h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 98 látogató
böngészi oldalunkat.

Tatami Centrum 1987-2012 1. Így kezdődött
2012-02-10 00:00:00
1987 október 25-én a Városi Sportcsarnokban egy bemutatót tartottunk, a végén hatan jelentkeztek. Így kezdődött a ju jitsu oktatás Kecskeméten. Megkezdjük a 25 év egyes történéseit bemutató jubileumi sorozatunkat.

Az 1987 október 25. szombati kezdő bemutatóról - tudomásom szerint - sajnálatos módon csak ez a két kép maradt fenn. Megvan viszont még néhány plakát és propaganda füzet, amelyet a bemutatóra adtunk ki. A Petőfi Népe két nappal előtte, október 23-án kiadott számában a hétvégi programelőzetesben írt pár sort, ami így szólt: "Ju-Jitsu önvédelmi bemutató, Kecskemét, Városi Sportcsarnok 16 órakor. A bemutatón részt vesz a BM antiterrorista kommandójának ('kommondor kommandó') néhány tagja is." Mindez KARATE sportág alatt.

Megjegyzés 1: Ezt a KARATE megnevezést nagyon nehéz volt megváltoztatni a megyei sportbürokráciában. 1988-ban a segédedzői igazolványomba is csak hosszas veszekedés után került be a ju-jitsu szó is a karate mellé. Sportbürokratáink úgy tanulták, hogy minden karate, amit "kézzel-lábbal űznek". Nameg a szövetséget is úgy hívták, hogy "Magyar Karate, Taekwondo, Kick-box és más Harci Művészetek Szövetsége". Ebből számomra egyértelmű volt, hogy nem minden harci művészet karate, de a joker kérdés ez volt: - Melyik szövetséghez tartozik? - Kezdem mondani... - NA UGYE HOGY KARATE!!

Megjegyzés 2: Ez az október 23-i Petőfi Népe, de október 23. akkor még nem azt jelentette, amit ma, akkor még november 7-ét ünnepeltük, október 23. ellenforradalomnak volt beállítva. 1987 szeptemberben kezdtem a munkát a Megyei Gabonaforgalmi Vállalatnál, furcsa volt a November 7.-i vállalati ünnepség és az MSZMP párttitkár beszéde. Még '88-ban is így volt, '89-ben már nem. Később minden probléma nélkül köpönyeget forgatott, "alkalmazkodott az új körülményekhez".

A fenti képen női önvédelmi bemutató jelenete kezdődik, Bagdi Zsuzsit támadom, mint rosszfiú, ez abból is látszik, hogy sapka van rajtam :-). A padon ülnek az első csoportban sorban Kelemen István, Szurkos Imre, Várszegi Rudolf, Gál István, Tóth Csaba. A második csoport nem igazán látható. Volt egy harmadik csoport, a kommandósok terepszínű ruhában.

Az alábbi képen a Komondor kommandó tagjai közül ketten Viszler József és Baráth János szerepelnek, elöl pedig Kelemen István kötözi meg Gál Pistit. A képen látható a közönség egy része is, sokan voltak kíváncsiak a bemutatóra. Ez még a régi sportcsarnok volt, azóta átépítették.

A harmadik képen látható a bemutató plakátja. Ezer példányban lett nyomtatva, és az erre illetékes szervezeten keresztül ki is lett ragasztva a hirdető oszlopokra. A plakátokért 3.000 Ft-ot kellett fizetni, a kiragasztásért többet, de arra már nem igazán emlékszem. A belépődíj 30 ft volt. A plakátok elég későn, majdnem a bemutató után lettek készen, talán két nappal előtte jelentek meg az első kiragasztások, volt idegeskedés és telefonálgatás. Később kérdezgettek, hogy hogyan és kinek fizettem, ugyanis a pénz a nyomdához nem jutott el, az ügynök lenyúlta. Ma is ismerős lehet a történet.

Mint említettem, egy kis propaganda füzetet is kiadtunk, ebben volt Kelemen István köszöntője, melyet a negyedik képen láthattok. Az is jól látható, hogy a mai értelemben vett nyomtatók és szövegszerkesztő programok akkor még nem léteztek, természetesen nem ismertük a sorkizárás fogalmát sem.

Köszöntő

Januárban lesz három éve annak, hogy a magyar sportvezetés elhatározta, hogy létrehozza a 37. szakszövetségét Magyar Karate, Taekwondo, Kick Box és más Harci Művészetek Szövetsége néven.

Ez alatt az eltelt idő alatt szövetségünk bizonyította létjogosultságát és a vele szemben támasztott követelményeknek is hiánytalanul megfelelt, mind a versenysport, mind a szabadidős tömegsport tekintetében is.

A Magyar Karate Szövetség 5 szakbizottságában és tucatnyi szakágában, stílusában mintegy 40-50 ezer fiatal sportol rendszeresen.

1987 szeptemberében jelent meg hivatalos lapunk a "Karate Magazin" ékes bizonyítékául annak, hogy a régi és méltatlan "stílusháborúk" már nincsenek többé! Ebben a szervezeti struktúrában foglal helyet a ju-jitsu is, mint az 5. szakbizottság. Az országot majdnem teljesen átfogó klubhálózattal rendelkezünk. Ezt a hálózatot szeretnénk most kibővíteni egy jól működő kecskeméti szakosztállyal. Szisztémánk alkalmas gyermekek, felnőttek, nők és férfiak számára egyaránt.

A Ju-Jitsu Szakbizottság gyakorlatilag mint egy nagy család él és dolgozik együtt azért, hogy sportolóink ezt a rendkívül nehéz harci művészetet elsajátíthassák. A ju-jitsu gyakorlatilag magába foglalja mindazokat az ismereteket, amit a társ budo-művészetek külön oktatnak stílusonként. Nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai képzésen túl az erkölcsi, etikai képzésre is, mert csak ily módon érthető meg mindaz, amit csinálunk és így válik elkerülhetővé, hogy harci művészetünk puszta öncéllá degradálódjon. Technikai értelemben összetettségünket az adja, hogy a pusztakezes támadások hárítása mellett igen sokat foglalkozunk a különböző eszközökkel, mint elhárítandó veszélyes támadó fegyverekkel, később magasabb fokozatúak már önálló részeként a ju-jitsu-nak ismerkednek a kobudo (fegyveres budo) különböző ágaival.

Természetesen egy ilyen program megvalósítása több évi áldozatos munkát kíván. Ehhez kívánik sok érdeklődőt Kecskeméten, a ju-jitsu-káknak pedig kitartást, erőt és egészséget.

Kelemen István
Ju-Jitsu Szakbizottság vezetője
3. dan

Megjegyzés 3: 1985 januárjában alakult meg tehát az összefogó szövetség, 1985 áprilisban pedig a Magyar Ju Jitsu Szövetség. Azonban, mint itt is látható, ebben az időszakban nem az önálló szövetség meglétének a hangsúlyozása volt a téma, hanem a különböző harci művészetek egységének, együttműködésének, közösségének a hangsúlyozása. A Mester ki is tár erre ebben a Köszöntőben is. Hihetetlen sportdiplomáciai siker volt, hogy önálló szakbizottságként működhettünk. Más kérdés, hogy a 4.-től már nem került felsorolásba a névbe, de sok stílusnak szakbizottsága sem volt. Ez is volt az oka annak, hogy a Magyar Ju Jitsu Szövetség csak 1990-ben került bejegyzésre a bíróságon. Addig nem volt aktuális, a '90-es évek elején kezdtük önállóságunkat, szuverenitásunkat hangsúlyozni.

Ezúton is szeretném megköszönni mindazt a sok segítséget, amit személyesen én is és a klub is kap az induláskor és azóta is folyamatosan!

Ebben az évben folyamatosan közlünk majd visszaemlékezéseket a 25 év egy-egy fontos, vagy kevésbé fontos eseményéről nem feltétlenül időrendi sorrendben. A 25 év alatt kb. kétezer ember került ilyen vagy olyan értelemben kapcsolatba a klubbal. Ha Te közéjük tartozol és valamilyen emléked, képed, javaslatod van, ne habozz és küldd el, írd meg! Szívesen veszem az olyan újabb témákat, ötleteket is, mely egyébként nem kerülne a visszaemlékezések közé, másnak nincs képe, gondolata róla. Mindent, ami a klub történetével kapcsolatos, küldd a berkesl [kukac] tatamicentrum.hu mail címre! Előre is köszönöm!

 
Kapcsolódó anyagok:
2012 jubileumi év - Tatami Centrum 1987-2012

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2012 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029308410293084102930841029308410293084102930841029308410293084


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés