo szakosztály is, így habár nem ugyanazokat a versenyzőket, de csapatot indítanak Nogi és Gi versenyszámban is.

Alanyi jogon, mérkőzés nélkül aranyérmet kapott Szűcs Kristóf Kadet 85 kg-ban és Rácz Dávid Junior 110 kg-ban. Ellenfél a környéken nem volt egyiküknek sem, így mindkettőjüket elindítottuk a Junior Abszolútban, remélve, hogy majd másik is indulnak ott. Dávid első komoly versenye, nem akartuk túlterhelni, de Kristófnak két mérkőzés nem tűnt túl megterhelőnek, ezért Fekete Sanyi gondolt egy merészet, indítsuk Kristófot Felnőtt 90 kg-ban is. Érdeklődésünkre kiderült két vagy három mérkőzése lehet, attól függően, hogy kell-e bemérkőznie. Némi konzultáció után döntöttünk és indítottuk.

Diák 40 kg-ban Jéga-Szabó Áronnak így már volt ellenfele, tőlünk Pataki Botond. A két versenyző kiegyenlített küzdelmet vívott, Botond győzött. Pataki Botond aranyérmes, Jéga-Szabó Áron ezüstérmes!

Diák 45 kg-ban Szűcs Andrisnak most már lett ellenfele, kettő is, egyikük Ditzendy Arisztid, a mi versenyzőnk. A harmadik ellenfelüket mindketten legyőzték, a kettejük között vívott döntő mérkőzést pedig Andris nyerte. Szűcs András aranyérmes, Ditzendy Arisztid ezüstérmes!

Diák 55 kg-ban Göbölyös Márk most már kapott ellenfelet, nem kellett fentebb indítani. Egy ellenfele volt, akit legyőzött, így Göbölyös Márk aranyérmes!

Lakatos Sanyinak most csak egy ellenfél jutott, sajnáltam, szerettem volna a szervezőkkel a létszámról konzultálni, de erre csak a NoGi-ben volt lehetőségem, Ebihalnak is kellet volna még mérkőzés, érdemes lett volna Junior 70 kg-ban is indítani. Az ellenfelét itt legyőzte, így Junior 65 kg-ban Lakatos "ebihal" Sándor aranyérmes!

Szűcs Kristóf a Felnőtt 90 kg-ban elkerülte a bemérkőzést és szerencsére Havas Balázst is. Első mérkőzésén jól helytállt, de nem győzött, így nem került be a döntőbe. A harmadik helyért Antonovich Gáspárral került össze, akivel már az egyik Földharc Versenyen mérkőzött. Jó mérkőzés volt, IronMan győzött, így Szűcs Kristóf "IronMan" bronzérmes lett!. Habár vannak szebben csillogó érmei is, ennek is nagy lesz a becsülete, hiszen az első felnőtt érme!

Veterán versenyzőnk Szűcs Sándor a 110 kg-ban igazán súlyos, legalább 10 kg-mal nehezebb ellenfelet kapott, akit gyönyörű versenyzéssel le is győzött, így Szűcs Sándor aranyérmes lett!

A nap végére sokan elfáradhattak, aminek az lett az eredménye, hogy felnőtt Abszolútban senki sem indult, Junior Abszolútban maradtak a fiaink ketten, Veterán Abszolútban pedig Szűcs Sanyi kapott egy ellenfelet. Harmadik olyan meccs volt a mai napon, mikor versenyzőink egymás ellen küzdöttek, Kristóf 4:3-ra legyőzte Dávidot, így Junior Abszolútban Szűcs Kristóf "IronMan" aranyérmes, Rácz Dávid ezüstérmes!

A másik páston közben indult Szűcs Sanyi. Nagyon érezte a versenyt, a mai nap nagyon jó volt neki, ez már az előző mérkőzésen is látszott. Egy gyönyörű - máshol ippon-t érő - dobással a földre vitte ellenfelét, ahol a fogást megtartva le is szorította - kopogtatta, így Veterán Abszolútban Szűcs Sándor aranyérmes! Gyönyörű pillanat volt, amikor a bírók a nap utolsó momentumaként a két páston a Szűcs család két tagjának, Sándornak és Kristófnak egyszerre emelték fel a kezét!

Az igazság szerint a tavalyi és a januári beszámolóinkban az öröm és a büszkeség jelzőit már elpuffogtattam, ezért csak annyit írnék ide, hogy a mai nap is felsorakozott azokhoz az őrült és dicsőséges napok mellé, melyeket az elmúlt időszakban átéltünk. Nem kétséges, hogy azzal, hogy kevesebb ifjúsági versenyző indult, javultak az esélyeink, de mi itt voltunk és helyzetbe kerültünk. Amilyen visszafogott volt a várakozásunk, olyan nagy volt az örömünk az újabb és újabb helyezések elérésekor. Fekete Sanyival együtt nagyon büszkék vagyunk a csapatra, sikerült a tavalyi eredményt idén is hozni, a Magyar Bajnoki címek száma pont ugyanannyi, 14! Versenyzőink felülmúlták önmagukat, újoncaink sikeresen debütáltak. Rácz Dávid személyében pedig kincsre leltünk, nagy jövőt jósolunk neki a grappling sportban látva alázatát és azokat az ideális körülményeket, melyekben edz!

Tatami Centrum eredményei

Magyar Bajnoki címek:
Jéga-Szabó Áron NoGi Diák 40 kg
Pataki Botond Gi Diák 40 kg
Szűcs András NoGi Diák 45 kg
Szűcs András NoGi Serdülő 45 kg
Szűcs András Gi Diák 45 kg
Göbölyös Márk NoGi Diák 55 kg
Göbölyös Márk Gi Diák 55 kg
Szűcs Kristóf "IronMan" NoGi Kadet 85 kg
Szűcs Kristóf "IronMan" Gi Kadet 85 kg
Szűcs Kristóf "IronMan" Gi Junior Abszolút
Lakatos "ebihal" Sándor NoGi Junior 65 kg
Lakatos "ebihal" Sándor Gi Junior 65 kg
Szűcs Sándor Gi Veterán A 110 kg
Szűcs Sándor Gi Veterán Abszolút

Ezüstérmek:
Jéga-Szabó Áron Gi Diák 40 kg
Ditzendy Arisztid Gi Diák 45 kg
Iván Károly NoGi Junior 90 kg

Bronzérem:
Szűcs Kristóf "IronMan" Gi Felnőtt 90 kg


Ju Jitsu Orosháza eredményei

Magyar Bajnoki címek:
Rácz Dávid NoGi Junior 110 kg
Rácz Dávid Gi Junior 110 kg
Rácz Dávid NoGi Junior Abszolút

Ezüstérem:
Rácz Dávid Gi Junior Abszolút

A Tatami Centrum sikereinek kovácsa sensei Fekete Sándor, akiről szintén sok-sok jót elmondtunk korábban, ezt most is csak ismételni tudjuk és köszönjük! A 14 Magyar Bajnoki címből nyolcat a Szűcs család szerzett! Köszönjük Szűcs Sándornak és gyermekeinek, hogy ilyen alázattal, időt, energiát, pénzt áldozva járják a ju jitsu útját. Köszönjük Sanyinak, hogy megteremti a lehetőséget és példát mutat, a gyermekeinek, Andrisnak és Kristófnak pedig, hogy meghálálják, élnek a lehetőséggel!

A Kecskeméti Judo Club négy versenyzője indult NoGi versenyszámban is, ahogy a Dorogi Versenyen is. Azóta is nagy a fejlődésük, évtizedes tapasztalattal rendelkező birkózóknak voltak méltó ellenfelei, győzték le őket esetleg. Habár NoGi-ben bajnoki címet nem szereztek, a de a döntőben már ott voltak és nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsük az aranyérem sem fog sokat váratni magára. Gi versenyszámban pedig hozták a szokott formát, a Felnőtt hét súlycsoportból kettőt továbbra is uralnak, E. Kovács János pedig lassan nem csak a judo, de a Gi Grappling kiemelkedő veterán személyisége is lesz. Ahogy Szűcs Sanyit is, őt is öröm volt nézni versenyezni, példát mutattak a fiataloknak.

Kecskeméti Judo Club eredményei

Magyar Bajnoki címek:
Illés Zoltán Gi Felnőtt 75 kg
Havas Balázs Gi Felnőtt 90 kg
E.Kovács János Gi Veterán B 110 kg

Ezüstérmek:
Romsics Ádám NoGi Felnőtt 80 kg
Szalai Menyhért Gi Felnőtt 80 kg

Bronzérmek:
Havas Balázs NoGi Felnőtt 90 kg
Romsics Ádám Gi Felnőtt 80 kg


Tóth Zoli tavaly még a mi színeinkben indult a Magyar Bajnokságon, tanítványai Dér Pisti és Péli Árpi szintén a Tatami Centrum színeiben lettek Gi versenyszámban Világbajnokok. A Világbajnokság után önállósodtak és ma már külön csapatként BJJ Orgovány néven indulnak. A jó kapcsolat megmaradt, rendszeresen részt vesznek a Gyakorló Versenyeinken, de szinte mindegyik más versenyen is találkozunk. A versengés mindkét klubra jó hatással van. A versenyző létszámuk kibővült, és nagyot fejlődtek önállóan is. Öröm volt nézni például a gyakorlatilag egy éves tapasztalattal bíró Börönte Ferit, amint teljesen méltó ellenfele volt egy barna öves judo-s fiúnak.

BJJ Ogovány eredményei

Magyar Bajnoki címek:
Tóth Anett NoGi Leány Diák 35 kg
Tóth Anett Gi Leány Diák 35 kg
Dér István NoGi Serdülő 65 kg
Dér István Gi Serdülő 65 kg
Dér István Gi Kadet 65 kg
Tóth Dániel NoGi Serdülő 70 kg
Tóth Dániel Gi Serdülő 70 kg
Tóth Dániel Gi Kadet 70 kg

Ezüstérmek:
Tóth Anett NoGi Diák 40 kg
Tóth Anett Gi Leány Diák 40 kg

Bronzérem:
Tóth Dániel NoGi Kadet 70 kg

Egy újabb szép napon vagyunk túl, mely a ju jitsu és grappling ünnepe volt!! Gratulálunk a szervezőknek a csapatvezetőknek, a versenyzőknek, tulajdonképpen elmondhatjuk, a Grappling végleg megvetette a lábát Magyarországon!

Az összesített éremtáblázat élén végzett a Tatami Centrum és mind a négy említett klub benne van az első 11-ben. A 27 klub éremtáblázata első 11 helyezettje:
. . Klub neve . . . . . . . . . . . . . . . Aranyérem . . Ezüstérem . . . Bronzérem
1. Tatami Centrum. . . . . . . . . . . . . . . 14 . . . . . . . . . 3 . . . . . . . . . 1
2. Aranyszarvas KHSE . . . . . . . . . . . 10 . . . . . . . .18 . . . . . . . . . 6
3. Csepel SC - Carlson Gracie. . . . . . 8 . . . . . . . . . .4 . . . . . . . . . 3
4. BJJ Orgovány . . . . . . . . . . . . . . . . .8 . . . . . . . . . .2 . . . . . . . . . 1
5. Grizzly Grappling Team . . . . . . . . . 7 . . . . . . . . . .1 . . . . . . . . . 2
6. Vincze Ju Jutsu SE . . . . . . . . . . . . . 7 . . . . . . . . . 1 . . . . . . . . . 0
7. Érdi Spartacus SE . . . . . . . . . . . . . .5 . . . . . . . . . 4 . . . . . . . . . 4
8. Miskolci Ju Jitsu Egyesület. . . . . . 5 . . . . . . . . . 4 . . . . . . . . . 0
9. Dorogi Nehézatlétikai Club . . . . . . 5 . . . . . . . . . 1 . . . . . . . . . 1
10. Kecskeméti Judo Club . . . . . . . . . 3 . . . . . . . . . 2 . . . . . . . . . 2
11. Ju Jitsu Orosháza . . . . . . . . . . . . . 3 . . . . . . . . . 1 . . . . . . . . . 0

Hangsúlyozzuk, ezek a Grappling Gi és NoGi eredmények. A Magyar Bajnokság másnapján van a Pankráció és a Combat Grappling számok, ahol több egyesület szerzett még érmet. pl. Miskolc még nyolc aranyérmet szerzett!.

 
Kapcsolódó anyagok:
394 kép a Bajnokságról
III. Grappling Gyakorló Verseny 2011-04-19
I. Global Grappling Open Championship 2010-12-04
Magyarország dobogós a Grappling Világbajnokságon! 2010-08-23
Ezüstérem a II. Grappling Csapatbajnokságon 2010-05-08
I. FILA Grappling Magyar Bajnokság 2010-02-28

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2011 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2022 Május
HKSzCs PSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

     

Látogatók száma:
7515182751518275151827515182751518275151827515182


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés