h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 24 látogató
böngészi oldalunkat.

Czabán Laci teljesítette a Spuri Balaton Szupermaratont
2015-03-24 00:00:00
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Budapest Sportiroda, a Futanet.hu a Balaton Szupermaratont március 19. és 22. között. Ezen a versenyen négy nap alatt körbefutják a Balatont, közel kétszáz km és minden nap többet kell futni, mint a maratoni táv. Czabán Laci teljesítette! Gratulálunk! A továbbiakban Laci beszámolóját olvashatjátok.

Spuri Balaton Szupermaraton 195,4km beszámoló

1. A kezdetek.

Talán ott kezdődött az egész, hogy Kocsis Árpiék 2008-ra a BSI-ben megálmodták ezt a Balaton körbefutó versenyt, ami négy nap alatt egyéniben is teljesíthető. Na persze már aki bírja, annak!

Nagyon távoli álomnak tűnt az egész, nem is futottunk még életünkben soha egy maratoni távnál többet és olyankor is napokig ki voltunk ütve a megterheléstől. Szóval csak figyelemmel kísértük az eseményeket és észre sem vettük, hogy sodródunk az álmainkkal.

2. Ott kell lenni!

És ha már körbefutni nem is bírjuk az egész Balatont, akkor legalább próbálkozzunk be egy kétnapos FélBalatoni távval - gondoltam én ezt 2012-ben. Nagyon jól sikerült, a harmadik-negyedik napra érkeztem és számomra is hihetetlen módon, különösebb extra felkészülés nélkül lefutottam a közel 100km-es távot két nap alatt.

3. Az endorfinokkal csak óvatosan a célban!

Na meg Kocsis Árpival is - aki látta hogy milyen könnyedén és vidáman érkezem be, így megígértette velem, hogy jövőre ott leszek a négynaposon is. Én meg természetesen megígértem :-D

4. Baljós árnyak...

Hát készültem én a nagy versenyre, de mint utólag rájöttem szinte az összes hibát elkövettem, amit csak lehetett. Túl későn kezdtem el az erősebb edzéseket, túl hirtelen értem el a heti 100 km-es edzésadagot és nem számoltam a hideg téli felkészülés sérülésveszélyeivel. A verseny előtt négy héttel már fájdalomcsillapítókon éltem, aztán a verseny előtt két héttel már mindent abba kellett hagynom, még a futást is. Tudtam, hogy nem vagyok felkészülve és ez a verseny el fog úszni. Végül úgy döntöttem, hogy lemegyek a versenyre és ha tudok mindennap futok egy kicsit vagy csak követem a mezőnyt és élvezem a hangulatot.

5. Minden ellenünk van?

Hittem én ezt akkor, hiszen egy héttel előtte havazásos katasztrófa helyzet volt az országban, és a versenyt is kutya idő jellemezte négy napig. Amikor leérkeztünk Siófokra a feleségem rám nézett és megkérdezte, hogy kiszálljunk-e a kocsiból. A probléma csak az volt, hogy nem viccből kérdezte :-D

6. Az első figyelmeztetés.

Hát elindultam a mezőnnyel és mint minden versenyhangulat ez is nagyon sokat húzott rajtam. Harminc kilométernél Árpi figyelmeztette a záró futóbolyt amivel én is tartottam, hogy kiléptünk a rész-szintidőből és ha nem szedjük össze magunkat, akkor a következő állomásnál ki is zárnak minket. És azt is hozzátette, hogy Lacikám te ennél jobban szoktál futni! Hát én bedurvultam és összeszedtem magam, végig tejsavhatáron de az utolsó percben csak beértem Fonyódra. Meglepődtem, de tudtam hogy az első napot elfutottam és bizony ez azt jelenti hogy másnap roló-leó.

7. A kizárás.

Az a fránya éjszaka a parti viharral, amikor hajnal háromig nem tudtam elaludni. Az a szeles fonyódi reggel, ahol még a többiek sem akartak a buszból kiszállni, nemhogy bemelegíteni. Aztán 28km-ig még játszottam a pályán és ott vége volt. Se kraft, se futómű. Hazamentünk a szállásra és átaludtam az egész délutánt. Útközben azért még láttam, hogy a Szigligeti befutó még nagyon-nagyon messze volt.

8. Könnyű befejezés.

Én sem tudtam hogyan, de a harmadik és negyedik nap újból rajthoz álltam és azokat már könnyen megfutottam. És talán itt éreztem meg azt is, hogy egyszer mégis visszajövök és képes leszek rá. Közben persze figyeltem és igyekeztem nagyon sok mindent eltanulni az ultrafutóktól. Például azt, hogy előző nap meg fogok érkezni Siófokra. Például azt, hogy minden időjárás tökéletes és isten is arra teremtette, hogy fussunk. Például azt is hogy nem aggódunk a holnapért - sem azért hogy milyen idő lesz, sem azért hogy tudunk-e futni. Például azt is, hogy minden befutóidőddel maximálisan elégedett vagy, hiszen ma ez volt a legjobb.

9. Két év szünet.

Volt időm átgondolni, volt időm minden részletet aprólékosan darabokra szedni és volt időm a sikeres ultrafutókat hallgatva erőt meríteni a sikereikből és mindent újra összerakni.

10. És eljött a nagy nap.

Igen, idén újra ott álltam Siófokon és újra nekivágtam a Balatonnak. Már megérkeztem előző nap. Már komoly edzésterv és teljesítmény volt a hátam mögött. Már tudtam GPS-el pontosan mérni a sebességem. Már tudtam, hogy nem nézek időjárás jelentést, hiszen mindig csak aznap van. Már tudtam, hogy az is hatalmas siker hogy ott állok. És azt is tudtam, hogy az állandó kísérőm, a feleségem Kati, milyen sokat fog nekem jelenteni most is.

11. Rajt.

Persze Péter Attila, persze BSI hangulat, persze csodálatos idő és csodálatos emberek. Futunk. A többiek nagyon gyorsan. Én tartom az eltervezett 06:30-as időt. A többiek elfutnak - nem aggódom, negyven körül utol szoktam őket érni. Nos ezen a napon már harmincnál, úgy látszik túl gyorsan kezdtek. Fonyód 48,3kilométerével 06:40-es átlagsebességgel, 148-as átlagpulzussal, 48-as ébredési pulzussal, és jó helyreállással könnyedén teljesítve. Tudtam, hogy megalapoztam a második napot, már csak aludni kell(ene).

12. Második nap, a mumus.

Persze erről komoly viták vannak, mert sok embernek a harmadik nap a legnehezebb. De hát én itt már egyszer elvéreztem és egyébként is ez a leghosszabb táv - 52,9km. Úgy éreztem, hogy semmit nem aludtam, de ez szerencsére csak érzés volt, ha felületesen is de, aludtam. Ébredési pulzus 52 lett, helyreállás ellenőrzés kellemes.

13. Mi a terved mára?

Persze könnyen kitalálhatjátok, hogy mint a faltörő kos rendületlenül haladtam a célom felé. A harmincadik kilométer tájékán Jani mellettem megkérdezte, mi a tervem mára. Mondtam neki hogy Szigliget. Erre megkérdezte, hogy idő? Mondtam neki, hogy napsütés! Ez volt a varázslat, amit az évek alatt megtanultam. Olvassátok vissza többször, ha ultrát akartok futni! Csak a cél volt előttem és csak a jelenben voltam.

14. A Szigligeti-vár

Hosszú volt - a végén hosszú emelkedővel, de mégsem tűnt annak. Kicsit egyedül voltam és kicsit sírtam az utolsó métereken. Megvolt az a nagyon-nagyon nehéz nap - halleluja! 07:04-es ezrek és 140-es pulzus. Aznap este már mélyen aludtam.

13. A harmadik nap - fagyizunk?

Nem hiszitek el, de a harmadik nap az nekem tiszta örömfutás Füreden a Tagore sétánnyal a végén. És persze ez a legrövidebb a maga 43,6 kilométerével, de azért a szintemelkedések miatt elég technikás. Azonban itt már megjönnek a FélBalatonosok, ott vannak a MartonFüredesek és egy pillanatig nem unatkozunk a pályán. Ébredési pulzus 55 lett (figyeltem ám), helyreállás ellenőrzése jó (ezt a Garmin 920XT tudja), átlagsebesség 07:00 és átlagpulzus újra 140. Persze büszke voltam magamra és egy kicsit kezdtem kilazítani. Ettem két gombóc hihetetlenül finom fagyit Katival a Tagore sétányon, majd még két deci rozét is megittam a vacsorához. Aztán még Péter Attilát is meghívtam egy újabb rozéra. Ugye az utolsó nap már magától is befut az ember - vagy mégsem?

14. Sanyi, a masszőr!

Hát aki járt már a siófoki versenyeken az biztosan ismeri Sanyit, a masszőrt. Róla azt kell tudni, hogy csodát csinál, csak kérni kell. Másnap garantáltan fogsz tudni futni. Persze előtte meg kell húzni a házi pálinkás butykosát is. Ki sem találnátok, hogy ma este sem voltak alvásproblémáim :-D A gond azonban csak ott volt, hogy utolsó nap 7:30-kor van az első rajt és ehhez bizony korán kell kelni. Ötkor. Ez jó esetben hat óra alvás...

15 Final countdown.

Semmi bajom nem volt, az ébredési pulzus 65 felett (73-at szépítettem vissza) erős voltam és elszánt. A helyreállás ellenőrzése jó értéket adott. Az utolsó nap 49,5km várt ránk. Gondoltam cipőt cserélek hogy másképp pihentessem a lábam. Na ez majdnem végzetes hiba lett. 20kmnél visszahúztam az eredetit, de akkora már komoly csonthártyagyulladás kezdett kialakulni a jobb sípcsontomnál. Hát Akarattyáig el kell futni az biztos, onnan már gyalogolni is lehet végszükséges esetben. Bár a váltópontot az akarattyai emelkedő tetejére tették, én azért boldogan üvöltöttem az akkor futó 'kétszázhúsz felett semmit nem tehetsz' zenéből a 'van aki elszáll' taktust a személyzet fülébe.

16. A király és a hun.

A legszebb befejező tizenöt kilométer következik a Balatonvilágosi löszfalon. Fussak vagy gyalogoljak? Azért ez mégis csak egy futóverseny és ha még meghalni terveztem is ezen a szakaszon, akkor is menni kéne. Gondolatban éppen ekkor értem az egyik futótársam mellé, aki egy személyben volt a király és a hun a neve alapján. És meg volt halva, vagyis gyalogolt. Én meg ráüvöltöttem, úgy örültem neki. Hát nem fogjátok elhinni, a király vagyis a hun három másodperc alatt visszaéledt, és elkezdtünk együtt hétperces ezreket futni úgy mint a nyúl. Én észre sem vettem hogy eltűnt hét kilométer, a lábam meg eszembe se jutott. Annyit meséltem neki, hogy a végén már bocsánatot kért hogy Ő csak levegőt vesz, de futott!

17. Az út melynek végére érsz...

Az út melynek végére érsz oly könnyűnek tűnik... Az utolsó kilométereket már ötperces ezrekkel repültem és nagyon-nagyon boldog voltam, a célban természetesen Kocsis Árpi is kapott egy izzadt ölelést :-D És még le sem vetettem a futóruhámat már tudtam, hogy valami nagyon hiányzik, hogy valami nagyon üres és hogy valami a végére ért. Én is megtettem mert elhittem.

Köszönöm, hogy velem voltatok és köszönöm a felségemnek Katinak hogy végig segített az utamon!

dr. Czabán László - Fogdoki_Iron

Jakabszállás, 2015.03.24

 
Kapcsolódó anyagok:
Czabán Laci Félbalatonja 2012-03-20
Czabán Laci újabb maratonja 2012-05-19
Felnőtt klubvizsga az 50. félév végén 2012-06-29
A hónap embere 2011.12
A hónap embere 2006.10

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2015 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2024 Július
HKSzCs PSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

     

Látogatók száma:
1029762410297624102976241029762410297624102976241029762410297624


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés