h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 23 látogató
böngészi oldalunkat.

K-1 interjú Fekete Sándorral
2014-09-16 00:00:00
Szövetségünk hét(!) mesterével készített interjút a K-1.hu portál, köztük klubunk instruktorával Fekete Sándorral. (Csicsmann Gábor, Döngölő Róbert, Hiripi Gábor, Kluka Borbála, Gyebnár Ferenc, Plébán J. Kristóf) Kattintás után közöljük az interjút és a hét linket.

R.: Milyen gyerek voltál?

FS:Gyerekkoromban szerettem a többiekkel harcolgatni, birkózgatni. Ugye abban az időben mentek az indiános- és karate filmek. Iskolában is elég rossz gyerek voltam, majdnem minden héten kaptam beírást. Azután hatodikos koromban apukám beíratott birkózni. Onnantól, mintha elvágták volna a verekedési hajlamom. Edzéseken levezettem az energiáimat. Tíz évig csináltam, voltam korosztályos válogatott és 22 éves koromban hagytam abba. Egyszerű oka volt; a katonaság után munkahelyen kellett elhelyezkedni és a Tűzoltóságnál kaptam munkát. Ott 24-48 órában dolgoztunk, a szabadidőben ment a plusz munka és így ez teljesen az edzések rovására ment. Jártam versenyekre a tűzoltókkal, futottam Bécs-Budapest maratont, több évig voltam a csapat tagja. 96-ban már volt az országban aikido meg ju-jitsu, előtte én erről nem is hallottam. Kecskeméten, Berkes László senseihez mentem el kipróbálni a Kelemen István alapította jitsut. Azóta ott ragadtam.

R.: A Tűzoltóság hogy fejeződött be?

FS: Sokáig voltam tűzoltó Kecskemétem, utána nyugdíjba mentem. Az életemnek jó része volt. Sokat tanultam ott az életről, úgy érzem, szükségem volt erre.

Míg dolgoztam, akkor is vonzottak a kések, így hogy lett időm, úgy gondoltam kitanulom, hogy kell készíteni.

R.: Amikor elkezdeted a jitsut fehér övvel indultál: milyen volt felvenni?

FS: Nekem ez nem okozott gondot. Úgyanúgy voltam vele, hogy én ebből a küzdésrendszerből semmit nem tudok, elölről kell kezdenem. Örömmel tanultam, folyamatosan vizsgáztam is. Volt olyan év is, amikor kihagytam a vizsgázást, mert lesérültem vagy nem tudtam összehozni a munkahellyel a szabadidőt, nem volt lehetőségem felkészülni.

R: Mennyit edzel?

FS: A földharc részt helyeztem előtérbe, körülbelül 8 éve. Berkes sensei-jel megbeszéltük, hogy a birkózói múltammal érdemes ebbe az irányba menni, ezeket a technikákat tanulni. Edzésen jött az ötlet, hogy a többieknek is próbáljam ezt a tudásomat átadni. Közben lehetett járni brazil jitsu edzésre is, oda is becsatlakoztam. Úgy gondolom, hogy ezt elég jól tudom ötvözni az itteni stílussal. Manapság a földharc részt rám bízzák itt a táborban is.

R.: Mikor vizsgáztál fekete övre?

FS: 2010-ben az edzőtáborban vizsgáztam fekete övre, előtte volt a kyu-s vizsgám. Mellette a brazil jitsuban is haladok, jelenleg lila öves vagyok. Ott egy kicsit másként adják az övet, az eltöltött idő és a versenyeken való szereplés kell hozzá.

R: Milyen eredményeidre vagy büszke?

FS: Idősebben kezdtem versenyekre járni, magát a brazil jitsut is később kezdtem, de a korosztályos bajnokságokon indultam nemzetközi versenyeken is. Hál´ Istennek sikerült jó eredményeket elérnem, de igazából én mindegyiknek örültem.

R: Hova sorod magad? Mester, tanítvány, bíró? Mi az, ami leginkább te vagy?

FS: Nekem igazából az számít, hogy akikkel edzésen vagyok, Ő nekik ki vagyok. Én magamat nem értékelem túl nagyra. Ezt inkább mások látják.

R: Hogyan fogalmaznád meg a harcművészet, közelharc és küzdősport közötti különbségeket?

FS: Küzdősport: ahhoz úgy gondolom, hogy bizonyos fizikai adottságok kellenek. Úgy gondolom, hogy 40 év felett már nem igazán csinálják. Tizenéves kortól kihajtják magukat, van rá öt éve, tíz éve, ott nagyon ki vannak hegyezve az emberek. Nem tartom egy hosszú távú dolognak. Nem egy olimpiai bajnok küzdősportolónknál is azt látom, ahogy befejezte a sportot, már szőnyegre sem lép. A közelharc: azt gyorsan el kell sajátítani, főleg katonáknak, vagy a rendvédelmi szerveknél, Nagyon egyszerű hatékony technikákat kell megtanulni, legalábbis én így gondolom, és a lehető leghatékonyabban ártalmatlanná tenni az ellenfelet. Ha katona, akkor lehet, hogy ölni is kell, különben őt ölik meg.

A harcművészetet életformának gondolom. Amikor az ember ráérez ennek az ízére, lehet, hogy a küzdősportból már kiöregedett, vagy lenyugdíjazták, mint katonát. Amíg mozogni képes az ember, addig lehet csinálni.

R.: Milyen lett volna FS, ha nem jitsuzik?

FS: Hát, ezt nem igazán tudom elképzelni. Meg aztán nem igazán van ilyen, hogy "mi lett volna ha".

R: Mit érez a bíró a ringben?

FS: Bíráskodni azért fontos, mert nagyfokú bizalmat kell sugározni. A versenyzőknek érezniük kell, hogy igazságos a pontozás. Elég nagy felelősség, de én jól érzem magam benne.

R: Olyan, mintha versenyeznél?

FS: Körülbelül azt érzem, igen. Mivel elég sokat versenyeztem , nem igazán megy fel a pulzusom.

R: Sokan támadják a jitsu-t, hogy nem életszerű. A technikákat nem is lehet megcsinálni egy valódi támadásnál. Te ezt hogy látod?

FS: Iszonyú sok gyakorlás szükséges ehhez. Nem úgy, mint egy küzdősportban, hogy rövid idő alatt elsajátítanak néhány technikát, és akkor az adott szabályrendszerben meg tudják csinálni. A harcművészet sokkal összetettebb. Azért nehéz, mert ha ezt „fullba” gyakorolja az ember, akkor ott törik a csont. Nagyon vigyázni kell!

R: Mi az élet értelme?

FS: Észre kell venni az adott pillanatban a lehetőséget. Mindig készenlétben kell lenni, aztán meglátjuk, mire lesz elég.

R: Mi a jövőd a jitsuban?

FS: Szeretnék 2.danos vizsgát tenni. Én úgy érzem, tudok tenni a közösségért. Mivel ettől a „családtól” sok mindent kaptam, szívesen csinálom még, amit tudok. Úgy érzem, az a jó, ha az ember adni tud, nemcsak kapni.

R.: Mik a kedvenc technikáid?

FS: Minél közelebb kerülni az ellenfélhez, megragadni, lecibálni a földre, és akkor valamilyen fojtással vagy feszítéssel befejezni. Nem idegenkedem a csibészes technikáktól sem.

R: Bíróként elnézed?

FS: Amíg helye van a versenyben, igen. Amint észreveszem, hogy nem odavaló, azt keményen jelzem.

R,: Egyfajta vonalvezető lettél a földharc területén. Mit jósolsz, merre fejlődik majd a jitsuban?

FS: Azért még bőven van néhány év, hogy a mesterek eljussanak arra a szintre, hogy a finomságokat is átadhassák a tanítványaiknak. Nem kell mindenkinek élversenyző szinten földharcolnia, de legalább tudni kell, hogy mi jelent őrá veszélyt és tudjon ellene védekezni. Ha ez megy, akkor valóban tudja az itt tanultakat.

 
Kapcsolódó anyagok:
Totaldamage interjú Fekete Sándorral 2014-01-06
Fekete Sándor és Galisz Péter a Rádió7-ben 2013-06-16
Interjú Fekete Sanyival a ketrecharcos.hu-n 2012-05-15

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2014 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029714910297149102971491029714910297149102971491029714910297149


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés