h_lwww.tatamicentrum.hu
b1b2b3b4b5b6
h_r
Hírös Brazil Ju Jitsu - Kecskemét
Klubunk a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagja
Stílusunk a Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu
Szervezzük a Global Grappling versenyeket
Jelenleg 62 látogató
böngészi oldalunkat.

Botrány a K-3 gálán
2008-09-21 17:00:00
Első kézből (Dietz Gusztitól) származó információ szerint tegnap botrányos események történtek a nyíregyházi K-3 gálán. A főmérkőzés vége felé a ketrec mellett megtámadták a GracieBarra csapatát. A mérkőzés eredményét megsemmisítették! A mérkőzésről videó itt. Újabb beszámolókra linkek a cikk végén.


Szombaton negyed ötkor úgy váltunk el Cápától, hogy egy hosszú vezetés után Nyíregyházán jó kis szórakozásnak és élvezetes meccseknek néznek elébe. Na az este kicsit másképp alakult és jó kis szórakozás helyett életveszélyes fenyegetés lett belőle.

Mint Guszti elmondta Varga Levente szerintük egyértelműen győzött a főmérkőzésen, ennek ellenére a bírók ellenfelét, a Pitbull Team-beli Zathurecky Zsoltot hozták ki győztesnek. Az mérkőzés vége felé mindenki a ketrechez nyomulva próbálta a versenyzőjét biztatni és ekkor megtámadták a GracieBarra csapatát. Jánosi László megütötte a GracieBarra vezetőedzőjét Max-ot, Halmi Viktor-t fejberúgták, Dietz Gusztit pedig késsel és fegyverrel megfenyegették.

Délben, amikor együtt ebédeltünk Gusztival, szóba került az olimpiai taekwon-do és a brazil versenyző, aki fejberúgta a bírót, mikor az neki nem tetsző ítéletet hozott. Éppen arról beszéltünk, hogy a verseny eredményéért, a verseny hevében nem szabad olyan viselkedésre ragadtatnia magát az embernek, amely nem a harcművészet mesteréhez vagy művelőjéhez mérhető. Egyikünk sem gondolta akkor, hogy még aznap este ilyesmi történik. Mindannyian megengedhetetlennek tartjuk az ilyen viselkedést és ha ilyen irányba megy a versenyzés, akkor köszönjük nem kérünk belőle, sőt elhatárolódunk.

Szerencsére a mi versenyeink mentesek az ilyen jelenetektől, egyrészt azért, mert nem akarunk fullkontakt szabályrendszerű mérkőzéseket rendezni (a legritkább esetben indulunk el ilyen szabályrendszerben, régebben előfordult), másrészt igyekszünk olyan csapatokat a versenyeinkre meghívni, akikben feltétlen megbízunk, akiknek a viselkedésében biztosak vagyunk. Szerintem az sem használ a verseny tisztaságának, a sportszerű hangulatnak, ha előzőleg a médiában már hergelik, heccelik a csapatok egymást és a közvéleményt. A verseny pedig utána már nem egy olyan mérkőzés, amelyben a sportszerűség, a tisztesség a fontos, hanem egy háború, amelyben győzni kell bármi áron.

1995 óta a 21 országos ju-jitsu versenyen, amelyet eddig rendeztünk a vezetésemmel természetesen volt kényes helyzet, fejüket elveszítő hozzátartozók, csapatvezetők, kiabálás is volt, de a tettlegességig nem fajult sosem a helyzet. Viszont a veszélye fenyegethet minket, mindent meg kell tennünk az elkerülésére. Mint ismeretes, két hét múlva rendezi szövetségünk a II. Földharc Versenyét, amelyre több a szövetségen kívüli klubot is meghívtunk, olyanokat is, akik most vesznek részt először a mi versenyünkön, olyanokat is, akik már más szabályrendszerben indultak ún. presztízsmérkőzéseken. Azt előre kijelenthetjük, hogy amelyik csapat nem fogadja el a jelenlévő bírók hozzáértését, kompetenciáját, ítéletét (természetesen nem a hivatalos útról az óvásról beszélünk, hanem az említett helyzetekről), azt a csapatot azonnal kizárjuk a versenyeinkről, a kapcsolatot velük megszakítjuk.

Már az év eleji Tae-Kyon botrány kapcsán megfogalmazódott bennem, hogy szükség volna egy olyan szövetségre, szerveződésre, amelynek a tagszervezeti elítélik a hasonló történéseket, a harcművészetek szellemiségének lejáratását. Tudomásul kell vennünk, hogy az aki a derekára felköti a fekete övet, nem viselkedhet tisztességtelenül, annak példaképnek kell lennie, úgy kell viselkednie, amellyel mintát adhat tiszteségből, emberi tartásból. Sajnos többször bebizonyosodott, hogy az Össz-Szövetség nem tud hatékonyan fellépni a kitalált harcművészetek, kitalált mesterek, kitalált fokozatok és a hőzöngő, botrányos viselkedés ellen. Alulról jövő önszerveződéssel kellene a tisztességes mestereknek, tisztességes kluboknak összefogni egy szövetségben és az említett helyzetektől elhatárolódni. Most ez a gondolat ismét felmerült bennem, de fogalmam sincs kinek és hogyan kellene ezt elkezdeni.

Amint a nyíregyházi K-3 gálán történtekről újabb információt kapunk, illetve találunk más publikációt, a linkeket feltesszük.

Hétfő reggelre az XLSport is feltette a beszámolóját, kisebb súlyúnak ítélik a problémát, mint mi. Kora délután a videót is feltették.

Hétfő este a mérkőzés eredményét megsemmisítették.

Tucano is írt az ügyről, ő igen súlyosnak ítéli a helyzetet, ott volt, részletesen csak később számol be.

 
Kapcsolódó anyagok:
Cápa győzött Bárdosi ellen 2008-08-30

Hozzászólások (0)    - A hozzászóláshoz be kell lépned.


2008 év összes híre itt található...
Azonosító:
Jelszó:
Regisztrálok
2023 Február
HKSzCs PSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

     

Látogatók száma:
8417143841714384171438417143841714384171438417143


Harcművészek az Egészséges Gyerekekért

Levélküldés