h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 34 látogató
böngészi oldalunkat.

Interjú Kovács Gáborral
2015-01-02 00:00:00
Karácsonyi interjú Kovács Gáborral, a Global Grappling főbírójával. Az interjúban beszél a harcművészeti múltjáról, a ju jitsu-ról, hogyan került ebbe a pozícióba.
Kovács Gábort nem kell bemutatnunk olvasóinknak, hiszen ő a versenyeink főbírója. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy miként került ebbe a pozícióba.

- Kedves Gábor! Légy szíves beszélj magadról és arról, hogy hogyan lettél Te a főbíró?

- Ez egy hosszú folyamat következménye. 1985 óta foglalkozom Kelemen Ryu-val, de karatéztam is és sokáig az ország egyik legjobb Tae Kwon-do klubjában edzettem, ahol sok kiválóság nevelkedett, pl. gyerek csoportos tagként edzett Kulacsik Mirko, aki ma már elég jó név a a Kick-boksz és az ökölvívás világában. Később a Brazil Jiu Jitsu tanításait is felvettem. Korábban a Magyar Ju Jitsu Szövetség versenyein nőttem fel a feladatokhoz, és így az átfogó tudásanyag tette lehetővé a pozíciómat.

- Milyen fokozataid vannak?

- Fekete öv Kelemen Ryu-ban, kék öv Brazil Jiu Jitsu, kék öv Tae Kwon Do, ezen kívül Bo Jitsu, Kobudo fokozataim vannak. 30 év alatt begyűjthettem volna sok fokozatot, de én nem tartom lényegesnek, sokkal inkább a tudás a lényeg. De fontos az először belépők számára, hogy a csoport élén kit látnak.

- Mit adtak Neked ezek a harcművészetek?

- Én alapvetően Jitsu-s vagyok. A Jitsu az élet tükre, egy állandóan fejlődő nyílt stílus. Terhelés alatt megmutatja, milyen vagy igazán. Az üzleti és civil életben segít megtanítani, ha kell, szorítasz, ha kell pihensz, ha kell, megtanít elengedni vagy éppen befejezni és mindig fejlődésre késztet. A verseny és a harcművészet kapcsolata állandó ütközési pont a gyakorlóinak, vagy éppen vezetőinek. Nekem mindkettő fontos, a harmónia megtalálása a lényeg.

- A versenyt tehát szükségesnek tartod a harcművészetekben?

- A sport alapja a verseny. Teljesítmény centrikus értékrendben élünk. Harminc év elteltével én úgy gondolom, első lépésben az idegrendszer és az élettani tulajdonságok fejlesztése a legfontosabb. 12-14 éves kortól a versenyeztetés, majd az idő múlásával elmélyülhetünk a harcművészetekben.

- Milyen edzéseket tartasz és hol?

- Négy edzés típusra fektetem a hangsúlyt, az első a Kelemen Ryu, a második a BJJ-Grappling, a harmadik Kick-Boksz Holland Old School, és a negyedik a gyerekedzés.

- Mesélj a klubodról, a Koko Fight Club-ról!

- Én az egyéniség nevelésére fektettem a hangsúlyt. Olyan mester, edzők, barátok vannak körülöttem, akik tudásuk legjavát adva képzik a tanítványokat. Sáfár József fekete öves mester mellett szabad fogású birkózó, ökölvívó, Kempo, Tae Kwon Do, Brazil Jiu Jitsu edzők szorgalmasan oktatják tudásuk legjavát.

- Hogyan látod a harcművészetek, a küzdősportok mai helyzetét?

- A média hatalma nagy, és így háttérbe szorulnak a harcművészetek, ami nagy kár. Már sehol nem található fegyelem, csak az e fajta klubokban. A küzdősport helyzete sem könnyű, a nézettség mind a birkózást, mind a Judó-t nagyban megváltoztatta, akár még azt is merem állítani hogy egyfajta válságba üldözi. Nálunk a Jiu Jitsu-Grappling-ben nincs média és nincs anyagi függőség, ezáltal megmaradnak az igazi értékek.

- A Global Grappling alapítója vagy, a bejegyzés alatt álló Global Grappling Egyesületnek pedig az elnöke. Mikor és hogyan jött a képbe a grappling?

- A UFC-ben bebizonyították a Gracie-k a Jiu-Jitsu hatékonyságát, mint ahogy Mas Oyama vagy Bruce Lee és még sokan mások, pedig ők harcművészek voltak. De a versenyzés adja meg a hírnevet. Vlado Schmidt mester egyszer azt mondta „nevezhetjük magunkat sokféleképpen, de előbb-utóbb mindenki találkozik mindenkivel, csak a célok mások”. Ez volt 15 éve, és utólag nézve igaza volt. A Jiu Jitsu egy komplex rendszer, a küzdelem sokrétű és ennek keretet öltött a G4 Liga. Ha nézem a harcművészeti oldalt, alkalmas a különleges rendvédelmi kiképzésre, és a civil önvédelemre egyaránt. Próbáltam a stílusomban érvényesíteni az elképzelésem, de a Mesterünk nem versenypárti, így külön vált a két dolog egymástól. Nyolc éve leadtam egy tervezetet, és Berkes László mesterrel és Fekete Sándor mesterrel hárman leírtuk a szabályokat, és a rendhagyó Kecskemét Kupa Országos Ju Jitsu Verseny kiegészült a Grappling-gel. Így ment kettő évig, a harmadik évben motoros balesetben elhunyt Rohács Norbi barátom emlékére megrendeztem az első különálló versenyt 42 fővel Hatvanban.

- Versenyzési lehetőség azelőtt is volt (akár grappling-ben is), mielőtt a Global Grappling-et létrehoztátok volna. Miért volt rá szükség?

- A létrehozásánál az egyszerűség, az átjárhatóság, a biztonságos küzdelem voltak a fő szempontok. Én úgy gondolom, a Global Grappling az a hely, ahol a különböző stílusok találkoznak. Itt mindenki magas színvonalon megrendezett körülmények között gyakorolhat. Az ország kiváló Judo-sai, birkózói, Brazil Jiu Jitsu-sai és még sokan más stílusból, hiszen a szabályaink átjárhatóak, egyszerűek és előnyösek a nyitott küzdelemre. Hogy miért volt rá szükség? – a válasz egyszerű. A régebben megrendezett Ju Jitsu versenyeken kísérletek voltak több küzdelmi formában való megmérettetésre. Aztán jött a G4 Liga ötlete és idővel az érdeklődés átfordította az igényeket. Berkes László 5. danos mester hozta az informatikai múltat és tovább fejlesztette. Fekete Sándor 1. dan Ju Jitsu, BJJ 3×EB, 1×PAN-AM, 1×VB győztes technikai tudását és nemzetközi versenytapasztalatát tette mellé az ügynek. Így alakult ki egy korrekt, jó színvonalú, folyamatosságot biztosító nyílt versenyrendszer, a rokonfelfogású stílusok erősségét megfigyelve fejlődést biztosít az atlétáknak.

- Említetted, hogy Ligát is működtettek. Mondanál erről pár szót?

- A Global Grappling versenyrendszer azért jött létre, mert megkerestük azt a négy küzdelmi formát, amely a hozzánk legközelebb álló szempontoknak megfelel. Ezek a Gi Grappling, a NoGi Grappling, a Combat Grappling és a Kesztyűs küzdelem. Aki versenyezni akar, itt megteheti, a Liga nyitott, több, mint 100 klub és sok stílus versenyez nálunk. Évadokra van felosztva ősztől nyárig bezárólag. Hét városban fordulókat rendezünk, Budapest Bajnokság és Szegeden Magyar Bajnoksággal a Prémium MMA Liga mellett, nyolc országból több száz versenyzővel. A most indult harmadik évad sok fejlesztéssel, kezdő kategória az igazán amatőrök részére, haladó a már begyakorolt magasabb szinten felkészült versenyzőknek és ott a Profi Liga egy igazi kuriózum komoly nevekkel, mint pl. Szűcs Kristóf kék övben abszolút VB győztes és ranglista vezető. De az alap a Gyakorló Versenyeink, ahol edzéskörülmények mellett a bírók és a versenyekbe becsatlakozni vágyók gyakorolhatnak. Idén a 15 versenyben külső felkérések is voltak MAX EXPO a SYMA csarnokban Cage Grappling (a NoGi Grappling ketreces változata), és a TEK Harcművészeti és Küzdősport Gála verseny Gi Grappling és Combat Grappling versenyszámokban.

- Mondod, idén 15 versenyt rendeztetek. Van erre igény?

- Mint a fokozott érdeklődés jelzi, nagy az igény a grappling-re. A 2013-as TEK gálán Peter Aerts elmondta, hogy Hollandia és Magyarország között csupán annyi különbség van, hogy náluk otthon 12-14 éves kortól indulnak a versenyek. Viszont attól kezdve több mint 100 versenyen indult, és utána jött a profi világ. Itthon szerinte sok tehetség és kiváló edző van, de kevés versenylehetőség. Évi hét forduló, öt gyakorló verseny, egy csapatverseny, Expo és TEK verseny, mind megfelel a Holland mintának. Mi sem bizonyítja annál jobban, hogy Brazil Jiu-Jitsu nemzetközi versenyeken igazán azok a versenyzők szerepelnek jól, akik a Liga versenyein rendszeresen indulnak. Szűcs Kristóf, Lakatos Sándor, Tóth Zoli, Stécz Dani és Szekeres Ákos. Közülük ketten kijutottak az Abu Dhabi Pro versenyre. ”Kiválók közt kiválóvá válsz!”

- Hogyan kerültetek a TEK versenyére és milyennek láttad a versenyt?

- Nagyon nagy volt az igény az ilyen jellegű versenyszámra és bírtuk a TEK Főigazgatója, Hajdú János és soke Kelemen István 9. dan Ju Jitsu (a TEK közelharc vonalvezetője), valamint a verseny főszervezője, Jaczkó Zoltán bizalmát, így kerültünk a versenyre. Mint bíró, nagy megtiszteltetés volt, hogy részese lehettem az ország egyik legszínvonalasabb versenyének. A versenyzők száma a tavalyi versenyhez képest 80-ról 130-ra emelkedett, ez mindenképpen figyelemre méltó fejlődés. Tudtommal a legtöbb nevezés nálunk volt. A küzdelmek látványa és technikai színvonala megint szenzációs volt, sok klasszis, mondhatni sztár ebben a műfajban tatamira lépett. Sőt, a verseny idei díszvendége, Semmy Schilt is komoly figyelemmel ült a pástok mellett.

- Beszélnél a MAX Harcművészeti és Küzdősport Expo-n rendezett versenyetekről?

- A karate egyik színfoltja, S. Kovács Ádám nem hivatalos olimpiai játékok győztese és a Totaldamage online újság tulajdonosai meghívtak bennünket. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a sok kiváló stílus bemutatója és versenye, a nagy stílus alapítók sokasága között mi is ott lehettünk. Egy ketrecben megrendezett Cage Grappling versenyszámmal töltöttük ki a napot és még kiállítóként is megjelentünk. Szlovák barátaink Pozsonyból, Nyitrából, és a Bellator bajnoka Végh Attila Pumukli tanítványai is neveztek a versenyünkre. Kiváló kezdeményezés volt a szervezőktől, hiszen az ilyen rendezvények jól tudják népszerűsíteni a küzdősportot és a harcművészeteket.

- Gi Grappling, NoGi Grappling, Cage Grappling, Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem. Ezek a versenyszámaitok. Mit kell tudni róluk?

- A Gi Grappling és a Combat Grappling Gi-ben (edzőruhában, kabát, nadrág, öv) zajlik és a ruházat felhasználható a küzdelemben. A Grappling-ben nincs ütő-rúgó technika, viszont értékes a dobás, a földrevitel, és természetesen a földharc. Mindez a Combat Grappling-ben is megvan, de ott engedélyezett az ütés és a rúgás is. Mondhatnánk úgy is, hogy egy Kyokushin küzdelemre épített Ju Jitsu, ahol össze lehet kapaszkodni, és közben mehet az ütés-rúgás, a dobás, a földharc. Talán ez van legközelebb a valós küzdelemhez. A NoGi Grappling-ben és a Kesztyűs Küzdelem-ben elasztikus, passzos póló-ban és nadrágban vannak a versenyzők és a ruházat nem használható fel. A Kesztyűs Küzdelem 10 unciás kesztyűben zajlik és lehet a fejet is ütni. A Cage Grappling pedig a NoGi Grappling ketrecben zajló változata.

- Idén ősszel sajtó tájékozatót tartottak a SOTE-n, melyen te is részt vettél. Mit jelentettek itt be?

- A HFC bemutatta a profi ketrecharc övért küzdő párosait. Beszámolók és értékelések következtek a Magyar Amatőr MMA Szövetség, Fila Pankráció Szövetség, MMA Hungarian Fight Championship, Brazil Jiu-Jitsu Szövetség, SOTE Hallgatói Sport Egyesület részéről. A Szegedi Magyar Bajnokság mintájára jelen szervezetek együttműködést kínáltak a Global Grappling-nek, felfejlesztve versenyeiket a jól bejáratott régióinkba közös verseny lebonyolítására. Egyeztetett versenynaptár segítségével utánpótlás nevelés, tömegsport és nemzetközi porondra való kijutási célokkal. A Jitsu-saink eddig is tették a dolgukat Max Carvalho és Fekete Sándor vezetésével ő maga, és két kiváló tanítványa is világklasszissá nőtte ki magát. A SOTE HKSE szervezet egy adatbázison keresztül kiajánlást tesz a jelen küzdősportokra. Felméréseik alapján 10-15%-a a hallgatóknak ebbe az irányba érdeklődik és így lehetőség nyílik a számukra legközelebb álló megfelelő edzőterem megtalálására, sőt az egyetemi nagyvárosokban is lehetőség nyílik a versenyek megrendezésére.

- Ehhez kapcsolódik egy másik Konferencián való részvételed is.

- Az utanpotlasport.hu és a TF közös szervezésében december 3.-án megtartott konferencián a MOB részéről Fábián László olimpikon előadásában elmondta „Olimpiai sportokon kívül nagyon fontos az utánpótlás, a tömeg- és élsport nevelése”, összefogásunkkal a legnagyobb tömegbázis jöhet létre. A futball után a küzdősportban van a legtöbb ember, ilyen kezdeményezés a jövőbe tekint, a tömegbázis minden falat képes ledönteni.

- Mindenhonnan azt hallhatjuk: a lényeg az utánpótlás nevelésén van. Te hogyan látod, mit adhat a grappling a gyerekeknek, fiataloknak? Milyen hatással lehet a rendszeres grappling edzés a fiatalok fejlődésére?

- Értetlenül álltam a hír előtt, mikor a birkózást ki akarták venni az olimpiai játékokból. Egy: a legősibb sport, kettő: az idegrendszer fejlődésében a birkózó alapú háromdimenziós ellentétes mozgás a legjobb, úgy mint az állatvilágban. És ott van a szív és érrendszer fejlesztése, gyerekkorban fejleszthető, utána már nem, a felnőtt kori szívhalál és szívinfarktus megelőzésében kulcsfontosságú. Természetesen Amerikában volt idejük 35 évig tanulmányozni a sportok hatását és egyértelműen a birkózó alapú fejlesztés vitte a pálmát 15-35%-al magasabb felnőttkori intelligencia-szintet hozott, persze tanulni is kell, már említettem „több szinten teljesítés”. Oroszország és utód államai, az USA, vagy akár az Emirátusok hatalmas hangsúlyt fektetnek egyetemi bajnokságig az ilyen fajta képzésre és versenyeztetésre. Milyen hatású? Volt tanítványom, aki járógépben élt 12 éves koráig, senki nem volt hajlandó foglakozni vele, én felvettem és tökéletes övvizsgákat tett később. Volt oxigén hiányos gyerekem, sírtak a szülei a versenyén, gyönyörűen kompenzál és fejlődött, nagy gyerekként látom nincs differenciált élete. Már csak kettőjükért megérte, és hol van még a többi tanítvány!

- Mit üzensz az olvasóinknak, a grappling művelőinek?

- Itt vagy győzöl, vagy tapasztalsz, sosem veszítesz!
- Itt mindenki fontos!
- Itt a verseny csak egy állomás, visszaigazolja, hogy hol tartasz!
- A verseny fontos, de nem lényeges!
- Legyél önértékelő és reális!
- A múlt és a jövő másodlagos, a jelen az, ami fontos!
- Az igazán fontos a hosszútávú stabil munka, ami előbb-utóbb eredményt hoz, ez az, ami igazán lényeges!

- Köszönjük az interjút és kívánunk Neked és a családodnak Kellemes Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet!

- Köszönöm és viszont kívánom mindenkinek!


Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2015 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1030495410304954103049541030495410304954103049541030495410304954


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés