h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 57 látogató
böngészi oldalunkat.

Interjú Fekete Sanyival a ketrecharcos.hu-n
2012-05-05 00:00:00
Sokan felfigyeltek Black Szása sensei sikereire. Legújabb interjúja a ketrecharcos.hu-n olvasható. Nagyon örülünk, hogy ilyen népszerű és elismert, s így öregbíti a klub, a Szövetség, a Ryu és a Ju Jitsu hírét.

AZ ELSŐ MAGYAR PAN-AM ARANY

Interjú Fekete Sándorral

Fekete Sándor vagyok, 41 éves, a Kecskeméti Tatami Centrum tagja 1996 óta. A Kelemen Ryu ju jitsu stílusban 1. dan, brazil jiu jitsu stílusban pedig kék övfokozatom van a Gracie Barra Hungary csapatában. Fiatal koromban versenyszerűen birkóztam 10 évet. Mesterem shihan Berkes László felfigyelt földharcbeli képességeimre és megkért, hogy tanítsam klubunk tagjait. Eleinte judos barátaimhoz jártam tudásomat bővíteni, majd 2008 nyarán közelebbi kapcsolatba kerültem a Brazil jiu jitsuval is. Nagyon megtetszett és kezdtem begyűjteni a lehető legtöbb információt ez ügyben. Eleinte a youtube videókat tanulmányoztam, majd Max Carvalho mesterhez beálltam tanítványnak. Kecskeméten a tanítványaim is szépen ügyesedtek, versenyeken is kipróbálták magukat eredményesen. Az ő unszolásukra én is belekóstoltam ismét a versenyzésbe és elkapott a gépszíj. Sorban jöttek a jobbnál jobb helyezések.

Max 2010 nyarán kék övet kötött a derekamra. Rá néhány hétre soke Kelemen István előtt vizsgáztam 1. dan fokozatra. Augusztus végén indultam a FILA Grappling senior világbajnokságon Horvátországban gi és no gi számban is első helyezést értem el. Külön öröm volt, hogy több tanítvány is aranyérmes lett, illetve további helyezést értek el.

Ezután valóban felgyorsultak a folyamatok; Októberben Halmi Viktor barátommal 1 hónapot voltam az USA-ban MMA táborban, majd 2011. januárban következett a BJJ Európa bajnokság Lisszabonban, ahol a súlycsoportomban és abszolút kategóriában is aranyérmes lettem Senior 1 korosztályban. Áprilisban Max mester engedélyével megnyitottam a Kecskeméti Hírös BJJ klubomat. Májusban aranyérem a BJJ NoGi versenyen. Novemberben ezüst a BJJ gi versenyen. 2012. január ismét BJJ EB Lisszabonban most már Senior 2 korosztályban sikerült aranyérmet szerezni. Nagyon örültem az eredményeknek, és sokan mások is.

Titokban tervezgettem magamban, hogy a Pan America versenyen is jó lenne részt venni. Szerencsére komolyabb sérülések nem történtek velem eddig és így nem láttam akadályát a következő megmérettetésnek sem.

Az edzésmódszeremen semmit nem változtattam, mert eddig sikeresnek bizonyult, illetve a stabilitásomra még jobban figyeltem az EB után. Általános gimnasztika majd különböző kúszás-mászás, és jöhet a sok-sok küzdelem. Minden hétköznap edzek, van, hogy naponta többször is. Általában a tanítványaimmal edzek, akik igen komoly erőt képviselnek ma már, de Max mesterhez is járok Pestre tanulni. Halmi Viktor barátom, és még Hódmezővásárhelyen Füvesi Sándor és Galisz Péter barátaim is sokat segítenek fejlődésemben. Ideális állapotban éreztem magam a felkészülés során, nem is igazán gondoltam magára a versenyre, csak tettem a dolgom.

Maga az utazás jobban izgatott, mint a megmérettetés. Kint az USA-ban az időeltolódás kicsit kibabrált velem eleinte, de szerencsére volt 10 napom az átállásra. 3 helyre is eljutottam kint edzésre, köztük a Gracie Barra "fő szentélyébe" is. Mindenütt nagy szeretettel fogadtak, Ze Radiola mester volt a GB felkészítő kapitány. Az Európa bajnokság is igen nagy verseny volt (10 tatamin ment a verseny egyszerre) de a Pan Am ezt is felülmúlta, mert 12 tatamin folytak a küzdelmek. Nagyobb csarnok, több ember, nagyobb show. Maga a küzdelem színvonala azonosnak mondható az EB színvonalával, sok ismerős arcot láttam itt is Lisszabonból. 8-an voltunk a kategóriámban, köztük az előző évek kinti bajnokával is. Küzdelmeim is hasonló stílusban folytak, mint az eddigi versenyeimen. Igyekeztem ellenfeleimet pontok ellenében földre juttatni és felülről dolgozni. Első mérkőzésemet pontozással nyertem, szerintem ő volt a legerősebb ellenfelem. Második ellenfelem lábszárhúzódás után kénytelen volt feladni a mérkőzést. A döntőben a tavalyi bajnokot sikerült kopogtatnom. Végig jó formában, felszabadultan de fegyelmezetten küzdöttem. Az egész csarnokban 3 ember szurkolt hangosan nekem; a feleségem, Bata Zoli barátom aki kint vendégül látott minket, és Ze mester aki a GB csapat minden küzdő tagjának óriási vehemenciával drukkolt. De itthon nagyon sokan szorítottak értem, amit szinte ugyanúgy éreztem. Jó érzés volt a dobogó tetején állni, kívánom mindenkinek!

A következő időszakban úgy érzem kicsit töltődnöm kell mert húzós volt így az év eleje. Versenyzés néhány hónapig biztos nem lesz. Aztán meg ki tudja.......

Az edzések ugyanúgy folynak, mint eddig, szeretném a meglévő tapasztalataimat tovább adni. A ju jitsu-t nem lehet eleget gyakorolni, mindegy milyen szinten vagyunk. Úgy gondolom, ha valaki valamiben jó akar lenni, akkor a lehető legtöbbet foglalkozzon vele. Véleményem szerint jelen esetben ne a táplálék kiegészítőktől és súlyzós gyakorlatoktól várjátok a segítséget, hanem a küzdő erőt szerezzétek meg, sok-sok küzdéssel edzésen. Én nem 5 perces meneteket küzdök az edzésemen, hanem 60-80 percet is akár. Ez a fajta edzés eljuttat egy másfajta lelki állapotba, ami talán a sikereim mögött található.

"Nehéz edzés, könnyű verseny!"

Csiszoljátok a technikákat, és találjátok meg a saját küzdési stílusotokat, amit rá tudtok kényszeríteni az ellenfeleitekre. Személy szerint szeretem a különböző lábfogásos földreviteleket, illetve lentről a különféle ruhafogással történő forgatásokat, befejező technikákat.

Sok sikert kívánok mindenkinek az elkövetkezendő versenyekhez!

Osu!

 
Kapcsolódó anyagok:
Látogatás az Alapító mesterünknél 2012-04-05
Itthon a bajnok! 2012-04-04
Fekete Sanyi a Pan America-n is első lett! 2012-03-31
Fekete sensei a Budai Ifjúsági Sportegyesületben 2012-02-27
Közös edzés a Grizzly Grappling Team tagjaival 2011-04-13

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2012 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1031965410319654103196541031965410319654103196541031965410319654


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés