h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 58 látogató
böngészi oldalunkat.

Az iskolaalapító
2011-05-19 00:00:00
Ezzel a címmel írt cikket ma a Népszabadság szövetségünk alapítójáról, mesterünkről, soke Kelemen Istvánról.
Soshi soke. Hevenyészett fordításban: alapító nagymester. A címet Kelemen István kapta, amikor a nevét viselő ju-jitsu-iskolát egy két éven át tartó tradicionális eljárás során Japánban bejegyezték, mint az ősi harcművészet hivatalosan elismert önálló stílusát, ő pedig kilencedik danos (piros öves) lett.

Ez elméletileg azt jelenti, hogy aki mostantól ilyen harcművészetet akar tanulni, annak mindjárt arról is döntenie kell, melyik irányzatot szeretné követni: azt, amit általában ju-jitsunak neveznek vagy a Kelemen-ryu által oktatott ju-jitsut.

A választás lehetősége persze idestova harminc éve fennáll, Kelemen István ugyanis a ju-jitsu magyarországi alapítóinak egyikeként lényegében a kezde- tektől a saját útját járta. Valójában már a nyolcvanas években többféle i- rányzat létezett, és a Kelemen-féle edzéseknek rövid idő alatt híre ment a küzdősportok iránt érdeklődők között. Ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy a nyolcvanas évek második felében a rendőrség különleges szolgálata ju-jitsu technikákra alapozott közelharcot tanult egy civiltől, akit törté- netesen Kelemen Istvánnak hívtak. Nem mellékesen ő volt az, aki 1982-ben (!) az ország első magánedzőtermét megnyitotta, ahol lényegében reggeltől estig csak ju-jitsut oktatott. Gyakorlatias technikái, a küzdelmet középpontba he- lyező edzésmódszerei sokakat vonzottak. Volt idő, amikor edzéseire - mondjuk így - átjártak más harcművészetek mesterei, de versenyekre készülő sportolói is. Nyílt titok volt, hogy egy időben Kelemennél (is) edzett a magyar taekwon- do válogatott több tagja, de jöttek különböző karateirányzatok képviselői is. Három évtized alatt hatezer ember fordult meg edzésein.

Adódik persze a kérdés, hogyan lesz valakiből ju-jitsu-mester abban az időben, amikor ezt még nincs kitől tanulni? Hogyan lesz valakiből első, pláne alapító? Kelemen István tizenkilenc éves volt, amikor az első fehér ruhás sporttal kö- zelebbi ismeretséget kötött, ez a judo volt, a japán harcművészetek közül az egyedüli, ami a hetvenes éveken Magyarországon létezett. Később az MHSZ hadi- tornaklubjában dolgozott kaszkadőrként, majd küzdősportoktatóként. Az első ju-jitsu-bemutatót egy olasz mester tartotta Budapesten, a másodikat három angol. A látottak mély benyomást tettek Kelemen Istvánra, érezte, hogy ez a találkozás életre szóló kapcsolatot jelent. Korábban az élményt úgy idézte fel: "Látszott, hogy a támadásokat nem imitálják, egy hétköznapi ember bármelyik ütéstől padlóra kerülne. A támadás gyors és pontos, a védekezőtechnika fölös- leges mozdulatok nélkül blokkolja vagy vezeti a semmibe a támadóerőt. Ugyan- akkor senkinek eszébe nem jutna, hogy amit lát, az voltaképpen verekedés. Ez évezredek alatt kicsiszolt küzdőtechnika, ahogyan a mesterek bemutatják, mozgásművészet felsőfokon."

Ott, a haditornaklubban eldőlt: a ju-jitsut meghonosítják Magyarországon. 1980-ban megtartották az első ju-jitsu-edzést, akkortól kezdve a külföldi mesterek gyakrabban látogatták a klubot. Nem sokkal később az első három oktató egy hónapra Angliába utazott, napi hat órát edzettek egy ötdanos mester mellett, közben kék, majd barna öves vizsgát tettek. A hazaúton már kiütköztek a véleménykülönbségek, hogy melyikük hogyan használná az újonnan szerzett tudást. Kelemen például színtiszta ju-jitsut akart oktatni, míg a klub vezetője csupán frissítette volna a régi önvédelmi anyagot.

A szakítás 1982-ben következett be, Kelemen István akkor jött el az MHSZ haditorna klubjából. Nem akart máshol dolgozni, csak ju-jitsut oktatni. A hetedik kerületi Madách téren ajánlottak neki egy használaton kívüli pincét, amit bérbe vett. "7500 forint volt a bérleti díja, az utolsó havi fizetésem 2500, remegett a kezem, amikor elém tették a bérleti szerződést. Néhány közvetlen tanítványommal kifestettük, berendeztük az első dojót (edzőtermet). Kétszázötven forintos havi tagdíjat szedtem a jelentkezőktől, így lettem kapitalista a szocializmusban."

Edzései az első pillanattól kezdve népszerűek voltak, napi négy, alkalmanként öt edzést tartott, az új jelentkezők várólistára kerültek, és csak akkor jö- hettek edzésre, ha valamelyik csoportban megüresedett egy hely.

Úgy tűnt, Kelemen István megtalálta a maga útját. Akár hátra is dőlhetett vol- na, ha nem akar mindenáron bizonyosságot szerezni a ju-jitsu hatékonyságáról. De akart. Különböző harcművészeti iskolákban próbálta ki magát. Eközben szem- besült azzal, hogy a nem precízen végrehajtott ju-jitsu-technikák nagyobb, e- rősebb, keményebben küzdő ellenfeleken nem mindig működnek. Akkor mozdulatról mozdulatra elemezni kezdte, hogyan is működik a ju-jitsu a gyakorlatban, kü- lönböző testalkatú, erejű és felkészültségű embereken fejlesztette ugyanazt a fogást. Egy karlezárás ne azért sikerüljön, mert a másik nem tudja kitépni a kezét a szorításból, hanem azért, mert közben úgy feszül az ízülete, hogy meg sem tud mozdulni. Amikor minden pici részlet a helyére került, kiderült, hogy a ju-jitsu valóban hatékony harcművészet. Csak tényleg úgy kell csinálni.

A technika csiszolása hosszú időn át tartott. Tizenöt évvel ezelőtt Kelemen István még ötdanos mesterként és a Magyar Ju Jitsu Szövetség akkori elnökeként útkereső időszakáról így beszélt a Népszabadságban:
"Nemcsak azzal kellett szembenéznem, hogy százszámra próbálják elsajátítani a tőlem látottakat, hanem azzal is, mi van akkor, ha az, amit tanítok, nem jó? Ha ennyien áldozzák rá az idejüket, hogy vetődéses térdtolást tanuljanak tőlem, és én ezért elfogadom a pénzüket, egyszerűen muszáj jó vetődéses térd- tolást tanítanom. Máskülönben nem fair. Az ember megkísérli, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a tanítványokból. De mi az a lehető legtöbb? Az én tanít- ványom rúgja a legerősebb combrúgást? Vagy valami más? Itt húzódik valahol az a képzeletbeli vonal, ami különbséget tesz edző és mester között. Attól, hogy valaki fölköti magára a fekete övet és néhány küzdőtechnikára képes másokat megtanítani, még nem feltétlenül lesz mester. Az edző esetleg megelégedhet azzal, ha a tanítványa képes a betonba döngölni az ellenfelét. A mester soha. A mesternek pontosan tudnia kell, mihez akar kezdeni a tanítványával."

2011-ben Kelemen Istvánnak ötvennél több mesterfokozatú tanítványa van, köztük több már negyvenes éveiben járó, családos ember. A legeredményesebb tanítványa Kovács Attila hatodik danos mester, de akadnak ötödik, negyedik, harmadik dan- fokozatú mesterek is közöttük. A Kelemen Ryu,azaz a Kelemen-iskola harminc ed- zőteremben működik, az edzéseket hat-hétszáz növendék látogatja. Az útkeresés az általa alapított stílus önálló iskolává emelésével lezárult. A technikát persze lehet még tökéletesíteni, de a nevével fémjelzett stílus iskolává eme- lésével ez a fajta ju-jitsu már biztosan fennmarad, és a tanítványok tovább- viszik akkor is, ha ő már visszavonul. Erről persze még szó sincs. Kelemen István ma 56 éves. Harcművészek nagymestereihez mérve ez nem kor...

Névjegy

KELEMEN ISTVÁN

Kelemen István a rendszerváltáskor létrehozta a Testőr Kft. nevű biztonsági céget, melynek első alkalmazottai edzésre járó tanítványai köréből kerültek ki. A Testőr Kft. rövid idő alatt a piac egyik meghatározó cége lett, ismert- sége a kilencvenes évek közepén volt a legmagasabb, amikor is a Friderikusz Show sztárvendégeit a Testőr emberei kísérték. A műsor megszűnése után a cég visszavonult a nyilvánosságtól, de ma is ezerfős vállalkozásként működik, vezetői pedig húsz éve ugyanazok, az egykori tanítványok.

 
Kapcsolódó anyagok:
soke Kelemen István HírTv interjúja 2010-10-02
Sport1 Tv összefoglalója a 2010 évi Jubileumi Nyári Táborról
soke Kelemen István megkapta a 9. dan fokozatot 2010-07-31
Kelemen István megkapta a soke címet 2009-07-27
shihan Kelemen István megkapta a 8. dan fokozatot 2007-03-07

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2011 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2022 Május
HKSzCs PSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

     

Látogatók száma:
7506418750641875064187506418750641875064187506418


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés