h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 63 látogató
böngészi oldalunkat.

Budomagazin.hu interjú shihan Kovács Attilával
2005-01-13 00:00:00
A Budomagazin.hu - egyik vezető harcművészeti hírportál - interjút közöl szövetségünk elnökével shihan Kovács Attilával. Juhász Krisztián kérdezi a ju-jitsu mai helyzetéről, a magyarországi történetről, a versenyekről, a brazil ju-jitsu-ról és a 2005-ös tervekről.
Juhász Krisztián - 2005. január 13. (19:57)

Kovács Attila: 'A Ju Jitsuban nincs rövidebb út'
2005 legfontosabb feladata: A Magyar Ju Jitsu Sportági Szakszövetség megalakítása


A Magyar Ju Jitsu Szövetség elnöke szerint elmúlt az aranykor, de nem panaszkodik, mivel rengeteg fiatal tehetség keresi fel az edzőtermeiket. Ismerje meg közelebbről a Ju Jitsu stílus magyar követőit és terveiket.

- Mióta létezik Ju Jitsu Magyarországon?

- Mesterem, Shihan Kelemen István (6 dan) honosította meg a stílusirányzatot Magyarországon. A szövetség 1982-ben alakult ,és 1986-ban került hivatalosan bejegyzésre. Emlékszem, a Madách utcában volt az első, azóta már legendássá vált dojónk... Azóta persze már eltelt pár év - jelenleg a szövetség elnöki tisztét én töltöm be, míg mesterem a dankollégium elnöke.

- Sok harcművész panaszkodik mostanában. Önök milyen körülmények között működnek?

- A hőskorszakban, a 80-as években - én ezt Bruce Lee-korszaknak nevezem - a népszerű kung-fu filmek hatására tömve volt minden edzőterem, függetlenül attól, hogy ott milyen stílust oktattak. Manapság azonban megváltozott a helyzet. A mindennapi életvitel hatására kevesebb idő jut az embereknek a szabadidős tevékenységre, és tegyük hozzá: a fegyverek korszakában nem divatosak a harcművészetek. Sok oktató azért szorít, hogy összejöjjön annyi tanítványa, hogy a tandíjból ki tudja fizetni a terembérletet... Ma azok a sportok a divatosak, amelyek kondiban tartják művelőjét, és előnyben vannak azok a stílusok, ahol viszonylag rövid idő alatt sokat lehet előrehaladni. A Ju Jitsu azonban összetettsége és komoly tudásanyaga miatt nem a "két hónapot edzek és vizsgázom" kategória. A fekete övig vezető út 8-10 évig is eltarthat. Ezalatt keményen kell dolgozni, izzadni és szenvedni. Itt nincs "rövidebb út". Mégsem panaszkodom, mert szép számmal vannak sportolóink Budapesten és vidéken egyaránt, és külön örömmel tölt el, hogy rengeteg ifjú Ju Jitsu palántánk van. A megmérettetéseken is indulók száma 380-420 között mozog. Főleg számukra rendezünk versenyeket - évi hármat-négyet - a fővárosban és a vidéki fellegvárnak számító Kecskeméten.

- És a felnőtt korosztály nem méri össze tudását?

- Van mester kategória számára kiírt versenyünk, de ez inkább bemutató technikákat foglal magába. Ezt a versenyszisztémát egy műkorcsolya kűrhöz lehetne hasonlítani. A versenyen egy adott harci szituációra a küzdő felek - egy-egy pár - bemutató technikákat prezentálnak, mintegy demonstrálva: hányféle módon tud például a pár egyik tagja késes támadást elhárítani. A "Duo System" értékelésekor a bírák sokféle szempont figyelembevételével osztályozzák a látottakat. A pontszámot befolyásolja az adott időre bemutatott 5 darab "koerográfia" dinamikája, gyorsasága, pontossága, nehézségi foka, és "élvezeti értéke"/ látványossága. Az a páros győz, aki magasabb pontszámot kap a zsűritől. Szövetségünk a JJIF nemzetközi szervezet tagja, és az ő általuk szervezett külföldi versenyeken indulunk, ahol már van felnőtt éles küzdelem. Itt a Ju Jitsu stílus összetettsége miatt speciális módon zajlik a harc. A küzdelem 3x2 percből áll. Ez magába foglal 1-1 kétperces kesztyűs küzdelmet (ütések, rúgások), állóharcot (dobások, gáncsok) és földharcot (fojtások, leszorítások stb). Ez a versenyforma rendkívül látványos, és demonstrálja stílusunk hatékonyságát és komplexitását. Az említett szisztémát Chikare Kurabe néven emlegetik; a kempósok is ezt használják.

- Három szó: Gracie Ju Jitsu...

- Tisztelem és becsülöm az eredményeiket. Sokat tettek azért, hogy világszerte ismert és elismert legyen ez a stílus, bár valamennyire változtattak az alapkoncepción. Gracie-ék a hangsúlyt a földharcra helyezik, és ezt fejlesztették tökélyre: talajon szinte verhetetlenek. Viszont a Ju Jitsu lényege abban áll, hogy minden pusztakezes szituációban megfelelő erőt és hatékonyságot adjon művelője kezébe. A magyar ju jitsusok kiváló földharcosok és emellett erősek álló küzdelemben is. Ezzel együtt nem irigylem a Gracie családot. Nagyon nehéz a csúcsra jutni, és talán még nehezebb ott maradni, mert mindenki a legjobbat akarja legyőzni.

- Tervek 2005-re?

- Az idei év legnagyobb feladata lesz, a Magyar Ju Jitsu Sportági Szakszövetség megalakítása. Ezzel szervezetünk egy magasabb szintre lép majd, amely nagyobb támogatottságot, komolyabb elismertséget jelent állami szinten is. Ez fontos lépés stílusunk hazai fejlődése szempontjából. Nem beszélve arról, hogy a több kisebb szervezet közös érdekképviseletet és menedzsmentet tud majd maga mögött. Sportvezetőként és instruktorként pedig azt remélem, hogy idén még több tehetséges fiatal kap kedvet ahhoz, hogy belekóstoljon a Ju Jitsu életformába.


Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2005 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2023 Február
HKSzCs PSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

     

Látogatók száma:
8417184841718484171848417184841718484171848417184


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés