h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 26 látogató
böngészi oldalunkat.

Kelemen István-portré (Megint mesélek... - Vitray Tamás műsora)
2013-09-30 00:00:00
A DigiSport1 Tv-n futó Megint mesélek... című Vitray Tamás műsor legutóbbi része egy soke Kelemen Istvánról szóló portré. A műsor a Hónap videója októberben (megtekinthető itt), a részletek...-re kattintva pedig a leirat olvasható.

- Ahhoz, hogy ne önmagunkat ju jitsu-zzuk le, néhány dologra szükség van. Például arra, hogy ne egy ilyet csináljunk (sensei rossz technikát mutat), mert levágják a kezem. Az első, hogy valamilyen módon kilépjek a szúrásból, kezemnek itt kell lenni, mert különben levágja a fejem. Tehát van ez, kettő: egy kontra (sensei visszatámad), ismét egy hibalehetőség, hogy elvágom a saját lábam, inkább az övét! Könyöktámadás egy, kettő: elvezető technika, három: ha akarom kombináció: belépek és egy dobás belőle.

Mottó: "Olyanok legyünk, mint a fák:
képesek legyünk állva meghalni!"
soke Kelemen István


Soke Kelemen István a legmagasabb fokozatú jitsuka Magyarországon. Iskolája nélkül - azt mondják - teljesen másképp alakult volna a magyar ju jitsu története.

- Elsősorban a harc iskolája, elsősorban egy technikai iskola, ahol hitem szerint nagyon precíz, kifogástalan technikákat tanulhatnak a tanulók. Egyfajta fizikai képzési szisztéma, ahol a kifogástalan technikák kivitelezéséhez nélkülözhetetlen fizikai hátteret megkapja a tanuló, aki nálunk próbálja elsajátítani ezt a harcművészetet, és - gondolom, hogy - emellé megkapja azt az erkölcsi, etikai hátteret, amivel kerek lesz ez az egész, és harcművészetnek lehet nevezni.

- Nem véletlen, hogy - mondjuk - ebben a ju jitsu szisztémában az előre haladás az nagyon kínkeserves. Azt szoktam mondani, hogy hat-hét év kell egy danvizsgához - nem tudunk olyan danost mutatni, aki hat-hét év alatt dant szerzett - ezt azért szoktam mondani, hogy nagyon ne ijesszek el senkit. Tíz év is el szokott telni, mire fekete övhöz jut valaki. Igazi elmélyült tudás kell hozzá. Ennél nagyobb értéket nem tudsz felmutatni valakinek, mint hogy egy cél érdekében egy évtizeden keresztül kitartó tudjon lenni, és minden nehézség dacára azt az utat - melyre rálépett - végigjárja.

- Azt gondolom, hogy ez egy helyes példa, egy helyes útja a kitartásnak, a másik megbecsülésének. Mellesleg ebben a nem túl veszélytelen világban ad egyfajta tartást, a legjobbaknak még egy jó önvédelmi tudást is a tarsolyba.

- A mester szó is eléggé elcsépelt. Mindenki mester, akinek fekete öv van a derekán, holott hát ehhez kell fél kg. ruhafesték és mindenkinek fekete öv van a derekán és azt mondhatja, hogy ő mester. Én ezt a mester szót se nagyon szeretem. Azt gondolom, hogy az igazi mesterek messze előttünk járnak. A legnagyobb mesterek, a nagy vallástanítók, Jézus, Buddha, Konfuciusz mondhatnák magukról, hogy mesterek, de róluk az utókor mondta, hogy mester, nem ők magukról. Akkor ki vagyok én, hogy mester legyek?

- Nekem a sensei a legszimpatikusabb. Nagyon egyszerűen tanítót jelent, egyfajta elöljárót és sensei az, akit a tanítványai is annak tartanak.

- Ott, ahol oktatok, Magyarország egyik különleges alakulatánál közelharcot, ellenséges volt valamikor a hangulat velem szemben. Nem csodálkozom. Ha én állnék ott a sorban, én is ellenkeznék. Hoznak az ő számukra egy matuzsálem-korú embert közelharc oktatónak, aki 80 kg - a 120 kg-osok közé - és civil. Hát ez három akkora hátrány és rossz pont, amiért nagyon meg kell küzdeni, hogy ne így legyen.

- Hogy tudsz küzdeni ez ellen? Hát paranccsal, ezt kell csinálni, nincs más választás - ez az egyik módszer. A másik módszer a meggyőzés. Azt gondolom, hogy az a harcos, akinek az agyát vagy szellemét nem állítottad a magad által elképzelt harcmodor mögé, annak a teljesítménye nagyon gyenge lesz. A szelleme után a lelkét is oda kell tenni, akkor lesz kerek az egész történet.

- Akkor kezdjük a szellemmel. Csak akkor működik, ha saját maga meggyőződik róla, hogy jó az, amit csinál. Az egyik mód az, hogy megkérdezed: Uraim, Önök közül ki az aki a legtöbbet bilincselte életében, vagy a legjobban ért hozzá? Odahívod magadhoz, hogy hajrá, itt vagyok, hatalmas termet, álljon neki és bilincseljen meg! Amikor már negyed órája törli veled a szőnyeget a tornateremben, de még mindig nem történik semmi, akkor azért ez elgondolkoztató. Amikor cseréltek és azt mondod, hogy most én próbálom magát megbilincselni, és mondjuk ez tíz másodperc alatt sikerült, akkor az már nem elgondolkoztató, hanem meggyőző.

- Itt nagyon sokat számít az én rutinom. Nagyon be tudom csapni ezeket az embereket azzal a negyven évvel, ami a hátam mögött van. Viszont meg tudom nekik mutatni azt, hogy soha senki ne tudja becsapni őket, akinek negyven év rutin van a háta mögött, vagy négy év, vagy négy hónap. Képes legyen úgy végrehajtani azt a technikát, hogy abból nincs menekvés egy 140 kg-os izomhegynek sem.

- Villám nyelvtanfolyam, röpke néhány óra alatt az önvédelem királya leszel, nem létező egyetem díszdoktora, különböző cafrangos címek birtokosa, úgy, hogy ma már nem kell lovagnak lenned és elmenned a Szentföldre háborúzni, elég elmenni a mittudomén hányadik kerületbe. Minden ilyen lett! Ezzel nem bántom az embereket, erre igény van. Ha nem lenne igény rá, nem tenyészne, nem virulna ez a felgyorsított semminek az árulása.

- Az egész világ ebbe az irányba tolja az embereket, hogy nagyon rövid idő alatt Te leszel a csúcs, az akárki úgy, hogy nincs mögötte munka. Namost munka nélkül azt gondolom, hogy kevés dolog eredményes. Aki ellenkezik velem, annak javasolnám, hogy az a sebész operálja a vakbelét, aki gyorstalpaló tanfolyamon végezte a sebészi tudomány elsajátítását és nem ölt bele mondjuk tizenöt évet abba, hogy egy jókezű operátor legyen. Ez már nem kéne! Tehát muszáj egy olyan út, ami nehéz, rögös, emelkedős, köves, azon kell végigmenni, mint bármi más tevékenység esetén, amiben mély, alapos, esetleg magasztosabb tudásra szeretne valaki szert tenni.

Kelemen sensei ukéja shihan Kovács Attila, szerkesztő-riporter Bencsik Róbert, operatőr Kelemen Ádám és Pénzes Attila, vágó Oláh Norbert volt. Köszönjük a lehetőséget!

 
Kapcsolódó anyagok:
HírTv Befutó Magazin 2012.10.12
HírTv Riasztás magazin 2011.09.30 cikk
HírTv Riasztás magazin 2011.09.30 film
ATV interjú soke Kelemen Istvánnal 2010-04-14
Ju Jitsu az Rtl Klub műsorán 2010-02-19

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2013 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029712310297123102971231029712310297123102971231029712310297123


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés